-
La Unió de Llauradors valora les pluges en general com a positives, encara que podrien ocasionar danys importants en algunes zones segons l’evolució de la climatologia
Mai plou a gust de totes les persones. Les pluges dels últims dies són bastant positives en general per al conjunt del nostre territori, però podrien provocar danys en el camp en major o menor mesura depenent de la climatologia dels pròxims dies en les zones on s’han concentrat les precipitacions (La Safor, Ribera Alta i Ribera Baixa, l’Horta i el nord de la Marina Alta); segons informa La Unió de Llauradors.
Una estimació de danys en aquests moments resulta segons el parer de La Unió totalment aventurada i impossible de realitzar perquè no hi ha dades objectives, ara seria una mera suposició. És un autèntic atreviment donar xifres amb molts camps encara inundats i sense poder accedir als mateixos.
Les pluges en conjunt serviran per a estalviar regs, recarregar els aqüífers, omplir les capçaleres dels rius, netejar els arbres per a evitar possibles plagues, augmentar el calibre de la fruita i regenerar les pastures.
No obstant això, está clar que la major afecció es concentra així en les zones més baixes d’aquells termes municipals on s’acumula més aigua en els camps. Les primeres estimacions de La Unió es concreten en 4.500 hectàrees amb aigua embassada (quasi 3.000 a la Safor i la resta a Ribera Alta i Baixa i Marina Alta), la majoria de cítrics i una xicoteta proporció d’hortalisses, on si roman més dies podria originar problemes de mort de l’arbrat per asfíxia radicular. En alguns camps, sobretot situats en els marjals de Tavernes i Gandia, es pot donar per perduda la collita d’enguany.
El cultiu més afectat per extensió i amb major risc és el dels cítrics. Els danys podrien produir-se per aparició de fongs -excés d’humitat i augment de calor- i asfíxia radicular (dependrà del clima dels pròxims dies). La primera part de la campanya citrícola ja es donava per perduda amb independència de les pluges, en gran part per l’acord comercial entre la UE i Sud-àfrica.
Les mandarines i taronges d’aquesta segona part de campanya encara estan bastant bé de pell i no van a tenir cap tipus de problema, per això La Unió considera que estar més de cinc dies sense recol·lectar ha provocat un buidatge de càmeres i per tant en els pròxims dies s’espera que s’agilitze la recollida i pugen els preus davant la major demanda. En aquest sentit, La Unió vigilarà perquè no es produïsquen pràctiques abusives i baixen els preus.
Pel que es refereix a les hortalisses, les zones més afectades serien la Ribera Baixa, l’Horta, Camp de Túria i el Baix Maestrat. El principal perill és l’aparició en els pròxims dies de fongs amb el conseqüent augment dels costos. Les condicions dels pròxims dies solen ser favorables a aquesta problemàtica (augment de calor -ponent- i excés d’humitat). Els principals cultius serien les hortalisses d’hivern, especialment tots els tipus de cols, carxofa, cebes, enciams, bledes i espinacs.
Quant al cultiu de la xufa, l’únic inconvenient d’aquest episodi de pluges serà el retard com a mínim d’entre 20 i 25 dies en la campanya de recol·lecció.
En el caqui cal assenyalar que hi ha molta fruita recol·lectada en la Ribera, Vall d’Albaida i la Costera. La collita restant ha sigut tractada de forma majoritària perquè aguante en l’arbre i no hauria de tindre problemes. Només la fruita ecològica podria tenir problemes si no es recol·lecta prompte.
Per als cultius d’interior les pluges són molt beneficioses i compensaran en part els efectes negatius de la sequera que s’arrossega des de fa diverses campanyes. La vinya i l’ametler acumulen així reserves d’aigua; també l’olivar, encara que les pluges comportaran un lleuger retard en la campanya de recol·lecció, sobretot en zones més primerenques. L’únic problema pot originar-se per l’arrossegament d’aquelles olives que van caure a terra la setmana passada i no s’han pogut arreplegar.
Per als cereals són també molt benvingudes les pluges i només retardarà la sembra que començava aquests dies fins que la maquinària puga entrar als camps.
D’altra banda, cal destacar els importants danys en infraestructures agrícoles en les zones amb majors precipitacions, sobretot de camins rurals, que sempre solen ser els grans oblidats a l’hora de ser arreglats i si es mantenen sense poder ser transitats en les pròximes setmanes tindran una influència molt negativa en la normalització de la recol·lecció.
