El sopar anual de Xúquer Viu atorga el ‘Premi Tarquim Pudent’ al Manhattan de Cullera

El sopar anual de Xúquer Viu atorga el ‘Premi Tarquim Pudent’ al Manhattan de Cullera
  • AEMS-Ríos con Vida rep el guardó ‘Aigua Clara’ de 2018 en la festa celebrada a Alzira

El Sopar i Festa de Xúquer Viu va celebrar la seua 13a edició en un ambient festiu i reivindicatiu el passat dissabte, a Benimodo. Més de 300 persones de tota la comarca es reunirem per celebrar un esdeveniment que es repeteix tots els anys des de 2006.

sopar-xuquer-viu-juliol-2018_1

El president d’AEMS, Pere Merino, va rebre la distinció

Entre els assistents els alcaldes d’Alzira, Alcàntera del Xúquer i Càrcer, junt a regidors i regidores d’una vintena de pobles de la Ribera, la diputada de les Corts Valencianes Graciela Ferrer, els diputats  del Congrés Joan Baldoví i Enric Bataller, la diputada provincial Pilar Moncho, el president de la USUJ, Sèquia Reial del Xúquer i regants d’Alzira, Antonio Costa o el president de la Comunitat de Regants de Sueca, Jose Pascual Fortea.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alzira, Pep Carreres, i posteriorment l’alcalde Diego Gómez, posaren de manifest el compromís de la  ciutat amb el Xúquer, indicant les actuacions que en eixe sentit estaven realitzat i manifestant que no volien viure d’esquena al riu.

A continuació el president de Xúquer Viu Roger Pons va recordar que, malgrat les millores dels últims anys, el Xúquer continuava sent un riu sobreexplotat al que no li sobra aigua i va alertar de la intenció de sectors de la província d’Alacant, com la Diputació Provincial o la Junta de Regants del Vinalopó que continuaven exigint l’aigua del Xúquer per portar-se-la al sud, sense tindre en compte la situació del nostre riu.

El moment més emotiu de la nit va ser el lliurament del premi “Aigua Clara” que en l’edició de 2018 ha sigut atorgat a l’associació AEMS-Ríos con vida. Paco Sanz, portaveu de l’organització,  va explicar qui era aquesta organització, que treballa en terres valencianes per la recuperació dels rius, de manera especial aquells, amb presència de salmònids, que encara conserven les seues característiques naturals.

Per tot el seu treball i la manera de lluitar pels rius vius se’ls va concedir aquest guardó. El president d’AEMS, Pere Merino, que va pujar a l’escenari acompanyat per altres membres de la seua organització, va concloure la seua intervenció dient: “Per un Xúquer Viu i uns Rius amb Vida. Continuarem fluint amb l’ajuda de tots vosaltres per la seua protecció, conservació i restauració. Es veiem al riu”.

El premi “Tarquim Pudent”, que s’atorga per votació popular entre els assistents al sopar, que van presentar Frederic Piqueres i Tomàs Pérez, va ser aconseguit, per aclaparadora majoria pel Manhattan del Xúquer, un projecte depredador del territori i que representa l’especulació urbanística, que va sorgir al 2003 i que increïblement s’ha tornat a reactivar aquests últims mesos.

La Bega de Cullera, l’única zona verge del litoral d’aquesta població, on es pretén construir 33 torres de 25 altures, 2 hotels de 40 plantes, un port amb 800 amarratges… en una superfície de 610.000 m2. En total la població de Cullera es duplicaria, al contemplar el projecte 20.000 nous habitants. I Tot en la desembocadura del Xúquer, amb greus afeccions ambientals i sense estar garantit el consum hídric

Abans de l’actuació musical, dos representants del Grup de Debat per la Igualtat, es va referir a la violència de gènere i van recitar el poema “La bellesa del riu”, que va escriure fa 1.000 anys el poeta alzireny Ibn Jafaya.

La festa, presentada per Isidre Pegenaute i Lorena Igual, va finalitzar amb el magnífic concert de Limboteque, que va fer gaudir als assistents amb les seues temes i que va posar punt i final a una magnífica nit.

Xúquer Viu


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.