La mediació és la via ràpida recomanada per jutges i advocats per a la solució de conflictes

La mediació és la via ràpida recomanada per jutges i advocats per a la solució de conflictes
  • El Col·legi d’Advocats de Sueca va informa a la ciutadania amb motiu del Dia Europeu del servei

El Col·legi d’Advocats de Sueca va instal·lar ahir pel matí un punt d’informació a les portes dels jutjats de la capital de la Ribera Baixa, en la Placeta del Convent. La finalitat era la d’informar als qui acudisquen a la seu del partit judicial, i a la ciutadania en general, sobre la mediació, les seues característiques i avantatges.

mediacio-advocats-sueca-gen-2018_2Aquesta acció informativa es duu a terme coincidint amb el Dia Europeu de la Mediació que es commemora diumenge que ve, dia 21. Aquesta data va ser triada en l’aprovació del primer text legislatiu de mediació europeu: la Recomanació R (98) 1, sobre Mediació Familiar, aprovada pel Comitè de Ministres del Consell d’Europa el 21 de gener de 1998.

La mediació és una via alternativa i complementària de resolució de conflictes, sense haver d’acudir inevitablement a la via judicial. A través d’aquesta via, les parts intenten voluntàriament aconseguir un acord per si mateixes amb l’ajuda d’un professional, el mediador, que gestiona el procés, però sense funció decisòria.

En aquest procés, l’advocat mediador actua amb confidencialitat i imparcialitat, En cap cas imposa solucions, sinó que ajuda a les parts a superar les seues discrepàncies, a trobar per si mateixes solucions creatives i a prendre decisions consensuades a través del diàleg.

Es tracta d’un procediment alternatiu i complementari al sistema judicial i pot tenir lloc fora d’aquest àmbit, sense haver-se iniciat cap procediment en els tribunals. També cap la possibilitat que aquesta intervenció d’un professional especialitzat intervinga dins de l’àmbit judicial, una vegada iniciat el plet. Aquesta “mediació intrajudicial” pot acabar amb un acord que pose fi al procés iniciat.

Aquest tipus de pactes constitueixen un contracte privat entre els afectats, i per tant, és vinculant i d’obligat compliment. I si s’eleva a escriptura pública, o és homologat judicialment, és títol executiu, com si d’una resolució judicial es tractara.

La mediació un mètode totalment recomanable per a tot tipus de conflictes, especialment en aquells en què les parts hagen de seguir relacionant-se malgrat les seues discrepàncies.

Iniciativa dels advocats
Conscients que un elevat percentatge de ciutadans prefereix resoldre els seus conflictes a través d’un acord, encara que aquest els supose alguna concessió, el Col·legi d’Advocats de Sueca va apostar per oferir a la societat el servei de mediació, creant a la fi de 2014 el Centre de Mediació del Col·legi d’Advocats de Sueca (CEMICASueca).

mediacio-advocats-sueca-gen-2018_3“Tant la Unió Europea, com el Consell General del Poder Judicial i el de l’Advocacia Espanyola aposten per aquesta via per a evitar la judicialització de les disputes i promoure la cultura de la pau; així, constitueix un mètode complementari per a resoldre conflictes que és aplicable a tots aquells àmbits en què la llei permet a les parts *transigir o negociar”, apunta el coordinador del centre Daniel Carbó.

“No és una alternativa sinó un procediment complementari al sistema judicial”, afig abans de recordar que “ni la mediació limita el dret a acudir a la via judicial, ni la via judicial impedeix la seua suspensió, una vegada iniciada, per a aconseguir un acord intervingut que després serà homologat judicialment.” “Sí que és cert que encara que té plena validesa entre les parts, perquè siga executiu ha d’elevar-se a públic o ser homologat judicialment”, matisa Carbó.

Jesús Muñoz, degà dels advocats de Sueca, afig que resulta especialment útil en temes de família ja que és un mètode totalment recomanable per a aquest tipus de conflictes i per a tots aquells altres en què les parts han de seguir relacionant-se malgrat les seues discrepàncies, doncs redueix considerablement la tensió entre les parts. Quan hi ha menors pel mig “cal acompanyar l’acord a una demanda doncs ha d’obtenir el vistiplau del Ministeri Fiscal i ser aprovat pel jutge”, observa Muñoz.

ICASueca


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada