Capella de Ministrers publica ‘El Grial’, un disc que recull música i poesia vinculada amb la seua tradició

Capella de Ministrers publica ‘El Grial’, un disc que recull música i poesia vinculada amb la seua tradició
  • El grup dirigit per l’almussafeny Carles Magraner presentarà en un concert en la Capella del Sant Calze de la Catedral de València el dimarts 4 de desembre

Capella de Ministrers publica El Grial, un disc en el qual s’arreplega música i poesia musicada vinculada a la cerca del Sant Calze utilitzat per Jesucrist en l’Últim Sopar i element nuclear en diverses òperes, novel·les i pel·lícules. Aquest treball discogràfic és el número 57 d’una formació de referència en el panorama internacional per la seua labor de recuperació i difusió del patrimoni musical des de l’Edat Mitjana al segle XVIII.

el-grial-capella-de-ministrersLa proposta musical esbiaixa la llegenda medieval per a connectar al públic amb el vertader sentit i significat del Grial: la cerca personal, de la perfecció, no de l’objecte, des del coneixement del nostre passat i mitjançant la seua recreació musical. Amb les obres i poemes dels escriptors europeus Chrétien de Troyes, Robert de Boron, Wolfram von Eschenbach i Hélinand de Froidmont proposa un recorregut per les músiques que conformen el seu periple a través dels segles, des de Terra Santa fins a Bretanya, passant pels Pirineus, San Juan de la Peña (Osca) i Zaragoza para, finalment, arribar a la Catedral de València, lloc on es troba el que la tradició aragonesa, valenciana i experts consideren l’autèntic Sant Grial.

Els temes aborden des de les cançons de croades i els cants de centres de peregrinació, reflex de la literatura medieval en la música, fins al simbolisme emblemàtic que va adquirir amb Alfonso el Magnànim. En el segle XV, quan l’Imperi Otomà amenaça Constantinoble, l’ideal de les croades s’esvaeix i del Grial queda una memòria vaga.

Els 19 temes que inclou el treball es divideixen en cinc blocs: El conte del Grial, El Rei Arturo i la gran història del Grial, De Perceval a Parzival, El significat del Grial i Virtut apurar no’m fretura sola (No em faltarà la virtut fins al final). Per a aquest repertori s’ha comptat amb prestigiosos músics com Maria Jonas (trobairitz, cant i symphonya), Carles Magraner (viella, viola i rabel), David Antich (flautes i aulós), Robert Cases (llaüt, arpa, cítola i viola de pényola), Eduard Navarro (oud, cornamusas, duduk i paku) i Pau Ballester (percussió), que interpreten aquesta música que acompanya aqueix viatge interior cavalleresc amb escenaris onírics, cançons d’amor cortés, cantiges, elogis de cavallers o lloances a la Verge.

Recuperació en còdexs i catedrals
Carles Magraner, director de Capella de Ministrers, assegura que “hem fet un viatge molt particular per a recuperar aquesta música dels còdexs medievals i catedrals, fruit de la religiositat es va donar un caràcter diví a aqueix anhel de perfecció i d’ascesis de l’esperit cavalleresc”. El violagambista i musicòleg indica que “vaig recórrer, en primer lloc, a les font literàries, que és el que ens queda del mite, però el Grial no és la copa de Crist, no és una realitat material, sinó una realitat interior”.

Capella de Ministrers, que celebra més de 30 anys de presència en prestigiosos auditoris nacionals i internacionals i desenvolupa una important labor investigadora i musicològica, presentarà El Grial en un concert en la Capella del Sant Calze de la Catedral de València, el dimarts 4 de desembre a les 19h, amb entrada gratuïta fins a completar l’aforament.

El Grial, que exigia a qui ho trobara una perfecció moral i espiritual sense tatxa, és un tema llegendari en l’Edat Mitjana, element nuclear en les històries relacionades amb el rei Arturo, en òperes com Parsifal de Richard Wagner, novel·les com El codi dóna Vinci de Donen Brown i El pèndol de Foucault d’Umberto Eco i pel·lícules com Indiana Jones i l’última croada de Steven Spielberg i Excalibur de John Boorman, entre unes altres.

Premis i concerts
Capella de Ministrers ha vist reconeguda la seua labor en 2018 amb els prestigiosos Premis Internacionals de Música Clàssica (ICMA) pel seu disc Quattrocento i en els Premis Carles Santos per la Ruta de la Seda. La formació, després de la seua recent actuació en el Teatre de la Zarzuela de Madrid, acabarà l’any amb concerts en la Catedral de Tunísia (1 de desembre), després del seu èxit de públic i crítica a l’octubre passat, el Palau de la Música en un concert a benefici dels projectes de reinserció social que desenvolupa l’associació Àmbit que celebra la seua 25 aniversari (6) i en el Victoria & Albert Museum de Londres (10).

El Cant de la Sibil·la
La formació tornarà, el divendres 14 de desembre, a la Catedral de València amb El Cant de la Sibil·la, un drama paralitúrgic que va recuperar Capella de Ministrers en 2012, després de quasi 500 anys sense representar-se pel Concili de Trento (1545-1563) que va prohibir les manifestacions teatrals a l’interior dels temples.

En aquest concert es representa la sibil·la valenciana per a la qual Magraner va sol·licitar la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) amb els informes favorables del Consell Valencià de Cultura i de la Universitat de València. Aquesta tradició pot conservar influències de la tradició toledana, segons els investigadors, i vinculacions amb la qual es mostra en la Catedral de Mallorca, declarada BIC i Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco en 2010.

R.


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada