Descens alarmant del cabal del riu Xúquer des de l’embassament de Tous

Descens alarmant del cabal del riu Xúquer des de l’embassament de Tous

Xúquer Viu ha enviat a primera hora d’avui al president de la confederació hidrogràfica l’escrit que reproduïm íntegrament davant el descens alarmant del cabal del riu des de de l’embassament de Tous.

La Ribera 4 d’octubre de 2018

Senyor President de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer:

Hem observat en les últimes setmanes, des del 13 de setembre i fins el dimarts 2 d’octubre, un descens alarmant del cabal del Xúquer a partir de l’embassament de Tous, que afecta a la biodiversitat del riu, a la flora i fauna del mateix.

Com es pot comprovar en les fotos preses en distints punts del riu (Sumacàrcer, Alberic i Alzira) el riu Xúquer porta, pràcticament, un fil d’aigua. A Alzira les algues ocupen pràcticament tot el llit i aigües avall d’aquesta localitat apareix la planta invasora aquàtica ludwigia glandifora.

Hem realitzat un seguiment de les 2 estacions d’aforaments que apareixen en el SAIH aigües avall de l’embassament de Tous (la de l’eixida de Tous i Huerto Mulet), ja que la més important d’elles, situada a Antella, va ser eliminada de la informació pública des de fa alguns anys.

En aquest seguiment hem pogut comprovar els descens de cabal que es produeix en les últimes setmanes (fins el passat dimarts 2 d’octubre). En l’estació d’aforament de Tous el descens ha arribat en alguns moments (30 de setembre) a un cabal de 1’76 m3/segon, pràcticament el cabal mínim establert de 1’71 m3/segon. En l’aforament de Huerto Mulet, de la mateixa manera, s’arriba a 5’89 m3/segon, quan el cabal mínim és de 5’70.

Aquest descens de cabal es produeix de manera completament injustificada, ja que degut a les precipitacions de les últimes setmanes la capacitat dels embassaments, en aquest cas el de Tous, ha experimentat un notable ascens. A més en els últims anys, en aquesta època mai es produïa un descens tan significatiu (com es pot comprovar en el SAIH).

Durant aquests dies, hem pogut comprovar com amb una solta d’aigua de Tous, rallant el cabal mínim no es pot garantir el funcionament normal del nostre riu, el que demostra que els cabals mínims establerts en el pla de conca, són totalment insuficients.

Hem pogut comprovar que en determinades zones del riu, com el tram entre la confluència amb el Sellent i la confluència amb el riu Verd, l’aigua que circula pel riu és molt inferior al cabal mínim determinat en el Pla de Conca (entre 3’63 m3/s. i 4’36 m3/s.). En les fotos d’Alberic i Alzira es pot comprovar de manera visual.

Per tant fent les següents peticions a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer:

 1. Controlar el cabal circulant pel riu, de manera que aquest puga complir les seues funcions naturals sense afectar a la fauna i flora del mateix.
 2. Elevar els cabals del riu a partir de Tous, per damunt dels mínims establerts en el Pla Hidrològic, per poder garantit la supervivència del Xúquer i per garantir el compliment dels cabals mínims en tots els trams del riu, d’acord amb la taula que adjuntem extreta del propi pla.
 3. Reincorporar al SAIH l’estació d’aforament d’Antella, que és clau per al control del funcionament del riu i que des de fa alguns es va llevar del sistema d’informació pública.
 4. Sol·licitar les dades de l’aforament d’Antella, amb periodicitat diària, a partir de l’1 d’octubre de 2017. Igualment les dades que es disposen dels assuts de Sueca, Cullera i la Marquesa.

Atentament

Roger Pons Vidal
President de Xúquer Viu


 Cabals ecològics del tram del baix Xúquer

 • Tous (eixida embassament) a Escalona 1’71
 • Escalona a Antella 1’73
 • Antella a Sellent 1’80 (gener i febrer 2’16) – SAIH 08320
 • Sellent a Albaida 3’63
 • Albaida a Rambla Casella 3’75
 • Rambla Casella a Riu Verd 4’36
 • Riu Verd a Riu Magre 5’64
 • Riu Magre a Albalat de la Ribera (Hort de Mulet) 5’7 (gener i febrer 6’84)
 • Albalat de la Ribera a Assut de Sueca 2’9
 • Assut de Sueca a Assut de Cullera 2
 • Assut de Cullera a Assut de la Marquesa 1’5
 • Assut de la Marquesa al mar 0’5


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada