AVA-ASAJA adverteix que una pujada en el conveni de collidors acabarà d’enfonsar els al camp

AVA-ASAJA adverteix que una pujada en el conveni de collidors acabarà d’enfonsar els al camp
  • L’organització agrària demana responsabilitat a les parts i assenyala que en l’actual campanya les cotitzacions mitjanes ja se situen per sota del cost de producció

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) expressa la seua preocupació davant el curs de les negociacions del conveni per a recol·lecció de cítrics i el seu manipulat posterior en magatzem, ja que el resultat del mateix tindrà una repercussió directa sobre les cotitzacions que perceben els agricultors a causa que es troben en la posició més feble de la cadena comercial i qualsevol increment dels costos acaba per incidir negativament en la cotització final que ells reben.

Per tal motiu, aquesta organització reclama contenció, mesura i responsabilitat a les parts implicades en aquestes negociacions: els sindicats, d’una banda, i el Comitè de Gestió de Cítrics -entitat que agrupa al comerç privat- i la Federació de Cooperatives Agroalimentàries, per una altra.

En aqueix sentit, AVA-ASAJA remarca que les seues fundades inquietuds sobre aquest tema obeeixen al fet que el preu dels cítrics es fixa des de la cúspide de la cadena de valor, és a dir, des de la gran distribució, de tal manera que tots els augments dels costos que es registren al llarg d’un procés en el qual intervenen des d’operadors comercials, fins a transportistes i treballadors, es dedueixen del preu final que cobra l’agricultor, qui ja no pot repercutir aqueixes pujades sobre cap baula d’una cadena en la qual ocupa l’últim lloc.

A més, en el cas de la Comunitat Valenciana les perspectives que s’obrin amb la negociació d’aquest conveni, conegut popularment com de collidors, són encara més inquietants en la mesura en què les actuals condicions salarials que estableix el conveni vigent en territori valencià se situen entorn d’un 25% per sobre de les quals regeixen en la resta de comunitats citrícoles espanyoles: Andalusia, Murcia i Catalunya.

“Aquesta circumstància ja suposa un clar desavantatge competitiu -raona el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado- i mentre en aqueixes comunitats creix la superfície de cítrics en la nostra vam seguir perdent terrè amb milers d’hectàrees abandonades. Per tant, no podem seguir aprofundint en aqueixes diferències perquè l’única cosa que aconseguirem és agreujar la malferida situació d’aquest sector. No oblidem que de la taronja naix tot, ix tot, i el que no pot ser és que la taronja seguisca donant de menjar a tothom i que siga precisament el que la produeix qui es quede sense menjar”.

Pèrdues en la campanya
Bona prova de les serioses dificultats, en termes de rendibilitat, per les quals travessen els agricultors valencians dedicats al cultiu de cítrics s’estan veient plasmades durant l’actual campanya dels cítrics, que es complica cada dia que passa. Tant és així, que en aquests moments les cotitzacions mitjanes per quilo de les taronges navelines se situen 4 cèntims per sota dels costos de producció, mentre que aqueixa diferència negativa, que es tradueix en pèrdues directes per al llaurador, és de 5 cèntims per quilo en el cas de les mandarines clementines.

“L’exercici taronger ha entrat en una espiral molt alarmant -assenyala el màxim responsable de AVA-ASAJA- que és tot un símptoma que hauria de fer reflexionar a les parts que estan negociant el conveni de collidors, ja que qualsevol pas en fals tindrà conseqüències indesitjables per a tots, ja siga a mitjà o a llarg termini”.

Respecte a la complicada conjuntura de la campanya, Aguado es mostra molt crític “amb la intolerable passivitat davant el problema que mostren les administracions, i especialment la Generalitat, a la qual hem demanat que engegue un pla per a retirar la fruita de menor calibre comercial i de la qual no hem obtingut resposta alguna”.

AVA-ASAJA


 

  1. avatar

    Que el AVA-ASAJA, es deuxen de monsergues i que envien inspectors de treballs als almacents que no respeten el conveni hortocitricola,
    No se paga com cal l’@ ni els kilos
    I se va a d’estall, cosa que esta prohibit en cualsevol faena,

    Reply

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada