Solten catorze tortugues autòctones a Albalat de la Ribera i Sollana

Solten catorze tortugues autòctones a Albalat de la Ribera i Sollana

Acció Ecologista-Agró restaurà ambientalment el passat setembre un dels dos Ullals de la Senillera, ubicats a Albalat de la Ribera. L’objectiu d’esta actuació, que s’emmarca dins del projecte Territori Emys, és recuperar este espai natural de l’Albufera de València com a futur hàbitat per a la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis).

I ahir, dilluns, va ser el dia. Albalat va viure una jornada especial amb la presència de l’alcalde, Felip Hernandis, i les xerrades al voltant de la situació de la tortuga d’estany en la Comunitat Valenciana, a càrrec d’Ignacio Lacomba (del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupamente Rural); la importància dels ullals d’Albalat de la Ribera per a la conservació del PN de l’Albufera, de la mà de Paloma Mateache (directora-conservadora del PN de l’Albufera); i la presentació del voluntariat Projecte Emys/Territori Emys (Acció Ecologista Agró).

Tot seguit es desplaçaren cap als ullals de la Senillera on es portà a terme la solta de quatre tortugues i una pràctica de radio-seguiment de formació del grup per al voluntariat. Tres d’elles reberem els noms de Closca, Bufa i Albalat. A la quarta li’l posaran a l’escola.

Espècie amenaçada
Esta espècie autòctona es troba fortament amenaçada per la competència de tortugues exòtiques invasores i per la degradació del seu hàbitat com a conseqüència de l’acció humana. Per este motiu, enguany, AE-Agró, la Fundació Emys de Girona i el GOB de Menorca han posat en marxa el projecte Territori Emys, una iniciativa que aspira a millorar l’estat de conservació de la tortuga d’estany europea.

Crear i consolidar una nova llar per a l’amenaçada tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) al Parc Natural de l’Albufera de València. Este és el repte dels treballs  de restauració ambiental que esta mateixa setmana han desenvolupat conjuntament Acció Ecologista-Agró, l’Ajuntament d’Albalat de la Ribera, el Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient i el Parc Natural en els Ullals de la Senillera. Concretament en un d’estos dos ullals, ja que l’altre ja complix amb els requisits mínims per a albergar una població d’Emys orbicularis.


solta-tortugues-sollana-17-oct-2017

L’Oceanogràfic solta deu tortugues autòctones a Sollana

  • Van nàixer en la piscifactoria del Palmar de la Conselleria de Medi ambient i han sigut criades en l’ARCA del Mar de la Fundació Oceanogràfic

La Fundació Oceanogràfic ha soltat aquest matí deu exemplars de tortuga europea (Emys orbicularis) en el Tancat de Milia de Sollana, en el Parc Natural de l’Albufera, amb la finalitat de repoblar l’aiguamoll i reforçar el nombre d’aquesta espècie autòctona.

Els animalets, nascuts en la piscifactoria del Palmar, el Centre Experimental de Cultiu de Peixos de la Conselleria de Medi ambient, han sigut criats i engreixats en l’ARCA del Mar de l’aquari, dins del programa de reproducció i introducció de les Emys que impulsa la citada conselleria.

Després d’un any de preparació, les joves tortugues estan llests per a sobreviure en el mitjà natural, on han sigut dipositats després d’un acte en el qual l’equip d’Educació del *Oceanogràfic, gestionat per Avanqua, del grup Global Omnium, ha impartit una sessió pràctica a l’alumnat del CEIP López Marco de Sollana, en la qual s’ha explicat com identificar les tortugues autòctones valencianes (europea i leprosa) i com diferenciar-les d’altres espècies invasores com les de Florida.

L’alumnat ha rebut unes fitxes en les quals han anat anotant les característiques -pes i mesura- dels animals. Posteriorment, els xiquets han decidit posar-los els següents noms a les tortugues: Aqua, Gretta, Beily, Perla, Merlia, Ària, Coral, Tigre, Mister Closca i Poppy. Finalment, s’ha procedit a la solta.

Cadascuna de les tortugues porta incorporat un microxip, com els empleats en els gossos domèstics, perquè, quan siguen trobades de nou, el personal del Tancat de Milia puga identificar-les i conèixer com han evolucionat.

A l’acte ha assistit la regidora de Medi ambient de l’Ajuntament de Sollana, Ángela Bosch, professors del centre escolar de Sollana i personal del Tancat de Milia.

R.


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.