Demanen a la Generalitat que avancen en la recuperació de la gestió pública de l’aigua

Demanen a la Generalitat que avancen en la recuperació de la gestió pública de l’aigua
  • La consellera es compromet en aquesta direcció i a estudiar la posta en marxa de l’Observatori de l’Aigua per a 2018

Representants de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública*, composada per distintes organitzacions ecologistes, sindicals, veïnals i socials, s’han reunit amb la Consellera d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic Elena Cebrián, per a demanar al Govern de la Generalitat que s’avance en la recuperació de la gestió pública de l’aigua al nostre territori.

A la reunió, en la que han participat també el Secretari Autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro,  i el Director General de l’Aigua, Manuel Aldeguer, els representants de la Xarxa han plantejat la necessitat de comptar amb una Política Valenciana de l’Aigua que hauria de basar-se en la Directiva Marc de l’Aigua i materialitzar el reconeixement de les Nacions Unides en 2010 de l’accés a l’aigua potable i el sanejament com a dret humà essencial.

En aquest sentit s’han traslladat a la Consellera bàsicament les següents propostes:

  • Constitució d’un organisme autonòmic o ens públic regulador, amb participació ciutadana, que ordene les prestacions dels serveis vinculats al cicle urbà de l’aigua, establint un marc regulador per avançar decididament cap a una gestió pública sostenible, eficaç, transparent i participativa de l’aigua, respectuosa amb el bon estat dels ecosistemes aquàtics.
  • La creació, com acció immediata, d’un observatori de l’aigua, amb participació ciutadana, que analitze la situació actual de la gestió del cicle integral l’aigua. Aquest observatori hauria d’elaborar un mapa de la gestió de l’aigua en el territori valencià així com oferir informació pública i transparent, sistematitzada, periòdica i comparable sobre els models de gestió d’aquests serveis, la seua qualitat, cobertura, accessibilitat, assequibilitat, sostenibilitat ambiental, repercussió de costos, equitat, eficiència, transparència, i participació ciutadana.
  • Oferir suport i assessorament als municipis perquè realitzen un control efectiu de la prestació del servei del cicle integral de l’aigua sota els principis de servei públic d’interès general, així com assessorar a aquells ajuntaments que es plantegen la gestió directa de l’aigua potable i el sanejament.

La Consellera, així com els membres del seu equip, ha manifestat la seua valoració i coincidència amb les propostes plantejades i s’ha compromés a donar passos en el sentit plantejat, amb l’estudi de la posta en funcionament al llarg de 2018 d’un Observatori de l’Aigua.

València, 12 de desembre, 2017

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Púbica
Formada per Acció Ecologista-Agró, Confederació d’Associacions de Veïns CAVE-COVA, CCOO, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Intersindical Valenciana, La Ribera en Bici, Unió de Llauradors i Ramaders i Xúquer Viu


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.