Compromís acusa a la confederació de no fer res per evitar la greu situació del riu Albaida

Compromís acusa a la confederació de no fer res per evitar la greu situació del riu Albaida

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori, Graciela Ferrer, qui ha participat al matí del passat dissabte a la concentració de protesta a Manuel per exigir mesures que reviscolen el riu Albaida, ha assenyalat que “any rere any veiem com s’asseca el riu, com no es garanteixen els cabals ecològics, i com continua la mortaldat dels peixos i l’augment de la flora invasora. És una situació de degradació recurrent, davant la qual la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) és l’autoritat competent i continua sense fer res, permetent que el riu Albaida arribe a la seua actual greu situació”.

Segons Ferrer, “a les Corts Valencianes aprovàrem fa més un any, i per unanimitat de tots els grups, instar a la CHX a fer un pla de recuperació i d’ús sostenible del riu Albaida, juntament amb la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient, els ajuntaments afectats, els regants i els col·lectius ciutadans. Un pla de gestió dels usos de l’aigua i de restauració fluvial de la conca baixa d’aquest riu per evitar la proliferació de plantes invasores i la dessecació del riu, i que contemple mesures d’urgència per minimitzar els impactes negatius, eliminant la flora invasora i rescatant la fauna autòctona, quan es produïsquen situacions excepcionals de deteriorament”.

“Les mesures contingudes tant en el Pla de Conca del Xúquer vigent com en els anteriors són insuficients i ineficaces per tal d’evitar la proliferació de plantes invasores i la dessecació del riu Albaida. Són insuficients perquè només s’aborda l’eliminació de plantes invasores d’una manera molt limitada i no la prevenció de la seua aparició i proliferació. I, a més a més, no s’estableixen mesures efectives de gestió per evitar la dessecació del riu en el tram aigües avall de la Sèquia Comuna de l’Ènova. Estos problemes són recurrents i es repeteixen any rere any, afectant en particular al terme municipal de Manuel, tal com hem vist”.

“La CHX ha de posar-se les piles i garantir la qualitat de vida i un entorn saludable a les persones que viuen a prop del riu Albaida. Mentre no ho faça, continuarem veient aquest paisatge desolador, amb un riu que s’asseca en ple segle XXI. La salut d’aquest entorn natural passa per previndre i no per posar la tirita quan el mal ja està fet”, ha conclòs la diputada Graciela Ferrer.

Compromís a les Corts Valencianes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada