L’epidèmia de grip col·lapsa l’Hospital de la Ribera on els malalts s’han amuntegat als corredors

L’epidèmia de grip col·lapsa l’Hospital de la Ribera on els malalts s’han amuntegat als corredors
  • El Sindicat de Metges d’Assistència Pública denúncia la situació i responsabilitza a l’empresa gestora del centre sanitari

Les dades parlen per elles mateixes i l’Hospital de la Ribera, en concret el seu Servei d’Urgències són el paradigma de l’amuntegament de pacients en aquests dies, que bé pot atribuir-se a l’epidèmia de grip i al fred però també a una falta de planificació, de recursos materials, de recursos humans i d’espai.

epidemia-grip-2018-hospital_2

Boxes instal·lats en els passadissos del Servei d’Urgències / SIMAP

Estem assistint a xifres rècord de pacients amuntegats en Urgències esperant llit d’hospitalització que ben poguera ser notícia diària en els mitjans doncs ni des de lluny s’estan produint en altres hospitals de la Comunitat Valenciana; a més d’imatges tercermundistes per falta d’espai a més de recursos materials com a pals de degotador, cadires de rodes, lliteres, llits i com sempre falta de personal per a afrontar la situació. Amb una càpita actual d’uns 800 euros per habitant del departament i amb uns 200 milions d’euros que es reben anualment de l’erari públic per a assistir als pacients, la gestió de Ribera Salut és inacceptable, encara que s’argumente des de la mercantil que ha s’han reforçat els serveis i l’assistència és òptima. Encara esperen els treballadors d’Urgències que el Gerent o el Director Mèdic Assistencial isquen dels seus despatxos perquè expliquen aqueixos reforços i donen solucions a l’infern que s’ha convertit treballar en aquest servei o almenys reconèixer el seu esforç.

I és que la mitjana de pacients que en el mes de Gener han romàs en Urgències tot esperant llit d’hospitalització és de 27 diaris o l’equivalent a dir que tots els dies del passat mes de Gener durant les 24 hores del dia estaven en Urgències havent d’estar en planta d’hospitalització.

Com a pitjor dia i xifra rècord es pot marcar dilluns passat a la vesprada quan 58 pacients estaven amuntegats en Urgències i pendents d’ingressar en planta d’hospitalització. El Dimarts al matí una dotzena dels mateixos romanien més de 48 hores en espera.

Açò equival exactament a dues plantes d’hospitalització senceres atès que una planta d’hospitalització en aquest hospital dóna cabuda a 24 pacients que requereixen com a mínim 2 DUE i 2 Auxiliars d’Infermeria per torn per a l’atenció sanitària: és a dir 12 professionals. Dues plantes llavors requereixen 24 professionals. Ni des de lluny aqueixos reforços han arribat al Servei d’Urgències, més aviat escassament 6 efectius més per dia (4 DUE i 2 Auxiliars Infermeria) dels 30 que anuncia l’empresa que ha contractat per al període hivernal. Mai un reforç mèdic, més aviat el contrari, doncs en els últims dos anys s’ha retallat la dotació de facultatius d’Urgències en 3 efectius menys passant de 36 als 33 actuals.

Comparativament amb anys previs les dades del mes de gener han empitjorat de forma clara a pesar que la càpita que es percebia per habitant en 2016 era bastant menor que la que es rep actualment, complint-se que com més diners es rep de l’erari públic, pitjor assistència s’està prestant per Ribera Salut.

I és que, en opinió de SIMAP la Ribera, una de les raons de l’habitual col·lapse en les plantes de l’hospital no permetent que pacients que s’ingressen des d’Urgències tinguen llit d’hospitalització, és l’activitat quirúrgica desmesurada (responsabilitat absoluta del Directe Metge Quirúrgic) que no sempre es tracta de cirurgia programada de pacients de la Ribera, sinó que en moltes ocasions s’opera pacients d’altres departaments de salut que interessen en suposar ingressos extra a part de la càpita. Açò provoca una alta ocupació de llits i explica que l’Hospital de la Ribera siga el que major taxa d’ocupació mitjana anual de la Comunitat Valenciana: un 95% (la taxa habitual d’ocupació mitjana anual és d’un 80-85% en altres hospitals de la xarxa pública) i dóna molt poc marge de maniobra per a evitar la saturació crònica de les plantes d’hospitalització i en conseqüència del Servei d’Urgències. En altres hospitals s’han suspés parts quirúrgics programats davant 15-20 pacients en Urgències pendents de llit d’hospitalització i en l’Hospital de la Ribera suspendre un part de quiròfan és alguna cosa tan excepcional que s’han d’arribar a xifres del doble o més.

epidemia-grip-2018-hospital_3

Boxes d’observació doblats (preparats per a dos pacients i ocupats per quatre) / SIMAP

Els professionals sanitaris estan havent de treballar al 200% per a poder atendre als pacients el que està portant a una situació d’esgotament, estrès i desmotivació que és realment el que desemboca que molts pensen a anar-se’n. Des de SIMAP la Ribera desmentim rotundament les informacions abocades per Ribera Salut en relació a la fugida d’uns 70 professionals des de 2016 i que d’una forma mesquina atribueix a la reversió. Aquesta eixida de professionals s’ha produït sempre d’una forma continuada produïda precisament per situacions similars a les quals s’estan produint aquests dies en Urgències per falta de recursos i promeses de projectes incomplides, doncs treballar al 150-200% es pot aguantar un temps, però quan la salut del professional es posa en risc és lògic que decidisquen marxar. Aqueixa és la vertadera raó de la fugida de professionals. Justament la reversió està fent que alguns professionals que s’anaven a marxar esperen veure si millora la situació quan gestione directament la Conselleria de Sanitat.

Així mateix des de SIMAP la Ribera denunciem la irresponsabilitat i cinisme de Ribera Salut per presentar a hores d’ara un pla d’inversions 2018-2028 en el departament, que dimensiona la plantilla de treballadors en uns 350 més, que augmenta les habitacions de l’hospital en un total de 60 més i que ampliaria el Servei d’Urgències; quan la mercantil és conscient que acaba el seu contracte amb la Conselleria de Sanitat el pròxim 31 de Març i ha d’abandonar la gestió del departament de salut. En definitiva és una forma de reconèixer deficiències tantes vegades denunciades pels sindicats i que la gestora privada deixa en herència a l’Administració per a resoldre-les.

No queda més que donar les gràcies i reconèixer l’enorme esforç de tots els professionals, que segueixen estant al peu del canó deixant-se la pell i treballant al 200% intentant realitzar la seua labor i sobretot perdó a tots els pacients i familiars que acudeixen al servei d’urgències o pateixen el col·lapse habitual de l’Hospital de la Ribera, ja que els gestors de Ribera Salut no tenen la decència de fer-ho. Des de SIMAP en la Ribera seguirem treballant per a aconseguir les plantilles adequades de treballadors i els recursos apropiats per a donar la millor assistència als pacients que atenem.

Secció sindical SIMAP Hospital de la Ribera


 

  1. […] 10 febrer, 2018. L’epidèmia de grip colapsa l’Hospital de la Ribera on els malalts s’han amuntegat als corredo… […]

    Reply

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada