Herbeta de la sang / Lithodora fruticosa

Herbeta de la sang / Lithodora fruticosa

Nom científic: Lithodora fruticosa
Popular: Herbeta de la sang
Família: Boraginaceae

Arbust baix però d’aspecte fort i aspre, principalment a causa de les seues fulles, revolutes (enrotllades sobre si mateix) i cobertes de pèls, i la tija llenyosa també pilosa. Les flors són molt identificatives, amb els seus pètals que van passant del púrpura al blau intens.

Estem davant una espècie francament poc freqüent en la muntanya de Llaurí, que creix sobre sòls secs i calcaris (preferint els margosos). Per aquesta raó, la trobarem més fàcilment fora dels llocs més ombrívols de la serra.

El seu nom ja és tota una declaració d’intencions. Es tracta d’una planta amb una estesa reputació medicinal utilitzada per a tractar afeccions relacionades amb el sistema circulatori, fonamentalment com a hipotensora emprant les flors en infusió. Externament s’aplica com a vulnerària (per a tractar ferides i llagues en la pell).

Joan Aguado/AMLL

04-Lithodora_fruticosa


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.