Paios i gitanos, junts a Cullera contra la violència de gènere que tots rebutgen

Paios i gitanos, junts a Cullera contra la violència de gènere que tots rebutgen
  • Els pobles del partit judicial de Sueca organitzen un acte conjunt al monestir de Simat de la Valligna

  • José Luís Mendoza, magistrat competent en Violència de Gènere del jutjats de Sueca, rep el Premi celia Amorós

Per primera vegada en la seua història, gitanos i paios de Cullera s’unixen contra el terrorisme masclista. La vesprada de divendres passat, a les 17 hores, el Centre Social El Parc la va ‘armar’ amb un espectacle — anomenat ‘El Centre del Raval la lía’— en el qual l’argument central foren els drets de la dona i la lluita contra la violència exercida sobre i contra ella.

L’acte, organitzat per la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Cullera, ha comptat amb la participació del grup ‘Navarro Flamenco Band’, qui ha interpretat temes populars amb missatges conciliadors en relació a la figura de la dona.

Durant l’espectacle, representants locals, veïns i altres assistents s’han expressat en una sessió de micròfons oberts, entaulant un discurs amb la problemàtica masclista com a punt central.

«Portem molt temps treballant amb el col·lectiu gitano entorn del masclisme. La seua cultura ens impedia dialogar lliurement amb ells sobre temàtiques com la violència de gènere», ha assegurat la regidora d’Igualtat, Francesca Ortiz. No obstant això, la responsable municipal assegura que «comencem a percebre un canvi en positiu».

Els treballadors i treballadores de Serveis Socials del consistori han insistit durant anys per a canviar el pensament del col·lectiu gitano, un dels més afectats per la problemàtica masclista.

Moltes dones viuen el maltractament en tots els seus vessants com un tema tabú. Els hòmens, per la seua banda, han arribat a normalitzar-lo, consideren des de la regidoria.

«Vore’ls a tots junts participant en un acte pels drets de la dona és un avanç enorme», assegura Ortiz. La regidora també s’ha mostrat prudent assegurant que encara queda molt treball per fer.

Xiquets contra el maltractament
Amb motiu de la celebració el divendres del Dia contra la Violència Masclista, Cullera va celebrar un acte central en els Jardins del Mercat en el qual es donaren cita centenars d’escolars per a cridar ben alt el lema d’enguany: ‘Trenquem el silenci’.

Representants de tots els centres educatius llegiren un manifest en el quaj cridaren l’atenció sobre esta problemàtica. Posteriorment, escolars i autoritats encapçalades per l’alcalde, Jordi Mayor, es van traslladar a la plaça d’Espanya on es va guardar un minut de silenci com a mostra de repulsa per l’assassinat d’una dona a les mans d’un home en la localitat valenciana de Vinaròs.

Ajuntament de Cullera


Treballant per la Igualtat, acte conjunt dels pobles del partit judicial al monestir de Simat

La vesprada de divendres es va dur a terme la presentació del grup Treballant per la Igualtat a Simat de la Valldigna, al Monestir de Santa Maria de la Valldigna. El col·lectiu, del qual formen part els ajuntaments d’Albalat, Benicull, Benifairó de la Valldigna, Corbera, Cullera, Favara, Fortaleny, Llaurí, Polinyà de Xúquer, Riola, Simat de la Valldigna, Sollana, Sueca i Tavernes de la Valldigna, és una iniciativa pionera a l’Estat espanyol, impulsada per l’Oficina d’Atenció a les Dones Víctimes de la Violència de Gènere, del Jutjat número 4 de Primera Instància i Instrucció de Sueca i, els ajuntaments dels 14 municipis que integren el partit judicial.

Des de la seua creació, en novembre de 2016, este grup s’ha reunit periòdicament per intercanviar experiències, formular accions d’ajuda a les dones víctimes de la violència masclista, i ajudar a sensibilitzar a la població d’esta problemàtica.

D’altra banda, l’àrea d’Igualtat de la Diputació de València ha distingit amb el Premi Celia Amorós la labor i compromís professional magistrat José Luís Mendoza, titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 de Sueca, competent en Violència de Gènere. En aquest reconeixement també han estat guardonats l’Ajuntament de Xirivella i l’Associació del Centre d’Assistència a Víctimes d’Agressions Sexuals (CAVAS). En aquesta segona edició, destaca un nou premi en matèria de Projectes que ha anat a parar al Programa Ser Mujer.es.


La ciutadania d’Almussafes es manifesta contra la violència de gènere

  • L’ajuntament ha organitza una setmana dedicada a aprofundir en les conseqüències d’aquesta xacra social

Encara assimilant els casos de violència domèstica registrats a la Comunitat Valenciana en les últimes setmanes, que van tenir com a escenari Alzira i Elda, divendres 24 de novembre ens alçàrem amb una nova víctima que podria estar relacionada amb aquesta xacra que la societat encara no ha aconseguit eradicar. Pel que sembla, un home va matar d’almenys un tret d’escopeta a una dona embarassada, després de mantenir una discussió en la localitat castellonenca de Vinaròs i posteriorment s’ha llevat la vida.

Aquest succés va estar molt present al matí de divendres durant la concentració convocada per l’Ajuntament d’Almussafes i l’Associació de Dones Progressistes de la població enfront de la casa consistorial amb motiu de la commemoració del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, que se celebra a nivell mundial demà dissabte 25 de novembre. La presidenta de l’entitat, Alicia Benavent, va llegir un manifest de l’ONU Dones que parteix del moviment sorgit amb el lema #yotambé, en el qual van deixar constància davant els presents del compromís de la societat amb aquesta reivindicació.

“Aquesta lluita ha de ser conjunta contra qualsevol acte que atempte contra la integritat i dignitat de la dona, i ha de defensar una societat justa i igualitària, sense violència, en la qual les dones i els homes puguen participar equilibradament en tots els àmbits i prendre conjuntament les decisions que els afecten”, explicà la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Almussafes, Teresa Iborra.

Desenes de veïns i veïnes de la localitat es reuniren per rebutjar frontalment el que l’edil definí durant la seua intervenció com “una autèntica plaga social que, desgraciadament, afecta a tots els països del món i que suposa un autèntic atemptat contra els drets humans i la dignitat de les persones i una injustícia manifesta que impedeix que la nostra societat continue avançant per la senda de la democràcia, del benestar i del progrés social que tots i totes desitgem”. L’acte va concloure amb un minut de silenci en homenatge a les víctimes.

“Un problema multidisciplinari”
Per la vesprada, a les 16.30 hores, la cafeteria del Centre Cultural va acollir una xerrada-café titulada “La violència de gènere. Un problema multidisciplinari” en la qual Lara Esteve, jutgessa del Jutjat de Violència de Gènere sobre la Dona i Javier Muñoz, tinent responsable del lloc de la Guàrdia Civil d’Almussafes, parlaren sobre aquest fenomen des de diferents punts de vista i després s’obrí un diàleg amb torn de preguntes perquè els assistents plantejaren els seus dubtes sobre el tema. La regidora delegada de Polítiques d’Igualtat, Davinia Calatayud, fou l’encarregada de moderar el debat.

Com a colofó a aquesta agenda d’activitats, dissabte 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència de Gènere, es desenvolupà d’11.30 a 12.30 del matí una classe de ball de l’estil cubà-llatí, iniciativa que el consistori va denominar “Fem esport contra la violència de gènere”, en la qual Jesús Benavent impartí una sessió en la que podien participar fins a 50 persones.

Ajuntament d’Almussafes


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.