Els sindicats demanen sentit comú a tots els estaments de la cadena citrícola en l’inici de campanya

Els sindicats demanen sentit comú a tots els estaments de la cadena citrícola en l’inici de campanya
  • Les previsions reflecteixen un 23% més de collita sobre l’atípica campanya passada i molt similar a la mitjana dels últims anys, la qual cosa retorna la producció a la normalitat

La Unió de Llauradors assenyala que les dades de l’aforament de cítrics d’aquesta campanya, presentats avui per la Conselleria d’Agricultura, haurien de servir per a un correcte desenvolupament de la mateixa si es fan bé les coses i per a aconseguir uns preus rendibles per als productors amb una collita normal.

Es tracta d’una campanya amb una producció més alta (un 23%) que la passada, però bastant normal respecte a la mitjana dels últims anys. La qualitat és bona i les pluges de les últimes setmanes han sigut molt beneficioses ja que han fet incrementar el calibre del fruit i han estalviat regs.

El volum normal previst hauria de ser suficient per a absorbir tota la demanda dels mercats i augmentar les exportacions i l’objectiu hauria de ser que els preus aconseguits en la campanya passada repercutisquen ara sí de forma positiva en els productors amb una collita superior.

La Unió demana sentit comú a tots els estaments de la cadena citrícola per a no entorpir el correcte desenvolupament de la campanya i que hi haja inspeccions tant en magatzems com en camp per a garantir la idònia qualitat de la fruita al llarg de tota ella.

De la mateixa manera, sol·licita a les Administracions que recolzen de forma decidida la consolidació de nous mercats emergents (Àsia i Canadà, entre uns altres) i als operadors comercials que facen un esforç per a arribar a ells, a fi de no col·lapsar els mercats tradicionals.

Carles Peris, responsable del sector de cítrics de La Unió, afirma també que “és important que es complisca amb la Llei de mesures per a millorar el funcionament de la cadena agroalimentària i que es fomente l’ús del contracte de compravenda perquè segueix sense utilitzar-se i segueix havent-hi casos d’impagaments que deixen en la més absoluta indefensió al llaurador”.

La Unió de Llauradors


AVA-ASAJA sosté que la collita recupera la normalitat productiva i proporciona un marc equilibrat entre oferta i demanda

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) assegura que l’aforament de la collita de cítrícs de la Comunitat Valenciana per a la campanya 2018/19, presentat per la conselleria d’Agricultura, reflecteix una clara recuperació dels nivells productius habituals i proporciona un marc equilibrat entre oferta i demanda que ha d’afavorir un desenvolupament positiu de la temporada.

L’increment global del 22,9% de la producció respecte al curs anterior que indiquen les dades oficials de la Conselleria revelen al mateix temps que, malgrat aqueix augment, les actuals previsions productives són un 1,5% inferiors a les registrades fa dues campanyes, del que cal concloure que l’any passat la collita valenciana de cítrics va ser anormalment baixa i que en la present temporada se situarà en la seua tònica habitual, molt més concorde a la realitat.

El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, sosté que “no podem deixar-nos encegar de cap manera per unes xifres que poden resultar una miqueta enganyoses si no s’examinen degudament dins de la conjuntura que presenten tant els mercats com les pròpies condicions i característiques d’aqueixa producció. La situació està equilibrada i per açò és necessari apel·lar al rigor i la professionalitat de tots els actors que intervenen en el procés comercial per a evitar temptacions especulatives i poder aconseguir entre tots que la temporada discórrega sota el signe de la normalitat i amb cotitzacions acceptables. Les condicions són propícies si fem bé les coses”.

Una succinta anàlisi del context actual confirma amb escreix les paraules del president d’aquesta organització agrària. En primer lloc, cal tenir molt present que la sequera ha reduït els volums productius d’altres fruites i hortalisses que competeixen directament amb els cítrics espanyols en els mercats europeus, de tal manera que l’interès dels compradors per les taronges i mandarines espanyoles va a veure’s acrescut a fi de poder proveir aqueixos buits ocasionats pel descens d’altres productes.

Quant als trets més rellevants que presenta la collita valenciana de cítrics 2018/19, cal destacar que una part significativa de la mateixa -aquella que s’ha vist afectada pels múltiples episodis de pedres o que no present els calibres més gruixuts o la pell dels quals haja patit danys ataques per plagues en auge, com el trip de l’orquídia- es canalitzarà a través de la demanda creixent que planteja la indústria dedicada a l’elaboració de sucs, amb el que el camí per al mercat en fresc, que és on veritablement es dirimeix l’evolució de les cotitzacions, quedarà molt més buidat, propiciant així una situació d’equilibri que ha de redundar en benefici del sector en el seu conjunt.

AVA-ASAJA


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.