El riu Albaida no duu ni gota d’aigua des de la passada setmana al seu pas per Manuel

El riu Albaida no duu ni gota d’aigua des de la passada setmana al seu pas per Manuel
  • Xúquer Viu convoca una concentració el dissabte per exigir el compliment del cabal ambiental

Malgrat que a la pedania de Torre Lloris, del municipi de Xàtiva, arriba l’Albaida amb un cabal suficient després de les aportacions del Cànyoles, el riu es queda sec a partir de Manuel.

riu-albaida-manuel-15-juliol-2018_1La situació es repeteix des de fa alguns anys, la major part de l’aigua que baixa pel riu es deriva per a reg i al riu se li deixa una exigua quantitat d’aigua que no pot garantir la continuïtat del mateix fins la desembocadura amb el Xúquer.

El Pla Hidrològic del Xúquer aprovat al 2015 fixa al seu pas per Manuel, en una zona anterior a l’arribada a la localitat on està situat el caudalímetre, un cabal ecològic de 0’2 m3/segon (200 litres per segon). Però aquest cabal s’incompleix, ja que en arribar a eixe punt sols passa un filet d’aigua 4 vegades inferior, assecant-se totalment en el tram següent.

Ja es poden vore molts peixos morts junt al pont de Manuel cap a les Salines, i en els pròxims dies es podria produir una mortaldat important aigües avall, tant a Manuel com a Castelló de la Ribera, ja que els peixos es refugien en els bassals d’aigua que van quedant. Xúquer Viu s’ha desplaçat en distintes ocasions els últims dies a la zona alertada per veïns preocupats per la situació.

Xúquer Viu s’ha dirigit a la Confederació tant la setmana passada com aquesta per posar en coneixement aquests fets i per demanar que es respecte el cabal ecològic i la connexió amb el Xúquer.

Des de Confederació s’han compromés a estudiar una possible solució desembassant més aigua des de Bellús, per no afectar al reg i també sobre el rescat dels peixos que estigueren en perill. No obstant Xúquer Viu insisteix en que el cabal ecològic s’ha de complir si com es demostra el riu porta aigua.

Xúquer Viu ha convocat per aquest dissabte una concentració a Manuel, a les 12:00 del matí, per exigir el compliment del cabal ecològic i la connexió amb el Xúquer.

Per a Xúquer Viu és inacceptable que si el riu porta aigua suficient es quede sec per desviar l’aigua del riu. La continuïtat del riu és prioritària, ja que els cabals ambientals tenen eixa prioritat. En aquest sentit es considera que mentre quede aigua a Bellús s’hauria d’utilitzar per cobrir les necessitats existents.

Xúquer Viu


 

  1. […] NOTÍCIA RELACIONADA: 18 juliol, 2018.  El riu Albaida no duu ni gota d’aigua des de la passada setmana al seu pas per Manuel […]

    Reply

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.