Els atacs de fongs per la humitat causen un exagerat minvament en l’arròs ‘Bomba’

Els atacs de fongs per la humitat causen un exagerat minvament en l’arròs ‘Bomba’
  • AVA-ASAJA denuncia que la Unió Europea amenaça la viabilitat futura del cultiu si continua restringint les matèries actives sense oferir alternatives eficaces

Si hi ha una varietat d’arròs emblemàtica i especialment present en l’imaginari col·lectiu valencià aqueixa és, sens dubte, el Bomba. Introduïda pels àrabs en l’Edat Mitjana, es tracta de la varietat més antiga de les quals avui dia segueixen conreant-se en els arrossars valencians i, per la seua xicoteta grandària i el seu gra perlat, resulta idònia per a l’elaboració de la paella en absorbir millor els sabors i ser més resistent a passar-se.

No obstant açò, entre les singularitats de l’arròs Bomba també destaca la seua major sensibilitat als atacs de fongs, i aquesta afecció està tenint unes repercussions extremadament negatives per a la collita de la present campanya.

La incidència de les malalties fúngiques preveuen uns minvaments de producció que oscil·len entre el 10 i el 50% en les explotacions d’aquesta vatietat situades en el parc natural de l’Albufera

Segons un estudi en camp elaborat per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), la incidència de les malalties fúngiques preveuen uns minvaments de producció que oscil·len entre el 10 i el 50% en les explotacions d’arròs Bomba situades en el parc natural de l’Albufera, mentre que aqueix percentatge aconsegueix fins al 80% en les parcel·les del Marjal de Pego-Oliva on aquesta varietat abasta pràcticament tota la superfície arrossaire. Les pèrdues calculades per AVA-ASAJA ascendeixen ja a 1,5 milions d’euros.

El grau d’afecció és menys significatiu en les altres varietats, però de totes maneres caldrà esperar les pròximes setmanes per a concretar els danys definitius, ja que les espigues afectades es podran veure amb major nitidesa a mesura que les saludables es tomben pel pes dels grans.

AVA-ASAJA atribueix la devastadora intensitat de les malalties fúngiques en l’arrossar a la persistència durant bona part de l’estiu d’unes condicions climàtiques excepcionalment proclius: moltes nits amb temperatures entorn dels 25 graus i amb més del 80% d’humitat. La germinació del cultiu va tenir a més un desenvolupament òptim a inicis de la temporada, millor que altres anys, i aqueixa major abubdància de brins ha afavorit que la rosada afectara a l’espiga durant més hores del matí.

La malaltia fúngica més nociva és la Pyricularia oryzae, implantada a la Comunitat Valenciana de manera endèmica. No obstant açò, enguany els arrossaires també constaten atacs generalitzats de la Helmintosporiosis, també cridada ‘moscat’, que provoca taques negres en les pallús d’arròs i, en funció de la intensitat, pot deixar el gra sense valor comercial.

El responsable de la sectorial de l’arròs d’AVA-ASAJA, Miguel Minguet, denuncia que “les plagues i malalties del cultiu de l’arròs posen en evidència que perille la pròxima campanya i la nostra varietat més famosa en particular, no solament a causa del clima, sinó també arran de l’erràtica política europea en matèria de sanitat vegetal, que es mostra totalment incapaç d’aportar solucions reals als agricultors”.

Així, Minguet subratlla que “els arrossaires cada vegada disposem de menys substàncies actives autoritzades. De les tres famílies fitosanitàries empleades, la Unió Europea va suprimir una l’any passat i s’espera que suprimisca una altra l’any que ve, amb el que solament quedaria una opció (la família de les estrobirulines), la qual ja genera resistències en la Pyricularia i no pot controlar-la des del moment de la formació de l’espiga fins al final del cultiu. I totes aquestes restriccions s’adopten –afig Minguet– sense comptar amb alternatives més beneficioses per al medi ambient que resulten veritablement eficaços. El resultat són més plagues, més malalties i més males herbes, la qual cosa pot suposar la punta per a un sector que travessa uns nivells molt precaris de rendibilitat”.

AVA-ASAJA


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.