La rehabilitació del Castell de Corbera s’iniciarà en 2018 després de les últimes excavacions

La rehabilitació del Castell de Corbera s’iniciarà en 2018 després de les últimes excavacions
  • El president de la Diputació, Jorge Rodríguez, visita les restes romanes i islàmiques trobades en les excavacions prèvies a les obres, entre els quals destaquen la muralla del segle XI i una moneda de plata de Jaume I

L’esperada rehabilitació del Castell de Corbera donarà els seus primers passos a principis de 2018 fruit de la implicació de la Diputació de València a través de l’àrea de Patrimoni que, després de les recents excavacions arqueològiques en aquesta fortalesa del segle XI construïda sobre restes romanes, prepara ja les primeres actuacions en aquest Bé d’Interès Cultural (BIC) en el qual la corporació invertirà 320.000 euros en els pròxims dos anys.

rodriguez-visita-castell-corbera-des-2017_2Així ho ha anunciat aquest divendres a Corbera el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, que durant la seua visita a les importants troballes que han deixat els tastos arqueològics ha assenyalat que “aquesta inversió és un primer pas en el full de ruta per a rehabilitar aquesta joia patrimonial de tots els valencians, amb obres que hem de consensuar amb la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat i que s’aniran executant en el marc d’un pla director al llarg dels pròxims anys”.

Rodríguez, acompanyat pels diputats de Patrimoni, Turisme i Assessorament Municipal, Pepe Ruiz, Pilar Moncho i Conxa García, s’ha mostrat impressionat pel descobriment de la muralla del segle XI, localitzada sota els actuals murs del recinte, les restes de ceràmica romana i islàmica, els estables i part de l’aljub del castell i una moneda de plata en la qual apareix una representació de Jaume I.

En paraules del president de la Diputació, “aquestes troballes confirmen la importància històrica d’aquest bé protegit i ens reafirma en la nostra intenció d’ajudar a Corbera a recuperar tota l’esplendor del seu castell i convertir-ho en un potent dinamitzador turístic per a la Ribera i la resta de la província”. “Ara que han finalitzat les excavacions prèvies, és moment d’iniciar les actuacions de conservació i rehabilitació, que s’encarregaran a especialistes com a arquitectes i arqueòlegs, sempre amb el vistiplau dels tècnics de la Conselleria”, ha explicat Rodríguez.

Primers treballs
Els tècnics de Patrimoni de la Diputació tenen previst començar les intervencions en el Castell de Corbera a l’inici de l’any. En primer lloc, es realitzarà una actuació per a reconduir aigües i frenar la deterioració que s’està produint en algunes zones de la construcció, amb una inversió d’al voltant de 50.000 euros. El següent pas seria millorar els accessos a una fortalesa amb 8.000 metres quadrats perquè puguen arribar les màquines necessàries per a començar els treballs de rehabilitació.

Per a 2018 la Diputació, a través de Patrimoni, té pressupostats 160.000 euros per a aquestes obres parcials de reconstrucció del castell, que començaran quan la Direcció general de Patrimoni de la Generalitat done el vistiplau al pla director de rehabilitació del BIC que previsiblement haurà de presentar la Diputació per a calendaritzar i definir els treballs prioritaris a executar en el castell. “Per a decidir i realitzar aquests treballs vam recórrer a professionals qualificats, especialistes en reconstrucció de muralles com s’ha fet a Bunyol, Cofrents, Morella i Sagunt”, apunten des de l’àrea de Patrimoni de la Diputació.

Els tècnics provincials estan desenvolupant un informe amb l’avanç dels descobriments en el Castell de Corbera i una memòria que detalla l’estat de la fortalesa a l’origen, com a pas previ al pla director que es presentarà a Conselleria per a iniciar les obres. En paral·lel, es treballa en una memòria valorada que permetrà realitzar les intervencions prèvies d’urgència, entre les quals s’inclouen les de desviament d’aigües per a frenar el deteriorament i la consolidació del mur aquest de la capella-cisterna.

Inversions a Corbera
L’aposta de la Diputació per ajudar a Corbera a recuperar el seu gran tresor patrimonial en els pròxims anys, amb una partida inicial que rondarà els 400.000 euros per als pròxims dos anys, no és l’única inversió de la corporació en aquest municipi de la Ribera Baixa, que en la primera part de la legislatura ha rebut 645.000 euros en ajudes provincials.

L’alcalde de Corbera, Jordi Vicedo, ha agraït als responsables de la Diputació “la seua implicació després de diversos anys de reivindicacions en aquesta recuperació del castell, que per al nostre municipi és un valuosíssim recurs patrimonial, econòmic i turístic que està verge”. Vicedo és conscient que el començament de les actuacions anunciat per a 2018 “és un primer pas d’una rehabilitació que es perllongarà en el temps i que té un cost de milions d’euros”, i espera que la consolidació del projecte permeta a Corbera disposar de tot el potencial històric i turístic del castell, al costat de l’ermita de 1248, la platja i la muntanya.

A més de la inversió en el castell, els diferents plans provincials han permès a Corbera renovar la xarxa d’aigua potable, que ha costat un poc més de 200.000 euros, asfaltar diferents carrers del nucli urbà i adequar el cinema-teatre, entre altres actuacions. Obres que, en opinió de Jorge Rodríguez, “demostren la responsabilitat que estan tenint els ajuntaments a l’hora de prioritzar les infraestructures en les quals inverteixen les ajudes”.

Diputació de València


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.