Almussafes accelera els tràmits per a eliminar els vuit vestigis franquistes de la localitat

Almussafes accelera els tràmits per a eliminar els vuit vestigis franquistes de la localitat
  • El consistori inicia l’expedient per a comunicar als veïns l’obligatorietat d’eliminar-los, atès que tots es troben en propietat privada

Després de l’aprovació per part de les Corts Valencianes el passat dijous 18 d’octubre de la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, que cerca el restabliment de la dignitat i l’honor i la reparació moral dels danys causats a les víctimes de la Guerra Civil i el règim franquista, l’Ajuntament d’Almussafes continua endavant amb els seus plans per a fer efectiva aqueixa reparació moral a través de la posada en marxa de diverses iniciatives.

inaugura-setmana-memoria-almussafes-2017_2

De Manuel, González i Iborra

L’alcalde del municipi, Toni González, va anunciar durant l’acte d’inauguració de la I Setmana de la Memòria Democràtica que la seua intenció és retirar els vuit vestigis trobats en la població abans que finalitze enguany 2017. Atès que tots es troben en propietat privada, en estar situats en façanes d’habitatges, el consistori iniciarà en breu el corresponent expedient per a comunicar als veïns l’obligatorietat d’eliminar-los.

En acord plenari, els membres de la corporació han previst que en el cas que l’acció de retirada no s’efectue voluntàriament per part dels responsables, serà el propi Ajuntament el que ho duga a terme de forma subsidiària, assumint les despeses originades, “ja que som conscients que no tots els veïns i veïnes afectats poden fer front a la intervenció en aquests moments”, explica el primer edil.

Aquests elements, catalogats després de la recerca realitzada per part de la Comissió de la Memòria Històrica, que està integrada per representants de les forces polítiques amb presència en el consistori, el tècnic municipal, José María Bullón, l’arxivera municipal, Vicenta Pilar Raga, i pel cronista oficial, Cecilio Alcaraz, s’han detectat un total de vuit vestigis.

En concret, es tracta de set plaques amb el jou i les fletxes amb les sigles INV, que es troben col·locades en habitatges particulars, així com una placa de mosaic hidràulic rectangular, situada en el carrer Llauradors, en el qual apareix l’escut format pel jou i les fletxes i l’espiga i el palmell.

Inauguració I Setmana de la Memòria Democràtica
Dilluns 6 de novembre, la sala de conferències del Centre Cultural va acollir l’acte d’inauguració de la I Setmana de la Memòria Democràtica, durant la qual van intervenir, a més de l’alcalde, la regidora de Cultura, Teresa Iborra, i Eugeni de Manuel, director-coordinador de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Iborra va destacar que l’equip de govern planteja en aquesta commemoració “un ventall d’activitats dirigides al conjunt de la ciutadania que tenen com a principal objectiu reivindicar la necessitat de recordar el que va ocórrer durant la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista per a dignificar a les víctimes que va deixar l’episodi més negre de la història recent d’Espanya”.

Eugeni de Manuel, representant de la FVMP, que és la institució que ha impulsat la xarxa de municipis per la memòria històrica de la qual formen part 90 poblacions entre les quals es troba Almussafes, va explicar que des de l’entitat cerquen “establir un fòrum de debat i intervenció per a recuperar entre tots la memòria i recolzar a les localitats integrades en el grup en la seua missió de donar visibilitat a la llei aprovada entorn d’aquesta qüestió”.

El municipi celebra aquests dies la seua primera Setmana de la Memòria Democràtica per a “dignificar a les víctimes de la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista”

Almussafes, que va ser un dels primers municipis a adherir-se a la xarxa al gener de 2016, és la que compta amb més opcions per a acollir la pròxima reunió de la mateixa, en la qual, tal com va avançar de Manuel durant la seua intervenció, continuaran “treballant per a protegir el patrimoni bèl·lic de la Comunitat Valenciana i per a col·laborar amb els municipis en la posada en marxa d’accions com les quals està duent a terme Almussafes”.

En aqueix compromís de “reparar i reconèixer a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme” s’emmarquen les activitats programades en aquesta primera setmana commemorativa. Després de la conferència inaugural, els assistents van procedir a la presentació i obertura de l’exposició ‘La escuela il·luminada 1931-1939. Memoria Histórica Colectiva’, una mostra que romandrà disponible en la sala d’exposicions del Centre Cultural fins al pròxim 20 de novembre i en la qual els visitants podran conèixer els canvis més destacats traçats pel Ministeri d’Instrucció Pública en matèria d’educació durant el període republicà.

Les iniciatives continuaran aquest dissabte 11 de novembre a les 20 hores amb la representació de l’obra de teatre ‘La carta 1931-1941’, en la qual L’Últim Toc Teatre  i Malatesta Teatre oferiran al públic la història d’una família valenciana des de la proclamació de la II República fins a l’any 1941.

Per a concloure, el diumenge 12 de novembre es realitzarà una excursió a València per a conèixer amb major profunditat alguns dels enclavaments més relacionats amb la ciutat durant l’època en la qual va ser capital de la II República i es projectaran dues pel·lícules en la sala d’actes del Centre Cultural, ‘Azur i Asmar’ i ‘Las trece rosas.

Ajuntament d’Almussafes


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.