Detinguts a Sueca i el Mareny per explotació de treballadors en una operació internacional

Detinguts a Sueca i el Mareny per explotació de treballadors en una operació internacional
  • Policia lituana, Guàrdia Civil i Europol han actuat conjuntament per desvetllar una trama tràfic d’éssers humans i drogues entre altres presumptes delictes

La Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil (UOPJ València) en col·laboració amb la Policia Lituana, en una operació coordinada per Europol, ha desenvolupat l’operació Sanura contra el tràfic d’éssers humans per a la seua explotació laboral.

operacio-policial-internacional-sueca-mareny-3En l’operació han sigut detingudes sis persones, quatre homes i dues dones d’edats compreses entre els 29 i els 60 anys, i de nacionalitat lituana. Se’ls imputa els suposats delictes de tracta d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral, contra el dret dels treballadors, falsificació de documents, tràfic de drogues, lesions, coaccions i pertinença a organització criminal.

En l’operació s’han realitzat cinc registres domiciliaris, en Sueca, el Mareny de Barraquetes, Nàquera i Olocau , on s’ha alliberat a dotze persones que vivien amuntegades en pisos i en condicions no saludables. A més, les víctimes eren maltractades física i psicològicament perquè acceptaren continuar treballant.

Durant els registres es va confiscar 10.450 euros en metàl·lic, contractes de lloguer i línies de telèfon i Internet a nom de les víctimes. Els documents de caràcter personal i econòmic d’aquestes persones estaven també sota custòdia de l’organització.

Les recerques es van iniciar el passat mes de juny quan la Guàrdia Civil va detectar la presència d’aquesta xicoteta comunitat lituana realitzant tasques de treballs en els camps de cultiu de cítrics amb horaris de sol a sol. Els capitosts de l’organització utilitzaven als treballadors per a benefici propi, traslladant-los a altres localitats per a netejar i cuidar dels seus propis fills, assegura la Guàrdia Civil a través d’un comunicat. A més a més, els agents van poder determinar que aquestes persones estaven sent obligades treballar sense percebre sous alguns.

Enganyats amb falses expectatives de treball
L’organització, formada per ciutadans lituans, s’encarregava de captar mitjançant l’engany a les víctimes, totes originàries de Lituània, oferint-los falses expectatives de treball en el nostre país, ja que els deien que podrien exercir un treball ben remunerat amb la possibilitat de residir en un habitatge digne cobrant de 1.200 a 1.600 euros, quan veritablement solament cobraven 39 euros al mes.

operacio-policial-internacional-sueca-mareny-1Posteriorment eren traslladats a Espanya en furgonetes de la mateixa organització o en autobusos de línies regulars. Una vegada en el nostre país, el responsable de l’organització comunicava a les víctimes la contracció d’un deute pel trasllat, segons afirmen les mateixes fonts policials.

Així mateix, l’organització els obligava a residir en el mateix habitatge, amuntegats en pisos, en deficients condicions de salubritat i seguretat, amb connexions il·legals a l’enllumenament públic, en habitacions o golfes i sense aigua calenta.

Dels diners que ingressaven se’ls descomptava una part per despeses de manutenció i del viatge pel trasllat al nostre país arribant algun treballador a percebre tan sols 39 euros per mes de treball, afegeix la Guàrdia Civil.

Com a mètode de finançament el líder de l’organització s’aprofitava amb la venda de droga, podent intervenir unes 140 plantes de marihuana, així com l’equipament necessari per a realitzar la plantació (tipus indoor).

L’operació ha sigut desenvolupada per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de València, i ha sigut dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Sueca.

O.R.


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.