El projecte del Consell de crear un banc de palla d’arròs a Sueca fa aigua

El projecte del Consell de crear un banc de palla d’arròs a Sueca fa aigua
  • El cost de recollida de la palla i trasllat al magatzem s’ha estimat en una mitjana de 12,80 euros per fanecada (153,60 per hectàrea)

Quan la palla ja està escampada pels camps d’arròs de la Ribera Baixa i l’Horta Sud, i s’esperen les primeres pluges de tardor, queda massa per concretar. Les restes de la sega de 9.000 hectàrees del Parc Natural de l’Albufera corren el perill de quedar-se a terra.

Enguany, s’ha autoritzat la crema d’altres 6.000, les de les parts més fondes. Això està fent-se d’una manera controlada, prèvia autorització i d’acord amb les condicions de l’oratge buscant la finalitat de causar el mínim de molèsties.

Antoni Marzo, director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, va anunciar la intenció de la conselleria de crear, de manera immediata, dos bancs de palla. Un estaria situat a Silla (l’Horta Sud) i altre a Sueca (la Ribera Baixa). Això va transcendir en la reunió de la Junta Rectora del parc del passat dimarts, dia 3. Ja en aquell moment, Marzo va dir que estava pendent d’aprovació l’encomana d’aquest servei a l’empresa pública VAERSA. La idea esacabar amb la crema de la palla.

En el cas del banc de Sueca, ja s’ha arribat a un acord amb els representants del grup inversor propietari d’unes naus industrials en desús instal·lades en la carretera N-332, quasi en la frontera del terme de Cullera. No han transcendit les condicions de l’esmentat acord, ni econòmic ni del temps de cessió.

La conselleria “inventa” i el llaurador paga
Julià Álvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient, reuní dimarts passat a l’Ajuntament de Sueca les primeres autoritats d’Albalat de la Ribera, Cullera, Sollana i del mateix municipi amfitrió, per anar avançant.

Els representants dels pobles arrossers plantejaren a l’alt càrrec de la Generalitat la impossibilitat de què els agricultors se’n facen càrrec dels 12,80 euros de mitjana per fanecada (153,60 per hectàrea) en els quals s’ha estimat el cost de recollida de la palla i trasllat al magatzem. Només per a les 9.000 caldria gastar 1,38 milions (2,3 milions d’euros per a la totalitat de les 15.000 hectàrees del parc).

Al marge de què els llauradors ja han netejat i deixat la maquinària emmagatzemada després de la sega, altre factor que juga en contra de la la crema i la recollida, són les pluges habituals en la tardor

Les autoritats locals reunides emplaçaren a a la conselleria a buscar solucions econòmiques. Embarrancats en la qüestió financera, Álvaro assegurà que anava a estudiar la qüestió i en un termini màxim de tres dies, tornarien a reunir-se.

Felip Hernandis, alcalde d’Albalat de la Ribera, va observar que a la trobada no havien estat convocades la resta de localitats de la Ribera Baixa que també conreen arròs com Favara, Llaurí, Corbera i Riola. Álvaro es va comprometre a invitar-los al pròxim encontre.

Falta de previsió i el temps jugen en contra
Les primeres autoritats municipals també advertiren que el temps juga en contra del projecte. I apuntaren que el treball que estaven fent ara, amb la palla ja escampada als camps, hauria d’haver-se d’haver-se iniciat en els mesos de maig i juny.

La conselleria ha dilatat fins al 30 de novembre l’autorització de la crema en aquells llocs on ho ha permés enguany. Així, es retardarà la inundació hivernal per a contrarestar la salinitat de la mar que aprofita per a la cacera als vedats de Sueca i Cullera. Els col·lectius de caçadors d’ambdues localitats ja han manifestat el seu malestar.

Al marge de què els llauradors ja han netejat i deixat la maquinària emmagatzemada després de la sega, altre factor que juga en contra de les intencions de la conselleria, tant en la crema com en la recollida, és l’oratge. Ara, en la tardor, la palla mullada per la pluja, tarda dies a eixugar-se per a poder ser cremada. El mateix problema de la humitat és aplicable per a l’elaboració de bales per a traure-les dels camps. I si plou amb ganes, s’ha acabat, una cosa i l’altra.

J.B./RBi

Fotografia de la conselleria

ENQUESTA: La conselleria autoritza la crema de la palla fins el 30 de novembre en determinades zones. És positiu o negatiu eixe periode tan llarg?


 

  1. […] del col·lectiu de caçadors pel fet que des de l’esmentat departament autonòmic preveuen mantenir la crema de palla fins al dia 30 de novembre, és a dir, cinc dies després de la primera tirada de les vuit […]

    Reply
  2. […] gestió de la palla de l’arròs decidida per a enguany des de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i […]

    Reply

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.