Els alumnes de 5é de Primària del CEIP Pontet d’Almussafes creen la companyia d’òpera ‘Music Lovers’

  • La representació pública es durà a terme el pròxim dijous 31 de maig a les 19 hores en la sala d’actes del Centre Cultural de la localitat

La innovació en l’àmbit educatiu es manté com una de les potes principals de la labor docent dels professors que imparteixen classe en els CEIP i en l’IES d’Almussafes. Un dels projectes que s’estan implementant durant el present curs 2017-2018 en aquest camp és el que desenvolupen els alumnes de 5é de Primària del CEIP Pontet, els qui estan treballant aquests mesos en la creació d’una companyia d’òpera. Els propis alumnes són els que, amb l’assessorament de diferents professionals, estan aprenent a exercir les diferents tasques relacionades amb la posada en marxa d’una representació d’òpera.

cartell-opera-music-lovers-almussafes-2018Aquest projecte, un dels deu d’aquestes característiques que s’està realitzant en l’actualitat a la Comunitat Valenciana, integra les diferents àrees del currículum i els diferents eixos transversals, com poden ser l’empreniment, l’educació cívica i social, l’educació emocional o la comunicació oral i escrita, al mateix temps que fomenta l’hàbit lector i la utilització de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. Tal com expliquen des del centre, gràcies al mateix també “es promou el treball cooperatiu i col·lectiu dels alumnes”.

L’estrena de ‘Tornar a començar: el secret’, la primera de les obres organitzades per la companyia, a la qual han batejat amb el nom de ‘Music Lovers’, se celebrarà el pròxim dijous 31 de maig a les 19 hores en la sala d’actes del Centre Cultural d’Almussafes i l’accés serà lliure i gratuït fins a completar l’aforament.

L’endemà, el divendres 1 de juny a les 11 hores, els alumnes oferiran un segon passe de la representació dirigida exclusivament als seus companys de l’escola.

Projecte LÓVA
La iniciativa és fruit de l’adhesió del CEIP Pontet al Projecte Lóva, que va sorgir fa al voltant de 30 anys en el Metropolitan de Nova York sota el nom de ‘Creating Original Opera’ amb l’objectiu de proposar als mestres convertir les seues classes en una companyia de teatre. Després d’exportar-se a països com Anglaterra o Veneçuela, va arribar a Espanya fa 7 anys amb una primera presa de contacte en el Teatre Real de Madrid.

El departament didàctic del Palau dels Arts i el Cefire de Xàtiva han organitzat conjuntament cursos de formació en aquesta metodologia impartits per Santiago Monforte, pioner en l’aplicació d’aquest projecte a la Comunitat Valenciana. Aquesta formació prèvia del professorat ha permés que durant aquest curs siguen un total de 10 centres els que s’hagen acollit al projecte, sent en tota Espanya al voltant de 60 els que ho estan implementant.

El procés
‘Music Lovers’ va començar a gestar-se el passat 3 d’octubre de 2017 amb la signatura del que van denominar “contracte de compromís”, en el qual els escolars i els seus mestres es van comprometre a treballar en equip per a poder dur a terme amb èxit el projecte. Des de llavors, han tingut l’oportunitat de tenir contacte amb tots els oficis relacionats amb el sector, entre els quals destaquen els de la composició, l’escriptura, la perruqueria, el maquillatge, el periodisme, el disseny, l’escenografia o l’electricitat, entre uns altres.

La iniciativa forma part del projecte LÓVA, que utilitza les arts escèniques com a vehicle d’aprenentatge i que està implantat en 10 centres valencians

Durant el primer trimestre del curs han anat rebent la visita de diferents professionals per a conèixer de primera mà en què consisteix cadascuna de les labors implicades en el repte plantejat. D’aquesta forma, han comptat amb la col·laboració de Vera Caballero en un taller de caracterització, de Des Zarco en una sessió sobre fotografia i documentació i de Virginia Martínez en una classe sobre escriptura, a més de comptar amb l’assessorament de Pedro Sarmiento i Miguel Casado, coordinadors del Projecte Lóva a Espanya, sota el qual s’està duent a terme tota aquesta iniciativa.

El següent pas va ser la visita el passat 11 de desembre al Palau dels Arts Reina Sofia, on els joves van conèixer com es treballa en el coliseu. El responsable del departament didàctic de la infraestructura va dividir en grups als visitants per a posteriorment mostrar-los les diferents àrees artístiques i tècniques. Just l’endemà, el 12 de desembre, van celebrar la ‘Festa dels Oficis’, en la qual se’ls va assignar un treball concret després d’haver expressat prèviament les seues preferències sobre aquest tema.

Des d’aqueix moment han vingut desenvolupant tota l’òpera, des de la invenció dels personatges i la història fins a la creació dels decorats, l’atrezzo, el vestuari i la il·luminació, passant per la redacció del llibret i la composició de la música, entre altres aspectes. Tot l’esforç es veurà recompensat el pròxim dijous 31 de maig quan els alumnes vegen com s’alça el teló i reben l’aplaudiment del públic.

Ajuntament d’Almussafes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada