Fortea demana prudència i sentit comú en el Pacte Nacional de l’Aigua que impulsa el ministeri

Fortea demana prudència i sentit comú en el Pacte Nacional de l’Aigua que impulsa el ministeri
  • La secretària d’Estat de Medi ambient i el president de la Diputació, convidats enguany a la tradicional solta d’aigües

La secretària d’Estat de Medi ambient, María García Rodríguez, i el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez han estat els encarregats de presidir enguany la tradicional Solta d’Aigües en les sèquies Major i Muzquiz de Sueca duta a tgerme el passsat dijous.

José-Pascual Fortea, president de la Comunitat de Regants de Sueca, va mostrar la preocupació de “qui per tradició vivim de l’agricultura. Parle dels qui treballem la terra per herència i tradició familiar i que ens valem per al reg de drets històrics del riu Xúquer”.

“Els regants tradicionals del Xúquer estem sent sotmesos a una constant pressió”

Fortea denuncià que “els regants tradicionals del Xúquer estem sent sotmesos a una constant pressió”. “Apel·len a la solidaritat els qui, sembla ser, van malgastar els seus recursos o van fer un ús inadequat d’aquests; o els qui pretenen transformar grans extensions de secà tradicional en nous regadius o grans urbanitzacions”, va matissar.

El president dels regants de Sueca va apuntar que “el Xúquer és un riu tan sagnat que la comarca de la Ribera, la nostra, no disposa d’una concessió directa per al consum humà; la tenen Albacete o la ciutat de València, per citar dos clars exemples, però no la té la Ribera”.

En aquest sentit, va preguntar; “Com plantegen ara una nova tranferència aigües amunt per al subministrament urbà d’altres comarques?” I va dir: “Solidaris sí, ‘primos’, no som”.

“Apel·lem al sentit comú; apel·lem a allò de ‘no desvestir a un sant per a malvestir-ne un altre'”

Després de recordar que acordaren en el seu moment cedir excedents de reg, quan els hi haja, a la conca del Vinalopó amb la finalitat de contribuir a la recuperació de l’aqüífer esquilmat pel seu ús irracional i insostenible, va observar que “plantejar ara transferències en forma de concessions limitarà la nostra capacitat de seguir sent els agricultors que van anar els nostres besavis, avis i pares; i ara ensenyem als nostres fills”.

Per últim, va demanar prudència en el Pacte Nacional de l’Aigua. “En aquest sentit, apel·lem al sentit comú; apel·lem a allò de ‘no desvestir a un sant per a malvestir-ne un altre'”.

“Un Pacte Nacional per l’Aigua que perdure en el temps”
La secretària d’Estat, García Rodríguez, va insistir en la necessitat d’aconseguir “un Pacte Nacional per l’Aigua amb vocació de permanència, que aconseguisca millorar la gestió de l’aigua, fer un ús eficient de la mateixa i complir els objectius mediambientals”.

Per a la secretària d’Estat és fonamental “seguir avançant en un ús eficient de l’aigua, reforçant el paper dels regants”. Respecte als plans hidrològics de conca aprovats en la passada legislatura va assegurar que “han permès un cicle de millora contínua en els quals els regantes van jugar un paper principal” i que, segons va afegir “han de ser també peça clau per a aconseguir un Pacte Nacional per l’Aigua que perdure en el temps”.

Sis milions de la Diputació contra la sequera
Per la seua part, el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, va destacar la importància de l’agricultura en l’economia local i autonòmica i va anunciar noves inversions per a combatre la sequera en els municipis valencians.

En la seua visita d’aquest dijous als Canos, Rodríguez va avançar que el pla contra la sequera de la Diputació disposarà de dos milions d’euros més provinents del superàvit, amb el que aconseguirà els 6.200.000 euros, que es destinaran a actuacions de reparació i millora de les xarxes de dipòsit i subministrament d’aigua dels municipis valencians.

Després de la publicació en el BOP de les bases d’aquest programa d’eficiència hídrica, s’obrirà un termini de 20 dies perquè els municipis –especialment els de menys grandària-, consorcis i mancomunitats presenten les seues sol·licituds per a escometre noves inversions en perforacions, emmagatzematge o dipòsits, captacions i xarxes distribució, amb un import màxim subvencionable per obra de 100.000 euros. A més d’en noves infraestructures i reparacions, també es podrà invertir en els mecanismes de mesura per a detectar les fugides d’aigua, cas dels comptadors electrònics.

En aquesta tradicional obertura de la temporada de reg, amb la solta d’aigües, van participar també el delegat del Govern a la Comunitat, Juan-Carlos Moragues; la presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), María-Ángeles Ureña; el diputat en les Corts Espanyoles, Joan Baldoví; la diputada de Turisme, Pilar Moncho; i l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit.

RBi


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.