Els productors d’arròs de la UE voten a favor d’una clàusula de salvaguarda per les importacions d’Àsia

Els productors d’arròs de la UE voten a favor d’una clàusula de salvaguarda per les importacions d’Àsia
  • La Comissió Europea haurà de decidir si pren aquesta decisió sobre Cambodja i Myanmar, reivindicada per AVA-ASAJA, que suposaria un precedent per a altres cultius amb competència deslleial

Els països de la Unió Europea van votar aquesta setmana la proposta d’aplicar una clàusula de salvaguarda enfront de les importacions d’arròs procedents de Cambodja i Myanmar, la qual suposaria reintroduir aranzels durant tres anys (175 euros per tona el primer exercici, 150 euros el segon i 125 euros el tercer).

Un total de 13 països, entre ells els principals productors d’aquest cereal com Espanya, Itàlia, Portugal, França i Grècia, van recolzar aquesta reivindicació històrica del sector, mentre que la resta d’estats membre van votar en contra (vuit) o es van abstenir (set). Aquest resultat deixa la decisió final en mans de la Comissió Europea, que haurà de pronunciar-se sobre aquest tema durant la trobada del Col·legi de Comissionaris la celebració del qual està prevista per a les pròximes setmanes.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) atorga a aquesta votació una gran importància perquè tots els països productors d’arròs han decidit unir les seues forces en un front comú per a aconseguir l’aplicació d’una clàusula de salvaguardia que no solament contribuiria a millorar la malferida situació dels arrossers europeus sinó que, a més, asseuria un precedent per a altres produccions la rendibilitat de les quals en el camp s’està veient seriosament perjudicada per la competència deslleial de tercers països.

La pròpia Comissió Europea ha reconegut el devastador impacte que les massives importacions d’arròs des de Cambodja i Myanmar han provocat des que s’engegara l’acord ‘Tot menys armes’ que va suprimir els aranzels a l’arròs amb destinació a Europa. Segons xifres oficials, els enviaments s’han multiplicat per 40 en les últimes cinc campanyes, en passar de 9.000 tones en 2012 a 360.000 en 2017. A més de col·lapsar els mercats europeus de l’arròs i enfonsar més d’un 15% els preus en origen, les conseqüències també s’han deixat sentir en tots dos països asiàtics, en forma d’explotació laboral i violació de drets humans.

El responsable de la sectorial de l’Arròs de AVA-ASAJA, Miguel Minguet, que al seu torn és vicepresident del grup de l’Arròs del COPA-COGECA (entitat que agrupa a les organitzacions i cooperatives de la UE), va anar l’únic representant espanyol que va assistir a un acte celebrat la setmana passada a Brussel·les per a impulsar aquesta clàusula de salvaguarda. Al llarg dels últims mesos Minguet també ha mantingut trobades en aquest mateix sentit amb el Consell d’Agricultura de la UE, ministres d’Agricultura i europarlamentaris.

En paraules de Minguet, “la persistent campanya reivindicativa que estem exercint en els fòrums europeus comença a fer efecte. La votació ha posat de manifest, d’una banda, la coincidència de tots els països productors d’arròs del perjudici que està comportant la signatura d’un acord internacional sense estudiar prèviament l’impacte que pot causar i, d’altra banda, la falta de solidaritat que demostren els altres països europeus en prevaldre els seus interessos comercials a la supervivència del sector arrosser. Fa falta molta més solidaritat entre els països i la Comissió hauria de reflexionar sobre l’Europa que vol, perquè certes actituds i legislar d’esquena a la ciutadania és el que està generant l’euroescepticisme i un major extremisme”.

En aquest sentit i “tenint en compte que ara la pilota està en la teulada de la Comissió –va afegir Minguet– els 13 països que han votat a favor de reinstaurar els aranzels no entendrien de cap manera que la Comissió adoptara una mesura que aniria clarament en contra de la majoria dels seus propis administrats”.

AVA-ASAJA


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada