Cullera busca familiars d’afusellats per la repressió franquista

  • L’ajuntament inicia una campanya d’identificació per a facilitar la inhumació de les restes de víctimes enterrades en la fossa 112 de Paterna

L’Ajuntament de Cullera ha iniciat un procés de localització de familiars de víctimes de la repressió franquista enterrades en la fossa 112 del cementeri municipal de Paterna.

visita-cullera-fosa-112.paterna

Visita recent d’autoritats municipals a la fossa comuna 112 de Paterna

Es tracta d’una campanya d’identificació perquè aquells descendents dels represaliats pel Règim després de la Guerra Civil s’inscriguen en una base de dades municipal amb la finalitat que en un futur se’ls puguen realitzar proves d’ADN que permeten la identificació de les restes, ha assenyalat la regidora de Patrimoni Històric, Amparo Jover.

Recentment, la Junta de Govern (PSPV-PSOE / Compromís) ha acordat donar el seu suport al projecte d’exhumació de restes de la citada fossa comuna de la mà de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 112 de Paterna. Esta entitat està promovent l’exhumació de les restes de les persones allí inhumades.

Es dóna la circumstància que Cullera és la localitat de la Ribera Baixa amb més víctimes executades després de la contesa civil. Concretament, foren 66 els cullerencs  afusellats, el que representa pràcticament el 5% de la població d’aleshores, segons l’estudi ‘Els afusellaments al País Valencià (1938-1956)’ l’autor del qual és Vicent Gabarda.

Eren persones de totes les edats i condicions. El més jove tenia 22 anys i el major 62. Hi havia agricultors, obrers, mariners, cambrers, forners, una mestressa de casa i fins i tot un banquer. Els hi ha sense adscripció política reconeguda i nombrosos militants del PSOE, la UGT, la CNT-FAI, el Partit Comunista i Esquerra Republicana.

Dèneu cullerencs
En la fossa comuna 112, situada en el primer quadrant del cementeri paterner, es troben inhumats represaliats del franquisme afusellats després de les ‘saques’ de 30 de novembre de 1939 —50 afusellats— i de 8 de desembre d’eixe mateix any —altres 50, que en realitat van ser assassinats el dia 9 per ser el 8 festiu. Entre les restes de persones allí inhumades es troben les de 19 ciutadans de Cullera.

Cullera, amb 66 afusellats, és la localitat de la Ribera Baixa amb més víctimes executades després de la guerra civil

Els membres de l’associació de víctimes han sol·licitat a la Diputació de València una subvenció econòmica que permeta dur a terme l’excavació i inhumació de les restes en la 112 així com el trasllat de l’Institut Anatòmic Forense de la Universitat Complutense de Madrid per a la seua identificació antropomètrica i per comparació d’ADN amb mostres biològiques de familiars.

Precisament, la localització de descendents servirà per a que els qui voluntàriament ho desitgen puguen sotmetre’s a les proves genètiques. «Ens consten persones que estan interessades a recuperar les restes de familiars però hi ha moltes altres que segurament desconeixen esta possibilitat o fins i tot que els seus avantpassats estan allí soterrats», indica Jover.

Existix un buscador de víctimes del Centre Documental de la Memòria Històrica en el qual es pot obtindre informació sobre les persones represaliades. Els interessats a inscriure’s en la base de dades municipal de la memòria històrica poden fer-ho en la Casa de la Cultura en horari de 9 a 20 hores de dilluns a divendres.

Ajuntament de Cullera


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.