La Unió sol·licitarà una sèrie de mesures per a les persones afectades, entre elles exempcions fiscals i de la Seguretat Social, així com que es financen els tractaments fungicides d’aquelles parcel·les on hi haja o puga haver-hi problemes com a conseqüència de l’augment de costos o fins i tot finançar l’arrencada d’arbres en el cas d’asfíxia radicular. També reclamarà l’urgent arranjament de camins.
La Unió de Llauradors
Les pluges causen pèrdues en l’agricultura valenciana d’almenys 70 milions d’euros
-
AVA-ASAJA assenyala que és una primera estimació i que els danys en cítrics, caqui i hortalisses podrien situar-se en 120 milions en funció de l’evolució del clima
La successió de pluges que durant els últims sis dies ha descarregat de manera especialment torrencial i persistent sobre el camp valencià van a causar importants pèrdues tant en els principals cultius que ara mateix es troben en plena temporada com en les infraestructures agràries.
Segons una primera valoració d’urgència efectuada per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), les pèrdues patides arran de les últimes precipitacions aconseguiran almenys els 70 milions d’euros, si bé aquesta xifra podria acabar sent molt superior i arribar fins als 120 milions en funció de l’evolució del clima, ja que factors com la humitat, les altes temperatures o ocasionals episodis de noves pluges van a determinar un major o menor impacte sobre l’agricultura.
Les produccions agrícoles més castigades són, per aquest ordre, els cítrics, el caqui i les hortalisses. Solament les pèrdues previstes en cítrics –principalment en clementines encara que també en taronges– estan valorades en una forqueta entre 50 i 100 milions a causa de l’afecció directa sobre una quantitat que oscil·la entre 250.000 i 500.000 tones.
Els danys tenen com a causes fonamentals la inundació dels arbres (l’estrès de les arrels obliga a l’arbrat a desprendre’s dels fruits i fins i tot en els casos més greus acaba provocant una asfíxia de les arrels que causa la mort del taronger), el pixat (una fisiopatia que deteriora la pell de les clementines a causa de canvis bruscs d’humitat fins a tal punt que deixa inservible la fruita per a la seua comercialització) i el aiguat (malaltia causada pel fong Phytophthora que podreix la fruita). Les comarques de la Ribera, la Safor, la Costera i la Foia de Bunyol són les més afectades per aquesta classe de sinistres en la citricultura.
Les pèrdues en el caqui, d’acord amb les estimacions de AVA-ASAJA, se situaran en un rang entre 5 i 8 milions d’euros, la major part de les quals es concentren en la comarca de la Ribera. Un total de 20.000 a 40.000 tones de caquis patiran danys irreversibles a causa de la inundació dels camps. Aquest minvament se sumisca al descens del 35% de la producció valenciana de caqui que ja havien ocasionat les gelades primaverals i, sobretot, la pedra de juliol.
Quant a les hortalisses, la incidència de l’aigua acumulada durant aquesta última setmana suposarà unes pèrdues d’1 a 3 milions d’euros, mentre que la producció perjudicada se situarà entre 2.000 i 4.000 tones. Els cultius que ixen pitjor parats són les cebes, cols, coliflors i carxofes en les comarques de l’Horta i Camp de Túria, tant per la disminució de collita com pels sobrecostos que han de suportar els agricultors en tractaments fungicides contra l’atac de fongs. La pluja també ha retardat la recollida de la xufa i, al seu torn, la posterior plantació d’altres produccions hortícoles en aqueixos mateixos camps.
Finalment, AVA-ASAJA xifra entre 10 i 15 milions d’euros l’abast dels danys en les infraestructures agràries, tals com a hivernacles, murs, camins rurals, canalitzacions, etc. “Plou sobre mullat –lamenta el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado– i la situació podria empitjorar encara més si en els pròxims dies segueix plovent o si es produeixen vents de ponent que agreujarien terriblement els danys. Estarem molt atents a l’evolució del clima perquè dels seus efectes dependrà la rendibilitat de milers d’explotacions”.
El dirigent agrari sol·licita a les administracions que prenguen bona nota de les greus dificultats que travessa l’agricultura valenciana i engeguen mesurades per a alleujar la seua situació com la reducció de mòduls, l’exempció de l’Impost de Béns Immobles (IBI) Rústic, l’establiment de crèdits bonificats i més ajudes per a afavorir la contractació del segur.
AVA-ASAJA