Recuperen en les Palmeres una altra àmfora grecoitàlica del segle II abans de Crist

Recuperen en les Palmeres una altra àmfora grecoitàlica del segle II abans de Crist
  • La troballa és obra del servei d’Arqueologia de Cullera i el Club Delfín que han procedit a l’extracció de forma urgent davant el risc d’espoli

jose-puig-kike-gandia-amfora-palmeres

José Puig i Kike Gandía

Que les costes de la Ribera amaguen un tresor arqueològic subaquàtic és una realitat que cada nova troballa s’obstina a confirmar. Esta vegada ha sigut l’aparició d’una àmfora grecoritàlica la que corrobora l’enorme activitat de navegació que es produïa en la zona i de la qual el fons marí és encara testimoni.

Fa dos dies José Puig, director del Centre de Busseig Delfín de Cullera, va trobar la peça enfront de les costes de les Palmeres (Sueca). Puig ho posà en coneixement, de forma immediata, del servei arqueològic municipal i del Centre d’Arqueologia Subaqüàtica de la Comunitat Valenciana.

El seu bon estat de conservació i l’emplaçament en la superfície del fons feien presagiar que correguera perill d’espoliació motiu pel qual la Generalitat va expedir ahir, de forma urgent, un permís d’extracció.

El centre de referència de la zona, el Museu Arqueològic Municipal de Cullera, ha sigut l’encarregat de dirigir l’operació juntament amb el Club de Busseig Delfín de la localitat, en virtut del conveni de col·laboració amb el servei d’arqueologia subaquàtica de la Generalitat.

L’extracció ha sigut complicada, han explicat els bussos a la seua arribada al port de Cullera. «Hem patit bastant, hi ha hagut un moment en què ens hem quedat justs d’oxigen, però finalment l’hem tret a la superfície», comentava Óscar Pellicer.

amfora-les-palmeres-segle-2adCL’estat de conservació de la peça és «excel·lent», valora l’arqueòleg municipal de Cullera, Kike Gandía. L’àmfora està pràcticament sencera i solament li falta una ansa. Els primers indicis fan pensar que es tracta d’una peça del segle II abans de Crist, d’origen grecoitàlic  de l’època de la República.

Gandia ha detallat que no és l’única peça que es troba en el lloc. Als voltants també s’han apreciat restes ceràmiques. L’expert estima que l’àmfora transportava vi de Sicília.

Serà el Museu Arqueològic Municipal de Cullera l’encarregat d’aplicar el procés d’adaptació de la peça per a conservar-la i, posteriorment, exposar-la al públic per a la seua admiració i coneixement.

La regidora de Patrimoni Històric i Museus, Amparo Jover Colubi, ha traslladat la seua felicitació al Club Delfín i al servei municipal d’Arqueologia de Cullera per este nou rescat i ha anunciat que una vegada la peça estiga en condicions es realitzarà una presentació pública conjunta amb la població veïna de Sueca.

Ajuntament de Cullera


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.