-
La troballa és obra del servei d’Arqueologia de Cullera i el Club DelfÃn que han procedit a l’extracció de forma urgent davant el risc d’espoli
Que les costes de la Ribera amaguen un tresor arqueològic subaquà tic és una realitat que cada nova troballa s’obstina a confirmar. Esta vegada ha sigut l’aparició d’una à mfora grecorità lica la que corrobora l’enorme activitat de navegació que es produïa en la zona i de la qual el fons marà és encara testimoni.
Fa dos dies José Puig, director del Centre de Busseig DelfÃn de Cullera, va trobar la peça enfront de les costes de les Palmeres (Sueca). Puig ho posà en coneixement, de forma immediata, del servei arqueològic municipal i del Centre d’Arqueologia Subaqüà tica de la Comunitat Valenciana.
El seu bon estat de conservació i l’emplaçament en la superfÃcie del fons feien presagiar que correguera perill d’espoliació motiu pel qual la Generalitat va expedir ahir, de forma urgent, un permÃs d’extracció.
El centre de referència de la zona, el Museu Arqueològic Municipal de Cullera, ha sigut l’encarregat de dirigir l’operació juntament amb el Club de Busseig DelfÃn de la localitat, en virtut del conveni de col·laboració amb el servei d’arqueologia subaquà tica de la Generalitat.
L’extracció ha sigut complicada, han explicat els bussos a la seua arribada al port de Cullera. «Hem patit bastant, hi ha hagut un moment en què ens hem quedat justs d’oxigen, però finalment l’hem tret a la superfÃcie», comentava Óscar Pellicer.
L’estat de conservació de la peça és «excel·lent», valora l’arqueòleg municipal de Cullera, Kike GandÃa. L’à mfora està prà cticament sencera i solament li falta una ansa. Els primers indicis fan pensar que es tracta d’una peça del segle II abans de Crist, d’origen grecoità lic de l’època de la República.
Gandia ha detallat que no és l’única peça que es troba en el lloc. Als voltants també s’han apreciat restes cerà miques. L’expert estima que l’à mfora transportava vi de SicÃlia.
Serà el Museu Arqueològic Municipal de Cullera l’encarregat d’aplicar el procés d’adaptació de la peça per a conservar-la i, posteriorment, exposar-la al públic per a la seua admiració i coneixement.
La regidora de Patrimoni Històric i Museus, Amparo Jover Colubi, ha traslladat la seua felicitació al Club DelfÃn i al servei municipal d’Arqueologia de Cullera per este nou rescat i ha anunciat que una vegada la peça estiga en condicions es realitzarà una presentació pública conjunta amb la població veïna de Sueca.
Ajuntament de Cullera