A poc menys d’un mes perquè finalitze el contracte de prestació del servei de la Sanitat Pública de la comarca, Ribera Salud -després de múltiples accions judicials- ha hagut de reconèixer definitivament que el negoci s’ha acabat. Temps i diners que s’han malgastat per l’obcecació de l’empresa en no perdre els sucosos dividends.
La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de La Ribera volem manifestar el nostre suport a tot aquest procés dut a terme per la Conselleria a la vegada que alertar sobre les accions d’efecte retardat que poden aparéixer després de l’1 d’abril.
És un fet evident, denunciat per sindicats i treballadors, la inacció de manteniment i falta de reposició tant de material com d’infraestructures per part de Ribera Salud en els darrers divuit mesos. Però, són ben preocupants les noves justificacions efectuades per aquest lobby sanitari davant el Tribunal Superior de Justícia en el sentit que no arribarà a temps la posada en funcionament de les noves aplicacions informàtiques i que a partir de l’1 d’abril deixaran de funcionar. D’una afirmació com aquesta es pot traduir en què l’apagament informàtic es pot produir en tot el Departament de La Ribera per l’opaca col·laboració de l’empresa que acaba el contracte en no facilitar a la Conselleria una transició ordenada i tranquil·la en la transmissió de totes les aplicacions informàtiques que han estat durant vint anys gestionant al seu criteri.
Una informació clínica en les entranyes del sistema informàtic de Ribera Salud de més de 250.000 ciutadans i ciutadanes que, evidentment, no éscde la seua propietat, que té una especial protecció legal i que és la garantia de la continuació de l’atenció sanitària del Departament.
La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de La Ribera entenem que no es pot produir una ruptura, per altra part anunciada, de la informació sensible que encara gestiona Ribera Salud i esperem que no s’hagen de lamentar situacions com les que es desprenen de la seua justificació.
Per altra part, esperem també que la fiança que ha d’estar dipositada per l’empresa per fer-se càrrec de possibles inaccions en el manteniment i la reposició dels aparells més obsolets siga suficient i no es culpabilitze a la Conselleria del deteriorament al cap de tres mesos de la gestió directa per haver deixat l’empresa de complir en la seua obligació de tindre les instal·lacions i materials al dia.
En eixe sentit ens sumem a la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del País Valencià i demanem conèixer la realitat de l’auditoria de l’estat actual de les instal·lacions i equipaments sanitaris, així com les llistes d’espera tant en consultes d’especialistes com en Atenció Primària, les demores quirúrgiques, reingressos per altes precipitades, mortalitat intrahospitalària i altres indicadors sanitaris per saber la realitat de l’estat de salut actual del departament. Una auditoria necessària per a saber com ha deixat el Departament i Hospital de La Ribera l’empresa que l’ha gestionat tants anys, la majoria sense el necessari control públic.
Plataforma per la Sanitat Pública de la Ribera