La comarca clama contra la sentència del judici de “La Manada”

La comarca clama contra la sentència del judici de “La Manada”

La resposta popular per la sentència del judici sobre “La Manada”, que va traure a milers de persones al carrer, també s’ha fet visible a la comarca de la Ribera. En moltes localitats es van organitzar manifestacions i concentracions per a protestar contra una resolució judicial que molts i moltes consideren injusta, en considerar el tribunal que no hi va haver violació i va condemnar als cinc agressors a només nou anys de presó.

Almussafes, Alzira, Beneixida, Benifaió, Cullera, el Perelló o Sueca han estat bons exemples d’aquestes concentracions en les quals es van llegir manifestos contra la resolució de l’Audiència Provincial de Navarra.

A Sueca hi va haver una concentració a la plaça de l’Ajuntament la mateixa vesprada del dijous, dia en què es va fer pública la sentència; altra davant dels jutjats al matí del divendres; i una tercera, també davant de Ca la Vila el divendres a la vesprada. També ahir hi va haver una concentració al migdia a les portes de l’Ajuntament del Perelló.

R.


 

Comunicat sobre la sentència de “La Manada”

El Codi Penal diferencia l’agressió sexual (art. 178) de l’abús sexual (art. 181) per la utilització, al primer cas, de violència o intimidació.

En tots dos supòsits entén que no hi ha consentiment, encara que la redacció de l’article que recull el delicte d’abús sexual dona peu a la interpretació de quan hi ha hagut consentiment o no.

Eixe matís, dona peu als Tribunals per valorar si hi ha consentiment i si està o no viciat, com ocorre amb els casos en que una dona ha sigut prèviament drogada per després agredir-la sexualment i, dona peu a que es continue qüestionant la voluntat de la dona i la seua llibertat.

No és no. I no hauria de caldre acreditar que ha hagut violència o intimidació per considerar que la voluntat de la dona ha sigut doblegada. Sempre se qüestiona la voluntat de la dona, com si encara no fórem ciutadanes lliures.

I estes interpretacions encara són possibles perquè partim de conceptes o estereotips que venim arrastrant del patriarcat que vivim i que, el que és més greu, es reprodueixen en el sistema judicial: entendre la violència com una agressió física i no considerar que imposar la sexualitat és ja violència sexual.

Nacions Unides ja fa anys que defén que violència és anar contra la voluntat i parla sempre de violència sexual, sense distingir si a més ha hagut violència física o intimidació.

Des d’AJUDA volem manifestar la nostra decepció per la Sentència dictada per l’Audiència Provincial de Navarra, perquè perpetua el pensament patriarcal.

Afortunadament la societat està canviant eixe pensament, està evolucionant cap a una societat lliure de violències de tot tipus, en defensa dels drets humans i del dret de les dones. I la interpretació de les normes no pot aferrar-se a paràmetres estàtics en el temps, sinó que la interpretació de la llei sempre ha contextualitzar-se al sentir social.

Amb la llei que tenim haguera sigut possible una condemna per agressió sexual. No cal provocar canvis normatius a cop de noticiari, només aplicar la llei des d’una perspectiva que tinga superada l’androcentrisme i patriarcat. D’aquesta manera, partint d’una òptica d’igualtat es pot abordar una reflexió amb calma que permeta analitzar i aprofundir en els necessaris canvis legislatius.

Associació de Dones Juristes d’Alzira (AJUDA)


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.