El Medi ambient, protagonista de les Jornades Culturals de l’escola d’adults d’Almussafes

El Medi ambient, protagonista de les Jornades Culturals de l’escola d’adults d’Almussafes
  • Josep Mart铆 i Catherine Vald茅s van parlar d’agricultura ecol貌gica i alimentaci贸 saludable en la sessi贸 inaugural de les Jornades Culturals de l’EPA

El medi ambient ha sigut el tema triat pel claustre de professores del Centre Municipal de Formaci贸 de Persones Adultes (EPA) d’Almussafes per a la celebraci贸 de les seues XIX Jornades Culturals, una iniciativa que s’est脿 desenvolupant aquests dies amb una s猫rie d’activitats formatives en les quals s’intenta 鈥渙ferir una visi贸 global de l’impacte que tenen sobre el nostre entorn les decisions que prenem en mat猫ria d’agricultura, alimentaci贸 o canvi clim脿tic鈥, explica la directora del centre, Iolanda聽Corella.

jorndes-escola-adults-almussafes-mar-2018_1鈥淎mb aquestes XIX Jornades Culturals del聽CMFPA聽tenim una nova oportunitat d’aprendre sobre q眉estions realment聽transcendentals聽per a la nostra societat鈥, va assegurar la regidora del Centre Municipal de Formaci贸 de Persones Adultes i de Medi ambient, Teresa Iborra. 鈥淎gra茂sc el vostre esfor莽 per formar-vos, cosa que m’omple com a edil, per貌 tamb茅 com a professional del m贸n de l’educaci贸. Quanta m茅s gent acudeix a l’escola d’adults, m茅s viu est脿 el poble鈥, va destacar Iborra durant la seua intervenci贸 en l’acte d’obertura celebrat dilluns 12 de mar莽.

Al voltant de 60 persones van participar a partir de les 16 hores en la primera de les propostes plantejades, una xarrada titulada 鈥楲’alimentaci贸 natural鈥 que va estar impartida per Josep Mart铆, propietari de la Granja 鈥楲a聽Peira鈥櫬燿e Benifai贸 i un dels pioners en agricultura ecol貌gica a la Comunitat Valenciana, i per la natur貌pata Catherine Vald茅s. Tots dos van fer un recorregut per les seues respectives especialitats i es van mostrar conven莽uts de la necessitat de modificar els nostres h脿bits d鈥檃limentaci贸 per a millorar l’entorn i els nostres propis organismes.

Aposta per l’agricultura ecol貌gica
El perit agr铆cola va assegurar que 鈥渢ots els avan莽os en q眉estions com la maquin脿ria i els fertilitzants es realitzen en benefici de la ra莽a humana sense tenir en compte la deterioraci贸 del camp, una cosa que ens est脿 portant a enverinar l’ambient i tot es mou de manera tan fren猫tica que optimista no puc ser鈥. 鈥淯n catedr脿tic deia que l’agricultura o 茅s ecol貌gica o no 茅s i en l鈥檃ctualitat l’agricultura 茅s de tot menys ecol貌gica鈥, va lamentar. No obstant a莽貌, reconeix que 鈥渆ls agricultors sempre han sigut la classe social m茅s baixa i entenc que necessiten polvoritzar amb productes qu铆mics per a guanyar diners鈥.

Mart铆, qui va aprofitar per a explicar la seua experi猫ncia de 39 anys com a agricultor ecol貌gic, aposta per desenvolupar cultius en els quals es danye el menys possible al medi ambient i considera que s贸n els consumidors els que han d’exercir pressi贸 sobre els productors a trav茅s de l’adquisici贸 de productes 鈥渆l m茅s naturals possibles鈥. En la seua opini贸, 鈥溍﹕ fonamental que sapiguem el que realment estem menjant i a partir d’ac铆 intentar millorar la nostra alimentaci贸, canvi que ens portar脿 tamb茅 a modificar les t猫cniques que s’utilitzen per a obtenir aqueixos productes鈥.

鈥淨uan t’interessen els productes ecol貌gics els trobes鈥
La natur貌pata Catherine Vald茅s, per la seua banda, va aprofundir en aquest aspecte, per al que va enumerar alguns dels aliments m茅s perjudicials. Va alertar sobre l’煤s del sucre, el colorant aliment贸s, els olis i cereals refinats i sobre el consum de plats precuinats, 鈥渕olts d’ells amb fins a 25 additius i conservants diferents, els efectes dels quals no s’han estudiat de manera combinada鈥. A a莽貌 cal sumar-li, va explicar, la contaminaci贸 de molts aliments a causa de la utilitzaci贸 de productes qu铆mics per al seu desenvolupament. 鈥淎bans de la malaltia ve la prevenci贸 i substituint de manera senzilla uns aliments per uns altres podem evitar moltes dol猫ncies鈥, va sostenir.

鈥淣o es tracta d’alarmar a la poblaci贸, el nostre objectiu 茅s aconseguir que la societat tinga un esperit cr铆tic davant aquests temes. Tan sols hem de canviar la nostra visi贸 de la vida. Quan t’interessen els productes ecol貌gics els trobes, estan al nostre abast i el preu quasi no varia respecte als d’aquells que han sigut obtinguts utilitzant procediments m茅s nocius鈥, argumenta.

Ajuntament d’Almussafes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electr貌nic no es publicar脿.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.