Marc Granell i Capella de Ministrers, premis de la Fundació pel Llibre i la Lectura

  • El poeta nascut a Sueca dóna nom als premis literaris d’Almussafes que ja han acomplit vint-i-una edicions

Els premis d’honor ‘Plaça del Llibre’, que des de fa tres anys organitza la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) i la Generalitat Valenciana a petició de l’Associació d’Escriptors del País Valencià, el Gremi de Llibreter de València, l’Associació d’Escriptors en llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià han atorgat dos guardons amb eminent sabor almussafeny.

Marc-Granell

Marc Granell

Coincidint amb el 30 aniversari de la seua fundació, ‘Capella de Ministrers’, la formació de música antiga i barroca liderada pel veí Carles Magraner, ha rebut el premi a la difusió del llibre i la lectura. A més, el poeta Marc Granell, que posa nom al certamen de poesia impulsat per l’Ajuntament d’Almussafes fa vint-i-un anys, ha sigut per a l’organització d’aquests reconeixements el mereixedor del premi d’honor a la trajectòria literària.

Els organitzadors han tingut en compte en la concessió del guardó lliurat a Carles Magraner la “important labor investigadora al voltant del nostre patrimoni musical, especialment del conservat en els territoris que configuraven l’Antiga Corona d’Aragó, fent difusió de la nostra literatura”. Des de 1987, ‘Capella de Ministrers’ ha actuat per a institucions i festivals tan importants com el Metropolitan Museu i la Hispanic Society de Nova York, el Bach Festival de Leipzig, el Early Music Festival de Praga o Stockholm Early Music Festival.

Des de FULL destaquen que en els seus programes divulguen el patrimoni musical prenent com a referents grans autors i obres de la nostra literatura com Ausiàs March, Ramón Lluch, Joanot Martorell, Miguel de Cervantes, Lluís de Milà o la lírica trobadoresca. Finalment, han valorat que els seus treballs s’editen en format disc-lliure, “unint així la música al llibre i la lectura de manera molt significativa”.

Poesia en valencià des de 1976
En el cas de Marc Granell, que participa cada any a Almussafes en la cerimònia de lliurament dels premis que porten el seu nom, han tingut en compte la seua extensa trajectòria, els inicis de la qual es remunten als anys 70. L’any 1977 va guanyar el premi Vicent Andrés Estelllés amb ‘Llarg camí llarg’, guardó que el va situar entre els poetes més importants del moment. Després va publicar ‘Notícia de la tribu’, ‘Refugi Absent’ i ‘Material per a una mort meditada’, que va obtenir el premi Ausiàs March de Gandia.

L’any 2000 va publicar la seua poesia completa fins a aquell moment, ‘Poesia reunida 1976-1999’, després del que va continuar oferint els seus versos amb regularitat. Després d’una nova antologia poètica editada en 2015, ‘Notícia de la tribu. Antologia Poètica’, va acostar la poesia al públic infantil i juvenil amb ‘L’illa amb llunes’, ‘La lluna que riu’, ‘Oda als peus’ i ‘La vida que creix’, que va aconseguir el premi de la Crítica dels Escriptors Valencians.

L’acte de lliurament d’aquests premis es va dur a terme el passat divendres 3 de novembre en Octubre Centre Cultura Contemporània i al final del mateix, els músics de ‘Capella de Ministrers’ van oferir una actuació en la qual van interpretar obres de la cort d’Alfons el Magnànim i el duc de Calabria, a la qual li va seguir un sopar literari en la qual van participar nombroses autoritats i figures de la vida cultural valenciana.

Ajuntament d’Almussafes


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada