Cullera protegeix de l’espoli el jaciment subaquàtic Portum Sucrone

Cullera protegeix de l’espoli el jaciment subaquàtic Portum Sucrone
  • L’Ajuntament i el GEAS de la Guàrdia Civil acorden activar dispositius específics de vigilància

amfora-cep-rescatats-cullera-2017

Una àmfora i un cep van ser localitzats recentment

Evitar l’espoli d’un dels jaciments arqueològics subaquàtics més rellevants de la Comunitat Valenciana. L’Ajuntament de Cullera i la Guàrdia Civil han acordat hui un paquet de mesures per a protegir el Portum Sucrone, les restes del mític port romà trobades recentment enfront de la costa de la capital turística de la Ribera.

La regidoria de Patrimoni Històric que dirigix Amparo Jover i el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Benemèrita han mantingut ahir pel matí una reunió de treball per a planificar la protecció d’este tresor submarí. En ella s’han establit els mecanismes de control per a evitar qualsevol dany al ric patrimoni arqueològic que amaguen les aigües de la badia.

«El Portum Sucrone és una joia molt apetitosa que necessita una especial protecció enfront de la pirateria arqueològica», ha assenyalat la regidora responsable de l’àrea. Per a fer-ho possible, el consistori comptarà amb suport logístic del GEAS, que posarà tots els seus mitjans disponibles per a protegir el jaciment, ja que amb els propis de l’ajuntament «resulta impossible» garantir una protecció absoluta, admet Jover.

En eixe sentit, la regidora ha assenyalat que la col·laboració de la Guàrdia Civil és «fonamental» per al projecte de prospecció arqueològica subaquàtica que lidera el consistori de la mà del Club de Busseig Delfín, programa que fins ara està donant un excel·lent resultat amb el rescat de diverses peces arqueològiques que afermen la teoria que el que s’amaga sota les aigües de Cullera és el disputat port d’origen romà. Els experts apunten fins i tot a l’existència d’una àrea de fondeig amb més de dos mil anys d’història.

Dispositiu de vigilància
A banda de les mesures que ja s’han aplicat fins al moment, el GEAS establirà un dispositiu de control i vigilància sobre la zona de prospecció —la localització de la qual es manté fins ara en secret— per a dissuadir els qui tingueren la temptació d’intentar localitzar les restes arqueològiques que el mar va traient a la llum pas a pas.

El GEAS ha valorat molt positivament el projecte de prospecció, que compta amb la col·laboració del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de la Direcció general de Patrimoni Cultural i que és pioner a la província de València.

El juliol de 2016 el consistori cullerenc feu pública la troballa en la seua badia de noves i clares evidències que apuntaven a la ubicació en la mateixa del Portum Sucrone. Un gladiol o espasa romana, un bust metàl·lic partit, gran quantitat de restes d’àmfores (vores, colls, rosteixes o pivots), com a mínim 8 ceps (àncores romanes) i 2 d’almirallat, taulons de fusta descomposta, peces metàl·liques de difícil catalogació o material de construcció, entre altres restes, configuren part del tresor que alberga el fons marí cullerenc. Tots ells són de l’època clàssica romana.

El descobriment el feren per casualitat el desembre de 2015 els instructors de busseig locals José Puig Olmo i Óscar Pellicer Alonso mentre estaven realitzant una immersió. Des de llavors, l’ajuntament s’ha bolcat per a salvaguardar este tresor patrimonial.

Ajuntament de Cullera


Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.