La Unió critica la manca de qualitat en els pressupostos de la conselleria

La Unió critica la manca de qualitat en els pressupostos de la conselleria
  • Malgrat el seu augment en quantitat segueix baixant el pes específic de l’agrari sobre el global de la Generalitat

La Unió de Llauradors considera que els pressupostos de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per a 2018 creixen en quantitat, però no en la qualitat de les propostes i baixen a més d’importància en relació al global dels comptes de la Generalitat.

Els pressupostos per a la Conselleria suposen una xifra de 352,3 milions d’euros, pugen un 11,06%, però representen només l’1,77% del pressupost total de la Generalitat, quan l’any passat era l’1,79%. Per tant, creix el pressupost, però la importància per al Consell descendeix. Si ens cenyim a l’apartat agrari (els programes d’agricultura i ramaderia), el pressupost s’eleva un 10,01%, inferior a la pujada del total, la qual cosa faria baixar la rellevància de la Generalitat sobre l’apartat agrari a només l’1,26% del total de la Generalitat.

Cal criticar la falta de fons per a realitzar polítiques agràries pròpies, així el pressupost únicament preveu 151,9 milions d’euros per a realitzar inversió en actuacions. La Unió considera que es necessiten 40 milions d’euros de fons propis addicionals per a millorar les nostres polítiques agràries i desenvolupar mesures específiques que no siguen mimetitzar les que vénen de Madrid i Brussel·les, per això és més necessari que mai la revisió del finançament autonòmic.

Resulta xocant que s’argumente moltes vegades el retard a adoptar determinades polítiques agràries o el retard en el pagament de les ajudes en la falta de personal en Conselleria, quan el pressupost de personal i despeses de funcionament absorbeix quasi el 40% del total del pressupost en matèria agrària.

La Unió presentarà a través dels diferents grups parlamentaris una sèrie d’esmenes. Una d’elles per a destinar una partida pressupostària el pròxim any per a desenvolupar la convocatòria d’eleccions al camp valencià, tal com van aprovar la passada setmana els Corts. Però no serà l’única, també hi haurà una altra per a les línies de sanitat vegetal. Malgrat haver un increment important per la Xylella fastidiosa, “destinar dos milions d’euros per als afectats és totalment insuficient”, segons La Unió, qui critica que l’augment pressupostari per a indemnitzar als vivers puge el 900%, mentre que per als llauradors només ho faça un 400%.

Les ajudes a la competitivitat ramadera, que serveixen per a recolzar al fet que les explotacions ramaderes siguen competitives, continuen amb una ridícula partida pressupostària de 800.000 euros, molt escassa per a donar resposta a la gran demanda per part dels ramaders. En la convocatòria de 2017 més de 100 explotacions es van quedar fora de l’accés a les ajudes, aproximadament 2/3 dels expedients presentats.

El pressupost del IVIA només creix en 19.380 euros, un 0,14%, i es queda amb un total de 13,6 milions d’euros, molt poc per a ser un institut de recerca de referència i per als reptes que té el sector agrari, especialment el citrícola. És greu en aquest aspecte que no s’aposte per realitzar una aposta important en les despeses de personal -es mantenen sobre el passat any- quan cal cobrir vacants d’investigadors. Tampoc es coneix la situació de tramitació de la Llei del IVIA.

En la part positiva del pressupost destacar l’aposta de la Conselleria per l’assegurança agrària, ja que és la comunitat autònoma que més ajuda i incentiva a la contractació de pòlisses i manté la partida de 24,5 milions d’euros.

La Unió de Llauradors i Ramaders


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.