Els preus de caqui en el camp se situen per primera vegada per sota del cost de producció

Els preus de caqui en el camp se situen per primera vegada per sota del cost de producció
  • Cristóbal Aguado (AVA-ASAJA) afirma que l’enfonsament de les cotitzacions “és artificial perquè no respon a les condicions objectives del mercat”

El caqui, un dels pocs cultius que fins al moment oferia uns marges de rendibilitat acceptables per als agricultors, afronta enguany una campanya extremadament difícil si s’ha de jutjar pel desplome que han patit les seues cotitzacions en origen. Tant és així, que l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) denúncia que per primera vegada des que el cultiu de caqui va iniciar una nova i fructífera era en la seua història, després de la implantació i desenvolupament d’innovadores tècniques de post collita en la varietat roig brillant fa ara uns vint anys, els preus en el camp se situen per sota dels costos de producció.

Així, les ofertes que estan rebent aquests dies els productors difícilment superen els 0,18 cèntims d’euros per quilo, quan el cost que ha d’afrontar l’agricultor per a produir aqueix mateix quilo se situa entorn dels 0,22 cèntims. Lluny de tractar-se de casos aïllats, aquesta conjuntura a la baixa dels preus s’ha generalitzat en totes les zones productores de caqui davant la inquietud creixent d’un sector que vas agafar atònit a un canvi de tendència les causes últimes de la qual no responen a la lògica interna del mercat.

Efectivament, el que està succeint enguany en matèria de preus amb el caqui no es correspon amb un augment desmesurat de la producció que espente les cotitzacions en origen a la baixa. De fet, l’actual collita de caqui és similar a la de l’exercici anterior i es manté, per tant, al voltant de les 300.000 tones, una quantitat que fins avui el mercat havia canalitzat en termes rendibles per als diferents agents que intervenen en el procés, des del productor fins al comercialitzador.

Bona prova que les condicions objectives del mercat no han variat d’un any a un altre és que els consumidors segueixen pagant el preu del caqui en una forqueta que varia, en funció dels diferents tipus d’establiments, entre 1,45 euros quilo i 2,25 euros quilo, és a dir, que el preu per al públic segueix sent el mateix que en anys anteriors, però la cotització que està percebent el productor s’ha reduït dràsticament. Resulta suficient recordar per a corroborar-ho que el valor que aconseguia el caqui en origen durant els tres últims exercicis superava els 0,30 cèntims per quilo, la qual cosa, respecte als preus d’enguany, suposa una caiguda d’un 40%.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, assenyala que “la penosa situació que s’està creant entorn del caqui és completament artificial. No és de rebut que els consumidors paguen el mateix que altres anys, mentre que els productors veuen com s’enfonsen les seues cotitzacions per sota dels costos de producció. No sabem amb exactitud si el que està ocorrent està motivat per l’egoisme desmesurat de certes empreses o per la gestió incompetent d’algunes altres, però el que sí sabem és que s’està forçant de manera abusiva un preu ruïnós en el camp sense cap causa objectiva de mercat que ho justifique”.

Precisament per açò, el màxim responsable d’aquesta organització agrària fa una crida a tots els productors de caqui “perquè es mantinguen ferms, perquè no regalen la fruita, perquè no es deixen enganyar per cants de sirena i veus interessades perquè hi ha demanda, perquè la producció és similar a la d’altres anys i perquè si ens mantenim ferms els preus en origen hauran de remuntar el vol forçosament”.

AVA-Asaja


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada