El PP demana al Govern solucions per a l’agricultura de la Ribera afectada pel temporal de juliol

El PP demana al Govern solucions per a l’agricultura de la Ribera afectada pel temporal de juliol
  • Reclamen que condonen l’IBI a les parcel·les afectades per les tempestes i aproven ajudes de fins a 15.000 euros

El Partit Popular ha sol·licitat en el Congrés dels Diputats que determine i quantifique l’abast real dels danys causats pels tornados que van afectar al juliol a la comarca de la Ribera i incloga mesurades com la condonació del pagament de l’Impostos de Béns Immobles (IBI) de 2018 de les parcel·les afectades i de les seues instal·lacions, establint la corresponent compensació als Ajuntaments respectius i establisca línies d’ajuda de fins a 15.000 euros en tres anys, per cada empresa agrària.

fruita-pedregada-la-ribera-juliol-2018

Detall dels efectes de la pedregada a la Ribera

Els diputats valencians del PP en el Congrés Elena Bastidas i Juan Vicente Pérez, i el diputat autonòmic José Ramón Calp, van mantenir la passada setmana una reunió de treball al costat del president de la Sèquia Real del Xúquer, el vicepresident de AVA-Asaja, el president de caqui Espanya i el President de la Cooperativa Alzicoop, per a reclamar ajudes destinades a pal·liar els danys produïts per les intenses tempestes d’inici de principis de juliol a València.

Així, s’ha recordat que el passat 1 de juliol una intensa tempesta de pedra i vent va provocar danys de “extraordinària gravetat” en els cultius de la comarca de la Ribera, afectant a una àmplia franja de territori dels termes municipals de Tous, Massalavés, Alberic, Benimuslem, L’Alcúdia, Carlet, Benimodo, Guadassuar, Alzira, Algemesí, Benicull, Albalat de la Ribera i Sueca, fins a arribar al mar.

Sol·liciten que quantifiquen els danys i bonifiquen les quotes a la Seguretat Social dels llauradors afectats durant un any

A més, la tempesta va danyar les collites d’explotacions de caqui, cítrics i altres produccions hortofrutícoles, afectant a unes 11.000 o 15.000 hectàrees, amb unes pèrdues econòmiques que oscil·len entre 47 i 80 milions d’euros. “El caqui és el cultiu que s’ha portat la pitjor part quant al nivell d’afecció en el propi fruit, danys acumulats a les gelades del mes de febrer i març. Així, els graus d’afecció, a la mandarina i la taronja, són molt variables, havent de realitzar un seguiment de com ha afectat al fruit, que es troba en un estat de creixement molt inicial”, han explicat.

Respecte a la producció hortofrutícola, la superfície afectada va ser menor, però no menys significativa, danyant, 350 hectàrees d’hortalisses i unes 100 hectàrees de fruiteres, sobretot meló, meló d’Alger, tomaques, alvocats i explotacions de préssec i nectarina que restaven per recol·lectar.

Per açò, el PP sol·licita al Govern que es realitze un seguiment de les indemnitzacions, del 100% del dany real, pel sistema d’assegurances agràries, agilitant el seu pagament i que s’analitze la possibilitat de declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil i que bonifique les quotes a la Seguretat Social dels agricultors afectats durant un any.

pedregara-la-ribera-1-juny-2018A més, la proposta proposa préstecs amb interès subvencionat per als productors i les cooperatives afectats, l’exempció del pagament de les quotes empresarials a la Seguretat Social de les cooperatives afectades i que el Fondo de Garantia Salarial assumisca el pagament de les indemnitzacions en cas que procedisquen per extinció de contractes de treball per causa de la disminució de les collites i reducció de les campanyes.

En aquest sentit, el PP defensa que es permeta la percepció de les prestacions per desocupació per als treballadors que vegen extingit el seu contracte de treball, tot i que no reunisquen els períodes previs de cotització exigibles.

Una altra de les mesures proposades és l’activació de qualsevol ajuda per a situacions no declarades com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil, concorde a les característiques i necessitats de l’esdeveniment i la quantificació dels impactes sobre cada tipus de cultiu i superfície, per a considerar la implantació d’una reducció dels mòduls de l’IRPF, per a la declaració del pròxim exercici fiscal, realitzada en atenció a la incidència de circumstàncies excepcionals que afecta a la rendibilitat de les explotacions agràries.

Finalment el PP sol·licita al seu torn ajudes d’emergència per a la rehabilitació de l’edifici del Gòtic Civil de la Finca Sinyent afectat en la seua estructura pel temporal, així com la moratòria dels préstecs ja concedits relacionats amb l’activitat agropecuària i una línia de finançament a interès 0, per a la recuperació i posada a punt de les explotacions, així com ajudes al sobre cost que va a suposar incrementar la despesa de reg.

“Els quantiosos danys econòmics van a patir-los els titulars de les explotacions, però també les cooperatives comercialitzadores, amb gran implantació en la comarca, el compte de la qual de resultats es va a veure reduïda per la disminució de la producció, la qual cosa provocarà una major incidència dels costos fixos en els resultats de l’exercici i afectarà als llocs de treball”, han assenyalat.

Partit Popular

NOTÍCIA RELACIONADA:
7 juliol, 2018. EUPV demana al Govern central que declare La Ribera com a zona catastròfica pels danys del temporal


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.