Un bar de Cullera és el primer de la Comunitat Valenciana a disposar d’un desfibril·lador

Un bar de Cullera és el primer de la Comunitat Valenciana a disposar d’un desfibril·lador
  • L’establiment adquireix el dispositiu per la conscienciació del seu gerent amb el problema de les morts sobtades i els treballadors han rebut un curs de formació

La Cafeteria Alcalá, situada a Cullera (València), s’ha convertit en la primera cafeteria de la Comunitat Valenciana a adquirir un desfibril·lador per a, d’aquesta forma, poder actuar en cas que ocórrega alguna emergència.

La mort sobtada és un problema de primera magnitud que cada any es cobra la vida de milers de persones a tot el món; per açò, disposar d’un desfibril·lador es converteix en un gest que pot salvar vides.

Bruno Mossenta, gerent de la Cafeteria Alcalá, explica que fa aproximadament 10 anys un client va patir un atac al cor en el seu local. Van ser moments molt crítics, però afortunadament els serveis d’emergència van arribar ràpid i li van poder salvar.

No obstant açò, a Bruno li va marcar molt aquesta situació. “Vaig pensar que podria ocórrer-li a qualsevol altra persona i em vaig quedar amb la idea que jo hauria de poder fer alguna cosa davant aqueixa situació, ajudar d’alguna manera”, explica aquest hostaler.

Però, per aquells anys encara no hi havia molta conscienciació sobre la necessitat d’augmentar el nombre de desfibril·ladors en llocs públics.

Ha sigut durant aquests últims anys quan s’han multiplicat les campanyes de conscienciació. Així que Bruno es va posar en contacte amb un conegut que treballa en l’àmbit sanitari i, a través d’ell, va conèixer el Projecte Salvavides i va decidir adquirir el desfibril·lador.

Curs de formació
Bruno Mossenta i altres treballadors de la cafeteria van rebre la setmana passada un curs de formació en el qual se’ls va explicar com actuar en cas que ocórrega una emergència d’aquest tipus i com usar el desfibril·lador.

“És molta responsabilitat, però el funcionament del dispositiu és molt senzill i, al final, la prioritat és salvar la vida d’una persona”, comenta Bruno.

L’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, ha felicitat a aquesta cafeteria per la seua iniciativa. “La seua decisió d’adquirir un desfibril·lador és un gest molt important perquè és fonamental que aquest tipus de dispositius estiguen en llocs amb gran afluència de gent. És tot un exemple de compromís social”, va indicar l’alcalde, que va animar també “al fet que en el futur altres empreses de la ciutat se sumeixen a aquesta iniciativa”.

Pioners
La Cafeteria Alcalá ha sigut la primera cafeteria de la Comunitat Valenciana a comptar amb un desfibril·lador, segons el registre d’empreses amb el qual ha treballat el Projecte Salvavides.

Des de finals de l’any passat la legislació autonòmica valenciana obliga a tenir aquests dispositius en llocs públics de gran afluència; en canvi no és obligatori tenir-ho en xicotets locals d’hostaleria, però en la Cafeteria Alcalá s’han sensibilitzat amb el problema de les morts sobtades i per açò van decidir adquirir-ho.

L’ús del desfibril·lador, abans que arriben els serveis mèdics, duplica la supervivència de les persones que pateixen una aturada cardíaca, segons una recerca publicada en la revista ‘Circulation’ de l’Associació Americana del Cor.

A més, la formació en les tècniques bàsiques de recuperació cardiopulmonar aconsegueix salvar un elevat percentatge de les persones que pateixen una aturada cardíaca. Per a arribar a aquest objectiu el desfibril·lador ha d’arribar en els primers 4 minuts.

En cas que ocórrega una emergència, primer cal veure si la persona respira i està conscient. En cas que no siga així, s’ha d’aplicar el desfibril·lador i posteriorment reanimar-la amb la maniobra RCP.

O.R.


guanyadora-concurs-literari-cullera-tabac-juny-2018Mar Ferris Ortega guanya el concurs literari sobre les conseqüències del tabac

‘Carta per a la meua tia Susana’, així es titula el relat de Mar Ferris Ortega, la guanyadora del concurs literari organitzat per la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives (UPCCA) de l’Ajuntament de Cullera, un certamen que té com a objectiu conscienciar sobre les conseqüències del tabac. Ferris és alumna de 6é al col·legi Sant Vicent-Ferrer Maristes. A l’acte del lliurament del premi hi va assistir la regidora de Drogodependències, Francesca Ortiz.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.