Crònica del CC Peus Quets: Nostàlgia d’antany… i d’ara!

Crònica del CC Peus Quets: Nostàlgia d’antany… i d’ara!

Diumenge al matí em ve a la memòria una “chanson” francesa que reinterpreta Chimène Badi, “Je viens du Sud”, amb una sorprenent partitura musical i una lletra corprenedora, pura nostàlgia d’ un exili lluny de la terreta i de la joventut passada i quasi oblidada. És la sensació que m’ envaeix estant fora de casa sols un petit cap de setmana però privat de la possibilitat d’ assistir a cap cursa de les que Peus Quets té a l’ agenda. La nostàlgia em crea un xicotet buit a l’ ànima i una mica de tristor al cor. Jo no hi soc allà i deuria estar prop… per egoisme, perquè m’ agrada… i perquè quasi ho necessite per l’ ambient, per les fotos, pel bon humor, en resum… per la gent!

2018-Sollana

Sollana

L’ altra nostàlgia, aquesta tintada d’ alegria, és la que el diumenge també me contenta la ment, rememorant aquelles jornades de carreres on, a cadascuna de les proves, anaven vint, vint-i-cinc o trenta Peuetes i Peuets. I és que aquest cap de setmana hi ha hagut tres proves on han concorregut en total quaranta-dos Blavetes i Blavets. Això m’ omple i me cura ferides.

Guadassuar, dijous 5 de Juliol, 20:00h. Un forn, 36º i 42% d’ humitat. Carrera on la inscripció és fa en meta a 1€. No hi ha cronometratge oficial. No hi ha llistat de vencedors… però sí hi ha un munt de copes a repartir. Quins criteris utilitzen per a classificar els vencedors… no ho sé! “Ojo de buen cubero” pot ser? A la fi i al cap…és barat, i córrer per córrer, no és mala cosa, no? Hi ha atenció mèdica per deshidratació en dos o tres ocasions! Les bicicletes diuen que son per a l’ estiu, però i el córrer?

Dels resultats que he sabut, sols tinc uns quants cronos com el de Fran Navarro, 32’09”, Manu Lena 33’37”, Pascual Azorín 38’00”, Esther Signes 41’06”, Toni Llopis 42’25”, Sari Roselló i Paqui Riera 43’08”, M. José Sanz i Mila Sifre 44’38” i Angeles Bernal 49’10”. Tots molt bons resultats en una 8K estival on quan arribes a meta lo únic sec que et queda son els pulmons.

Una menció de felicitació que faig pública: Toni Llopis i Angeles Bernal no corren des de fa quasi un any, per despreocupació, per feina o per massa ocupacions i també per lesió inoportuna i dolorosa. No trobe manera d’ encoratjar millor al corredor popular que fent-ho des d’ aquestes línies. Doncs aquí va el meu aplaudiment per no tirar la tovallola i tornar-ho a intentar.

D’ altra banda, i dirigit al Club d’ Atletisme Guadassuar, organitzadors de la Volta a Peu a Guadassuar, vist des de fora queda bastant lleig per discriminatori el ofrenar trofeu al més veterà i no pas a la més veterana! Dones no, perquè?

Dissabte 7, Sant Fermí, patró de la premsa escrita que s’ enrotlla, desencaixonada de la primera solta de braus per Pamplona a les 8:00h del matí i a les 8:00h del vespre ho faran al Mareny de Barraquetes i a Sollana, soltant braves i braus corredors cap a la marjal, a enfrontar-se als mosquits tigre, les mosques negres, els 39º (i decimetes) de calor a més del 49 a 52% d’ humitat ambiental que fa que sues abundantment… sense córrer.

Mareny de Barraquetes, 7.100m, IX Volta a Peu. La carrera s’ enfoca quasi immediatament cap als arrossars. Calor infernal, humitat sufocant. Fins i tot les aus han desaparegut a la recerca d’ una mica d’ ombra. La corba marina no hi és, el picafort tampoc, el gall de canyar roman amagat del sol i un agró blau, alguna garseta blanca o uns pocs esplugabous ni s’ espanten al pas de la carrera. S’ encontren molt millor amb les pates dins l’ aigua. El Runner ja és part del Parc Natural de l’ Albufera.

Manca oxigen per a tots. El Sol és una llosa bullint a la testa, la absència de brisa desseca les fosses nasals i la humitat fa brollar la suor més enllà de lo suportable. Patir i patir més i malgrat el patiment somriure obert en meta!

Entre 4:30/km i 5:00/km tenim set Peuetes i Peuets. Fredi Llinares amb 32’34” senyala la pauta. Van passant Luis Jimenez, Gema Rosell, Josep Esteve, Esther Rubio, Vicent Clar i Yamidh Arias. Després venen entre 5:00 i 5:45 Alice, Paqui, Juan, Neus i Mónica. Tanca la terna Maribel Soriano que puja a podi 3ª local de les Veteranes B. Óle tu!

Sollana. 8K, XXXII Volta a Peu. Nova al Circuit de l’ Albufera, esta carrera és ja de colp, la segona més veterana de les que integren el circuit amb les seues 32 edicions. I pareixia que venia amb polèmica per la presencia a la línia d’ eixida d’uns excepcionals runners d’ origen magrebí que alguns volgueren veure invitats per una ma negra i inclòs compensats econòmicament. I és que va traspuar al darrere de tota esta polèmica un rerefons una mica, sinó racista sí xenòfob. Penós.

Als 38 i pico graus de calor, el 49% d’ humitat ambiental anem a sumar un ingredient inesperat, un incendi a una fàbrica de fustes abandonada! Si de normal ja ens falta l’ aire, sols faltava el fum!
Per baix del 5:00/km trobem a quatre Blavets. Fran amb 32´54” marca el “Top” de Peus Quets i segueixen Pascual Azorin, Prese Claver que fa 4ª en Vet. B i Paco Mompó. Van seguits entre 5 i 5:45/km Miguel Perez, Xavi Micó, Esther Signes, Elo Nadal i Sonia Viñoles, Miguel Ribera i Assumpta Cebolla, 2ª en Veteranes C, acabant afectada, aparentment, per problemes hepàtics.

La “Coqui”, Pilar, Miquel, Inma, Reme i Patri van passant per l’ arc de mica en mica amb el rostre congestionat i boquejant. Xafogor, fum, foc per fora i foc per dins, un dia força complicat per a córrer però se fa, se corre i se puja a podi. Totes i tots a meta malgrat els problemes, amb una única ombra, la salut d’ Assumpta. Ànims i força Assun!

Quant he encetat aquesta crònica, he anomenat la nostàlgia que és la molesta i dolorosa sensació de mancança d’ alguna cosa a l’ ànima, a l’ esperit. Si estem lluny d’ allò que enyorem, la solució passa per apropar-nos sempre que en tinguem la possibilitat. Ara, si és que trobem a faltar certes vivències, actuacions o situacions, la solució és un xic més complicada. Passa per fer l’ esforç de recrear aquelles escenes i aquells moments fent que rebrote la il·lusió, l’ entusiasme i la alegria. En  això estem!

Joanot Presència
Peus Quets


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.