El Xúquer torna a estar en mínims mentre la confederació reitera la reducció del cabal del riu

El Xúquer torna a estar en mínims mentre la confederació reitera la reducció del cabal del riu
  • Xúquer Viu torna a reclamar per enèsima vegada les dades públiques del cabalímetre d’Antella

Va ser a principis del mes d’octubre quan Xúquer Viu denuncià la situació del Xúquer, que entre el 13 de setembre i el 2 d’octubre havia experimentat una alarmant descens del cabal que afectava a la biodiversitat del riu, a la flora i fauna del mateix.

xuquer-sumacarcer-6-desembre-2018_1

El riu a Sumacàrcer el passat dia 6

Aquesta situació s’ha tornat a repetir a partir del 4 de desembre, dia en que el cabal del Xúquer passa de prop de 4 m3/segon a menys de 2m3/segon, reproduint-se la situació que es va donar a finals de setembre i principis d’octubre on entre Sumacàrcer i Albalat no compleix el cabal ecològic afectant greument al riu que es queda amb un fil d’aigua, com es pot observar en les fotos.

En carta enviada el 4 d’octubre al President de la Confederació Manuel Alcalde, així com en la reunió que Xúquer Viu mantingué amb ell el 23 d’octubre, se li va traslladar que s’havia comprovat com amb una solta d’aigua de Tous rallant el cabal mínim, no es podia garantir el funcionament normal del nostre riu, el que demostrava que els cabals mínims establerts en el pla de conca, són totalment insuficients i que per tant s’havia de duplicar el cabal establert fixat en 1’71 m3/segon en el doble com a mínim per poder garantir la supervivència del Xúquer i per garantir el compliment dels cabals mínims en tots els trams del riu.

Aquesta preocupació i denúncia permanent de Xúquer Viu s’ha vist confirmada quan s’ha conegut en el document de seguiment del Pla Hidrològic corresponent a 2017, que el règim de cabals ecològics s’havia incomplit aigües avall d’Antella, en 7 mesos dels 12 que té l’any, un fet que, a juí de Xúquer Viu, és molt greu i deixa bé a les clares que el règim de cabals ecològics establert en 2015 és clarament insuficient. Aquesta situació també s’ha donat en l’any 2016.

En la pàgina 122 del citat document es diu textualment: “En relación con el cumplimiento del régimen de caudales ecológicos, los valores observados son inferiores a los mínimos establecidos en el Plan Hidrológicos aproximadamente en primavera, antes de la época de riegos, y a finales del verano, una vez concluida la época de riegos. Cabe destacar que ambas circunstancias ya se produjeron de forma similar a lo largo del año hidrológico anterior”.

Aquest incompliment significa que entre l’embassament de Tous i Huerto Mulet (prop d’Albalat), s’incompleix el cabal ecològic. Estem parlant de 50 quilòmetres de riu que travessen els municipis de Sumacàrcer, Antella, Cotes, Càrcer, Alcàntera, Beneixida, Gavarda, Castelló, Alberic, Benimuslem, Carcaixent, Alzira i Algemesí.

cabals-xuquer-30-11-2018_a_7-12

Cabal d’aigua a Tous entre el 30 de novembre i el 7 de desembre

Xúquer Viu porta anys demanat a la Confederació que es reincorpore al SAIH (Sistema Automàtic d’Informació Hidrològic) l’estació d’aforament d’Antella, que és clau per al control del funcionament del riu i que des de fa alguns anys es va llevar del sistema d’informació pública, per un tema pressupostari. Igualment s’ha demanat la informació de la que disposa la Confederació d’aquest punt que encara no s’ha facilitat.

Davant aquesta greu situació Xúquer Viu es tornarà a dirigir al president de la Confederació amb les mateixes peticions que va realitzar el passat 4 d’octubre:

  1. Controlar el cabal circulant pel riu, de manera que aquest puga complir les seues funcions naturals sense afectar a la fauna i flora del mateix.
  2. Elevar els cabals del riu a partir de Tous, per damunt dels mínims establerts en el Pla Hidrològic, per poder garantit la supervivència del Xúquer i per garantir el compliment dels cabals mínims en tots els trams del riu, d’acord amb la taula que adjuntem extreta del propi pla.
  3. Reincorporar al SAIH l’estació d’aforament d’Antella, que és clau per al control del funcionament del riu i que des de fa alguns anys es va llevar del sistema d’informació pública.
  4. Sol·licitar les dades de l’aforament d’Antella, amb periodicitat diària, a partir de l’1 d’octubre de 2015. Igualment les dades que es disposen dels assuts de Sueca, Cullera i la Marquesa.

Xúquer Viu


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.