La Unió estima les pèrdues per la pedra del diumenge a la Ribera en més de 80 milions d’euros

La Unió estima les pèrdues per la pedra del diumenge a la Ribera en més de 80 milions d’euros
  • L’organització professional agrària reclamarà una bateria de mesures urgents per als afectats

La Unió de Llauradors informa que la forta pedregada caiguda el diumenge en la comarca de la Ribera (Alta i Baixa) ha causat, en una estimació inicial, pèrdues properes als 80 milions d’euros i ha afectat al voltant de 15.000 hectàrees de cultiu.

L’àrea d’afecció se circumscriu a la comarca, però els danys són molt importants perquè el fenomen atmosfèric va ser molt perillós: tempesta curta però molt intensa

Les localitats d’Algemesí i l’Alcúdia en la Ribera Alta i Albalat de la Ribera en la Baixa són les més afectades per la pedra de gran grandària que va caure en la vesprada-nit de diumenge, encara que existeixen nombroses poblacions afectades com es pot observar en el gràfic elaborat pels serveis tècnics de La Unió.

El cultiu més perjudicat és el dels cítrics amb 43,8 milions d’euros en pèrdues, seguit del caqui amb 33,3 milions. En aquests dos cultius existeix fins i tot dany en la fusta dels arbres, per la qual cosa La Unió demanarà el repartiment gratuït de productes cicatritzants. Caldrà veure l’evolució de tots dos cultius per a comprovar la disminució de collita en la zona afectada durant la pròxima campanya, tot i que la minva segur será important.

La resta de cultius afectats, amb quanties molt inferiors que es poden veuen en el gràfic adjunt, són fruita d’estiu, magraner, arròs, meló d’Alger, hortalisses i cultius subtropicals com l’alvocat o el kiwi.

El fenomen atmosfèric del diumenge, que procedia de la província d’Albacete, es denomina Downburst i es caracteritza per ser una forta tempesta que descarrega gran quantitat d’aigua amb calamarsa, acompanyat de fort aparell elèctric i forts vents. Es tracta d’una tempesta molt perillosa que s’origina quan un corrent vertical d’aire es desploma. La durada sol ser molt curta, però molt intensa com així va succeir.pedregara-la-ribera-1-juny-2018_danys

pedregara-la-ribera-1-juny-2018_danys_1

La Unió sol·licitarà mesures urgents per als afectats com la concessió d’ajudes directes a aquelles explotacions amb danys per pedra, ajudes de mínimis de La Unió Europea fins a 15.000 euros per explotació, la reducció del mòdul de l’IRPF, la condonació de l’IBI de les parcel·les conreades i construccions presents en elles, bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, establiment de préstecs amb interès subvencionat i també una sèrie d’actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Pel que fa a l’assegurança, La Unió demanarà una agilització dels peritatges per part de Agroseguro i una taxació i indemnització del dany real en parcel·la en funció de les exigències comercials, independentment de la franquícia establerta.

La Unió de Llauradors


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.