Cullera estén la catifa roja per al Certamen Nacional de Bandes de Música de Cinema

Cullera estén la catifa roja per al Certamen Nacional de Bandes de Música de Cinema
  • Participen tres agrupacions procedents de Jaén, Cehegín i Alcázar de San Juan

En els Jardins del Mercat de Cullera instal·len una pantalla de cinema i un gran escenari als seus peus. Els turistes xafardegen, mentre que els habituals de la zona assistixen al muntatge amb certa normalitat. «Hi ha cinema d’estiu?», pregunta una visitant. «No, és el certamen de les bandes sonores del cinema», li contesta a la seua manera un veí d’avançada edat davant el gest estranyat de la despistada passejant.

L’escena és d’este mateix matí. La capital turística de la Ribera es prepara ja per a la IX edició del Certamen Nacional de Bandes de Música de Cinema – Memorial Rafael Talens Pelló. No és un concert més. Difícilment es pot trobar un semblant en la resta del món: tres agrupacions musicals sobre l’escenari interpreten bandes sonores al mateix temps que es projecten sobre la gran pantalla imatges de la pel·lícula a la qual pertany la peça musical.

Dos arts units, la música i el cinema, per a crear el que l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, músic, ha definit enguany en el seu saluda del llibre del certamen com «el huité art». «Potser és una exageració», admet, «però el ben cert és que si el cinema va nàixer sense narrativa pròpia, vinculat al teatre, i a poc a poc fou institucionalitzant un llenguatge privatiu que va donar pas a la narrativa audiovisual; ací es crea un art singular en el qual la dificultat estreba en la sincronització perfecta que ha d’existir entre músics i projecció».

La cita és este dissabte a partir de les 21 hores. Competixen tres agrupacions musicals vingudes d’altres parts d’Espanya. La primera a desfilar per la catifa roja de Cullera serà la Banda Simfònica ‘Ciudad de Jaén’, sota la direcció del granadí Miguel O. Musso Buendía. Els de Jaén han apostat per un clàssic, la BSO de West Side Story, amb música de Leonard Bernstein, com a peça a interpretar.

Els seguiran els granadins de la Societat Musical de Cehegín als comandaments de l’oriolà Rafael González. L’agrupació creada en 1992 ha escollit la producció espanyola ‘Alatriste’, amb música de Roque Baños, per a tractar d’endur-se el que seria el quart primer premi de la seua història en un certamen.

Tanca la competició l’Associació Musical d’Alcázar de San Juan (Ciudad Real) amb la BSO de ‘El guardián de las palabras, amb música de James Horner, i sota la batuta de Carlos Arias Lizcano. Creada en 2006, esta societat musical aspira al seu segon primer premi en un certamen de bandes.

Finalment, i ja fora de concurs, la Banda Juvenil de la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera, la pedrera d’una de les millors agrupacions amateurs del món, pujarà a l’escenari per a donar regna solta a la seua creativitat amb ‘La máscara del zorro’, de James Horner, Chaplin Delangle i Willson Phillips Parsons. Els jóvens intèrprets estan dirigits pel cullerenc Jorge Buenrostro Tur. Sens dubte, una bona ocasió per a vore en acció a futures figures del món bandístic amb segell valencià.

Cada societat interpretarà les bandes sonores després de ‘regalar’ al públic un pasdoble de l’enyorat mestre i compositor cullerenc Rafael Talens Pelló, creador del certamen i al record del qual va dedicat.

Jurat de luxe
El jurat d’enguany estarà presidit per tres pesos pesants de la direcció musical i la composició de l’actual panorama musical espanyol. El president és Jordi Peiró, titulat superior en trombó i bombardí pels Conservatoris de València i Madrid. Actualment compon la BSO del llargmetratge de terror «Burga» que s’estrenarà a la fi d’any i és professor de la Banda Municipal de València.

Li acompanyen com a vocals l’actual director de la SMI Santa Cecília de Cullera —guanyadora esta setmana del Certamen Internacional de Bandes de València—, Carlos Garcés Fuentelsaz i el compositor i director cap de la Unitat de Música del Regiment Immemorial del Rei nº 1, l’alberiqueny Juan Bautista Meseguer Llopis.

Les entrades estan a la venda en www.agendacullera.com, en la Casa de la Cultura i en taquilla el dia de concert. El certamen està organitzat per la regidoria d’Activitats Musicals de l’Ajuntament de Cullera, dirigida per Sílvia Roca.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada