La primera trobada de Cullera reuneix 250 «muixeranguers»

La primera trobada de Cullera reuneix 250 «muixeranguers»
  • Les agrupacions de Cullera, Guadassuar, València i Xàtiva protagonitzen la I Trobada de Muixerangues de la ciutat

Cullera va vibrar este diumenge amb l’espectacle de la muixeranga. Més de 250 «muixeranguers» vinguts de Guadassuar, València, Xàtiva i de la mateixa localitat amfitriona protagonitzaren la I Trobada de Muixerangues ‘Ciutat de Cullera’.

Muixeranga-CulleraUna exhibició que va congregar un nombrós públic el qual va ovacionar cada figura, cadascuna més arriscada, amb les que els àvids ‘constructors’ de torres humanes omplien de plasticitat i sentiment el cor de la Vila.

La trobada era una vella aspiració de la Muixeranga de Cullera, organitzadora de la mateixa amb la col·laboració de la regidoria de Cultura. Després de temps planificant-ho, ara s’ha pogut realitzar amb un èxit notable.

Recuperació
I és que la tradició muixeranguera s’assenta amb força a Cullera gràcies al treball dels muixeranguers locals, que han recuperat esta vella manifestació cultural. Gent de totes les edats han aconseguit reviure un sentiment que està ja profundament arrelat i que participa activament en celebracions de tota mena al municipi: en les festes majors, en el 9 d’Octubre o en qualsevol altre acte social on se’ls requerix.

L’enfaixada dels muixeranguers tingué lloc en la plaça Andrés Piles, un ritual previ a l’alçament de les torres que va cridar l’atenció de propis i estranys. Protegits els malucs, la Muixeranga de Cullera, la Carabassota de Guadassuar, la Socarrà xativina i la Jove Muixeranga del cap i casal enfilaren el carrer del Vall fins a arribar al passeig.

Les bruses roges de Cullera i Xàtiva, la taronja de València i les ratllades dels guadassuarencs es van elevar llavors fins als cels al compàs del tabal i la dolçaina.

Els de Cullera, conscients que actuaven a casa, s’havien proposat no defraudar i així va ser. Van alçar figures que mai abans hi havien assolit. També els muixeranguers visitants semblaven conjurats per a donar el millor de si mateixos.

I vaja si ho van fer, arrancant l’entusiasmat aplaudiment del públic cullerenc, que ja no entén la cultura popular en el municipi sense la plasticitat i el sentiment de la muixeranga, una ancestral mostra del patrimoni cultural valencià que ha tornat amb força per a quedar-se.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.