Compromís acusa a la confederació de no fer res per evitar la greu situació del riu Albaida

Compromís acusa a la confederació de no fer res per evitar la greu situació del riu Albaida

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori, Graciela Ferrer, qui ha participat al matí del passat dissabte a la concentració de protesta a Manuel per exigir mesures que reviscolen el riu Albaida, ha assenyalat que “any rere any veiem com s’asseca el riu, com no es garanteixen els cabals ecològics, i com continua la mortaldat dels peixos i l’augment de la flora invasora. És una situació de degradació recurrent, davant la qual la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) és l’autoritat competent i continua sense fer res, permetent que el riu Albaida arribe a la seua actual greu situació”.

Segons Ferrer, “a les Corts Valencianes aprovàrem fa més un any, i per unanimitat de tots els grups, instar a la CHX a fer un pla de recuperació i d’ús sostenible del riu Albaida, juntament amb la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient, els ajuntaments afectats, els regants i els col·lectius ciutadans. Un pla de gestió dels usos de l’aigua i de restauració fluvial de la conca baixa d’aquest riu per evitar la proliferació de plantes invasores i la dessecació del riu, i que contemple mesures d’urgència per minimitzar els impactes negatius, eliminant la flora invasora i rescatant la fauna autòctona, quan es produïsquen situacions excepcionals de deteriorament”.

“Les mesures contingudes tant en el Pla de Conca del Xúquer vigent com en els anteriors són insuficients i ineficaces per tal d’evitar la proliferació de plantes invasores i la dessecació del riu Albaida. Són insuficients perquè només s’aborda l’eliminació de plantes invasores d’una manera molt limitada i no la prevenció de la seua aparició i proliferació. I, a més a més, no s’estableixen mesures efectives de gestió per evitar la dessecació del riu en el tram aigües avall de la Sèquia Comuna de l’Ènova. Estos problemes són recurrents i es repeteixen any rere any, afectant en particular al terme municipal de Manuel, tal com hem vist”.

“La CHX ha de posar-se les piles i garantir la qualitat de vida i un entorn saludable a les persones que viuen a prop del riu Albaida. Mentre no ho faça, continuarem veient aquest paisatge desolador, amb un riu que s’asseca en ple segle XXI. La salut d’aquest entorn natural passa per previndre i no per posar la tirita quan el mal ja està fet”, ha conclòs la diputada Graciela Ferrer.

Compromís a les Corts Valencianes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.