Denuncien la introducció clandestina d’una taronja procedent d’un país infestat de ‘greening’

Denuncien la introducció clandestina d’una taronja procedent d’un país infestat de ‘greening’
  • AVA-ASAJA reclama a la conselleria d’Agricultura que actue amb el màxim rigor per a frenar la seua expansió i alerta sobre la possible presència de la “Early pride” a Múrcia i Andalusia

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) denuncia la presència absolutament irregular, fraudulenta i clandestina en la citricultura valenciana d’una varietat de mandarina denominada “Early pride”, originària de la regió nord-americana de Florida, una zona durament castigada pel “greening”, és a dir, per la malaltia més letal i perillosa que ataca als cítrics.

Actualment existeix constància que es troba en curs una sol·licitud per a obtenir el reconeixement legal i administratiu de la “Early pride” en el registre de varietats protegides de la Unió Europea, però el ben cert és que aqueix tràmit obligatori no ha conclòs encara, per la qual cosa la circulació d’aquesta varietat de mandarina o del material vegetal de la mateixa per a la seua reproducció no solament no està autoritzat per Brussel·les, sinó que comporta un gravíssim risc en la mesura en què ningú pot garantir que aqueix material vegetal, il·legal i clandestí, estiga net de virus o malalties. En aquest cas, i tenint en compte que la “Early pride” procedeix d’una zona infestada pel “greening” la preocupació és màxima, sobretot si es té en compte que un dels seus vectors transmissors, la “Trioza erytreae”, continua disseminant-se per Galícia i Portugal.

Mentrestant, AVA-ASAJA té coneixement que actualment resulta relativament senzill adquirir material vegetal tant de l’esmentada varietat com d’algunes altres que també han arribat clandestinament. No es tractaria, per tant, d’un cas aïllat. Amb tota seguretat, i tal com sol ocórrer, la introducció de la “Early pride” s’hauria dut a terme de manera totalment irregular mitjançant empelts realitzats amb varetes d’aqueixa mandarina que van entrar de manera furtiva a Europa i, en conseqüència, sense ser sotmeses prèviament a cap tipus de control sanitari.

“Seria lamentable -assegura el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado- que per culpa d’uns desaprensius sense escrúpols desembarcara a la Comunitat Valenciana la malaltia més mortífera de quantes ataquen als cítrics. Ja ens envaeixen suficients malalties procedents d’importacions de tercers països com perquè damunt l’actuació d’un grapat d’irresponsables amenace amb conduir-nos al desastre. És una bogeria que continue multiplicant-se i venent-se de forma clandestina un material vegetal que no ha sigut testat prèviament, tal com sabem que està succeint, i sense oblidar, a més, que aqueixa varietat ve de Florida, una zona on el “greening” causa estralls. Des de AVA-ASAJA fem una crida als agricultors per a no caiguen en les xarxes d’aquest mercat negre perquè les conseqüències podrien ser nefastes per a ells”.

Davant la gravetat del que està succeint, el màxim responsable d’aquesta organització agrària exigeix a la conselleria d’Agricultura que “actue amb el màxim rigor i amb tota la contundència que siga necessària per a frenar l’expansió il·legal d’aquesta varietat. Cal identificar les explotacions que tinguen “Early pride”, procedir a la seua arrencada i aplicar les sancions previstes per la llei perquè és molt el que està en joc i no podem caminar amb draps calents”.

Així mateix, AVA-ASAJA commina als departaments agraris de les comunitats autònomes de Múrcia i Andalusia, així com al propi Ministeri d’Agricultura, a extremar la vigilància, ja que certes informacions apunten que també en aqueixes dues regions podria haver-hi horts de la varietat “Early pride”.

AVA-ASAJA


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.