El Departament de Salut de La Ribera detectà 112 casos de violència masclista l’any passat

El Departament de Salut de La Ribera detectà 112 casos de violència masclista l’any passat
  • A través de la seua UCA, ha col·laborat en l’elaboració d’una “Guia d’intervenció davant violència de gènere en dones amb addiccions”, de la Conselleria de Sanitat

El Departament de Salut de La Ribera ha notificat 112 casos de violència masclista durant l’any 2017, dins de l’aplicació del programa de cribratge universal contra la violència de gènere de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. La Ribera fa públiques estes dades coincidint amb la celebració demà, 30 de gener, del Dia Mundial de la No Violència.

La detecció d’estos 112 casos positius de violència de gènere ha estat fruit del treball de cribratge dut a terme pels professionals sanitaris dels centres d’Atenció Primària del Departament de Salut de La Ribera.

Cal destacar que en el 60% dels casos, les dones víctimes de violència de gènere van rebre maltractament físic, mentre que en el 89% dels casos, van rebre maltractament psicològic; l’abús sexual s’ha detectat en el 5% de les víctimes de violència de gènere.

Durant l’any 2017, estos professionals han realitzat el qüestionari per detectar i registrar possibles casos de violència masclista a un total de 5.727 dones. En els últims anys, el de La Ribera s’ha revelat com un dels departaments de salut més compromesos de la Comunitat Valenciana en la recerca activa de casos de violència de gènere. Així, La Ribera és el primer departament de salut de la província de València i el cinquè de la Comunitat Valenciana en nombre de dones cribrades en 2017.

Protocol de cribratge de violència de gènere
L’objectiu del protocol de cribratge és fomentar la detecció precoç de casos de violència de gènere en dones majors de 14 anys ateses en centres de salut pels professionals sociosanitaris i actuar el més prompte possible.

Després de la detecció d’un cas positiu, els professionals sanitaris dels centres de salut i serveis d’urgències hospitalàries, activen, en funció de les circumstàncies, els protocols especialitzats amb què compta l’Administració per protegir les víctimes; això és, el Centre Dona 24 hores, els Serveis Socials, la Policia i la Guàrdia Civil.

Segons ha destacat el director gerent del Departament de Salut de La Ribera, Dr. Javier Palau, “creiem que és obligació de les entitats sociosanitàries comprometre’s seriosament en la prevenció de la violència de gènere, ja que la violència exercida contra les dones constitueix, en primera instància, un atemptat contra la seua salut, i són precisament els professionals sanitaris, moltes vegades, els primers a poder detectar els casos de violència de gènere “.

Guia d’Intervenció en dones amb addiccions
En este mateix sentit, el Departament de Salut de La Ribera, a través de la seua Unitat de Conductes Addictives (UCA), també ha col·laborat en l’elaboració de la “Guia d’intervenció davant la violència de gènere en dones amb addiccions”, de la Conselleria de Sanitat.

Cal destacar que moltes de les pacients de les UCAs són víctimes de maltractament. “A més, una dona amb un consum actiu pot presentar un estat tal de desestabilització que siga molt complex intervenir sobre la seua situació de violència, sobretot perquè, a causa dels efectes del seu consum, potser no és conscient d’esta”, ha afirmat el Dr. Palau.

Comissió interdisciplinària contra la violència de gènere
Des de l’any 2016, el Departament de Salut de La Ribera compta amb una Comissió interdisciplinar contra la violència de gènere, integrada per professionals de les Unitats de Salut Mental, Unitat de Conductes Addictives, Atenció Primària, Unitats de Salut Sexual i Reproductiva, Urgències, Comunicació, Recursos Humans i Direcció de Continuïtat Assistencial, així com per representants d’associacions de pacients de la comarca, de grups de debat per la igualtat i experts en temes de violència de gènere.

Esta comissió té com a objectiu coordinar a nivell local accions i recursos en la lluita contra la violència de gènere.

Departament de Salut de La Ribera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada