-
En un escrit, presentat a través de ASOVAV, insten a l’institut oficial investigador (IVIA) a negociar una solució satisfactòria per a poder evitar aixà la via judicial
Un grup format per 78 agricultors, vÃctimes tots ells del desastrós rendiment oferit per les varietats de mandarina Safor i GarbÃ, s’ha dirigit mitjançant un escrit a l’entitat que ha obtingut aquestes varietats: l’Institut Valencià de Recerques Agrà ries (IVIA), organisme adscrit a la Generalitat, amb l’objecte de reclamar-li el pagament d’indemnitzacions compensatòries. La demanda dels productors afectats pel fiasco que han suposat la Safor i Garbà s’està canalitzant a través de l’Associació d’Operadors de Varietats Vegetals (ASOVAV).
La cronologia dels fets denunciats es remunta a 2008, quan el IVIA va traure al mercat aqueixes dues noves varietats de mandarina presentant-les als agricultors com un gran assoliment, com una de les obtencions “estrella” del centre investigador, i va difondre les seues suposades virtuts a través d’un total de 38 conferències dirigides al sector citrÃcola, aixà com mitjançant cursos i xarrades en congressos nacionals i internacionals.
No obstant açò, en la campanya 2012/13, és a dir, quan els plantons venuts van començar a entrar en producció, els resultats obtinguts es trobaven en les antÃpodes de les bondats anunciades pel IVIA. Tant és aixÃ, que els fruits de Safor i Garbà presentaven, de manera generalitzada, fisiopaties en la pell de tal gravetat que feien inviable la seua comercialització. Des de llavors, aqueixa situació no ha deixat de repetir-se i agreujar-se.
Un estudi encarregat per ASOVAV al doctor enginyer agrònom del departament de producció vegetal i microbiologia de la Universitat Miguel Hernández, AgustÃn Conesa, i que s’esmenta en l’escrit de reclamació dirigit al IVIA, no deixa lloc a dubtes sobre la magnitud del problema: “el percentatge mitjà dels fruits afectats va ser del 29,8%. En 23 de les mostres el percentatge va ser superior al 35%. Amb aquests valors no és viable econòmicament realitzar la recol·lecció i posterior rebuig en magatzem”.
Des de l’eixida al mercat d’aquestes noves varietats s’han comercialitzat quasi 600.000 plantons de les mateixes -412.357 de Safor i 174.394 de GarbÃ-, i la impossibilitat d’obtenir resultats mÃnimament satisfactoris amb elles està portant a desenes d’agricultors que van decidir apostar per les mateixes, atrets per les expectatives favorables que va despertar el IVIA, a talar o reempeltar els arbres.
Fins al moment, la reacció de l’institut investigador, dependent de la conselleria d’Agricultura, no ha sigut una altra que la d’eludir les seues responsabilitats argumentant que aqueixes fisiopaties en la pell no es van produir durant la fase d’experimentació i desenvolupament de les noves varietats i al·ludint també a les condicions climà tiques com a possible causa.
Davant aquesta actitud, els agricultors demandants assenyalen en el seu escrit dirigit al IVIA que “la posada a la disposició d’aquestes varietats ha emmalaltit d’una falta d’informació prèvia de les seues caracterÃstiques que ha provocat una decisió equivocada sobre la seua plantació, la qual cosa ha ocasionat als compradors danys quantiosos i irreparables”, al mateix temps que recorda que “és obligació dels que han obtingut qualsevol varietat vegetal estudiar-la suficientment amb carà cter previ abans de la seua comercialització”.
Els afectats entenen que el IVIA té l’obligació “legal i moral” d’asseure’s a negociar amb ells el pagament d’indemnitzacions compensatòries, ja que en cas contrari, i si no s’aconsegueix un acord amb l’institut, es recorrerà a la via judicial per a interposar una demanda.
Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA)