Cullera alerta sobre el ‘meninfotisme’ davant el consum d’alcohol entre menors

  • L’Ajuntament insta als adults a deixar-se d’excuses i actuar enfront d’esta problemàtica en una campanya amb motiu del Dia Mundial Sense Alcohol

‘Benvinguts a Mensinfot. El lloc on totes les excuses valen’. Així comença la campanya llançada per la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de l’Ajuntament de Cullera en la qual s’alerta del ‘meninfotisme’ dels adults davant el problema del consum d’alcohol entre menors.

cartell-alcohol-cullera-2018L’acció de sensibilització coincidix amb la celebració este 15 de novembre del Dia Mundial Sense Alcohol per al qual s’han preparat diverses accions de conscienciació entre la comunitat escolar del municipi així com altres dirigides als pares, mares i adults en general.

I és que des de la UPCCA consideren que a més de la prevenció entre menors cal posar el focus d’atenció en aquells adults que «amb excuses inexcusables miren de reüll o intenten justificar el consum d’alcohol defugint de la seua responsabilitat d’alertar sobre estos casos i, si escau, denunciar-los», en paraules de la regidora responsable de l’àrea, Francesca Ortiz.

A este efecte, la UPCCA ha creat un lloc fictici anomenat ‘Mesinfot’, en al·lusió al popularment denominat ‘meninfotisme’, un lloc on caben totes les excuses per a justificar el que és injustificable.

«Moltes vegades hi ha adults que presencien el botellot o el consum d’alcohol entre menors en llocs públics i tracten d’excusar-ho amb frases com ‘açò és normal’, ‘són coses de l’edat’ o ‘si no ho fan ara quan ho van a fer?», denuncia la regidora de Drogodependències.

A ells va dirigida una campanya que tracta de remoure la seua consciència. «Cal deixar-se d’excuses per a calmar la nostra consciència; hem d’exercir la nostra responsabilitat com a adults, alertant a les autoritats i als mateixos menors del perjudicial d’estes conductes», demanda Ortiz. «Beure alcohol als 13 anys no és ni normal ni graciós perquè es pot estar creant un futur alcohòlic amb el beneplàcit social», avisa la regidora.

En eixe sentit, des de la UPPCA recorden que la ingesta d’alcohol, a banda dels impactants efectes en la conducció i de víctimes pels accidents, comporta suïcidis, vandalisme, violència, baralles, divorcis i separacions, incidència negativa en l’educació dels fills i el seu rendiment escolar, així com l’alt cost de tractament i rehabilitació de totes estes persones.

A més, encara que els costos laborals associats a la ingesta d’alcohol també són difícils de quantificar, són significatius, ja que en el 35 % dels accidents laborals està present esta substància.

«Volem creure que açò ocorre només a certes persones, però si mirem amb deteniment, els danys produïts per l’alcohol afecten una gran quantitat de gent, d’un i un altre sexe, en la nostra societat, encara que solament una xicoteta part d’ella estiguen identificats, o es reconeixen, com a alcohòlics/as», apunta Lola Alapont, tècnica de la UPCCA de Cullera.

Activitats
Des de la Unitat de Prevenció es pretén, aprofitant el dia internacional, fomentar la participació dels centres educatius amb l’objectiu de sensibilitzar davant una problemàtica que afecta no solament a gran part de la nostra societat adulta sinó també i cada vegada més, a població jove.

Per açò s’han iniciat tallers preventius a l’inici d’alcohol en alumnat de 6é de Primària, així com els tallers preventius que es desenvolupen en els cursos de 1r a 4t ESO i Cicles Formatius.

D’altra banda, es realitzarà conjuntament amb l’Oficina d’integració i l’Oficina d’Igualtat la representació d’una obra de teatre dirigida a alumnat de Primària, en la qual es reflectiran aspectes de prevenció de consum de tòxics, igualtat de gènere i altres valors positius.

S’ha proposat, a més, el visionat i debat sobre una pel·lícula; esta vegada la triada ha sigut ‘Campeones’, que induïx a la reflexió sobre el consum d’alcohol, les seues conseqüències, a més de tractar altres aspectes com el respecte, la integració o la responsabilitat.

«Es tracta finalment d’induir a la reflexió sobre una droga immersa i molt acceptada en la nostra societat, encara que no per açò menys nociva», conclou Alapont.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.