El divendres, 15 de juny, com cada divendres, a les 11hores, de nou, el col·lectiu Pense Pensions Dignes, es va concentrar, a la Plaça de l’Ajuntament, per continuar amb les seues reivindicacions.
La portaveu, Pilar Medrano, va comentar que el dijous, 14 de juny, en l’Assemblea Constituent, entre altres punts, s’havien aprovat els Estatuts del col·lectiu i l’adhesió a la Coordinadora Estatal per la Defensa de les Pensions Públiques.
A continuació, en la seua intervenció, va explicar per què una de les reivindicacions és la rebaixa de l’edat de jubilació, als 65 anys, com abans de la reforma laboral de 2011. Va argumentar el fet que la gent de més de 45 anys, ja se la considera “massa vella”, en el mercat laboral o els milions d’aturats que encara no han trobat un lloc de treball o la gent jove que encara no s’ha pogut incorporar al mencionat mercat laboral.
Així, doncs per què es va aprovar el 2011, sota el mandat del President Zapatero, aquesta reforma?
El fet que l’edat de jubilació anara endarrerint-se progressivament de 65 a 67 anys, és perquè el president Zapatero, va seguir les directrius de l’OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics), Entitat internacional que reuneix a 34 països (club dels països rics), que preconitzava que endarrerir l’edat de jubilació havia de tenir prioritat alta en la reforma de les pensions.
En cap moment, es va tenir en compte l’opinió dels Sindicats que van claudicar, a pesar de la vaga general, amb un titular eufemístic: “la necessitat de preservar la cultura de l’acord”. L’OCDE, en un informe dedicat a Espanya, conclou que el sistema de pensions és “massa generós i per tant s’ha d’equilibrar a llarg termini”, no sols augmentar l’edat de jubilació, també el període de cotització (35 anys) i vincular-lo a l’esperança de vida (factor de sostenibilitat).
En cap moment es va tenir en compte l’opinió del sindicalista Ricard Sánchez Andrés, qui va escriure el 24 de febrer de 2010 que “és incorrecta l’afirmació que el sistema de pensions estiga en perill. Cert que la població està envellint, però també és cert que el progrés tècnic permet un increment de la Productivitat que pot ser utilitzat per reduir la jornada laboral, avançar l’edat de jubilació, i repartir amb més equitat la riquesa.
La portaveu, va acabar la seua intervenció, citant, en primer lloc, Nelson Mandela: “Una Nació no s’ha de jutjar per com tracta els seus ciutadans amb millor posició, sinó per com tracta els que tenen poc o gens”. En segon lloc, citant la Mare Teresa de Calcuta : “El sofriment d’uns pot ser provocat per l’ambició d’altres”.
Es va posar fi a la concentració, recordant, la portaveu, que divendres, 22 de juny, serà l’última concentració, a les 11 hores, fins al setembre, i animà els assistents i a unir-se a un sopar de germanor.
R.