Medi Ambient projecta obrir amb presses un banc de palla d’arròs a Sueca

Medi Ambient projecta obrir amb presses un banc de palla d’arròs a Sueca

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural té la intenció de crear, de manera immediata, dos bancs de palla d’arròs. Un estaria situat a Silla (l’Horta Sud) i altre a Sueca (la Ribera Baixa). En aquest cas concret volen emplaçar-lo a unes naus industrials en desús instal·lades en la carretera N-332, quasi en la frontera del terme de Cullera.

L’objectiu és que estiguen operatius en menys de tres setmanes, segons va anunciar el passat dimarts el director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Antoni Marzo, en la reunió de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera. Marzo va dir que estava pendent d’aprovació l’encomana d’aquest servei a l’empresa pública VAERSA.

El director general va afegir que els municipis aportarien el personal necessari per a realitzar les entrades de palla i per a efectuar un magatzematge en les condicions idònies per a la seua venda posterior, segons publicava l’Ajuntament de Sueca en el seu web el passat dia 3.

Julià Álvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient, ha convocat per al matí de dimarts a l’ajuntament de la capital de la Ribera Baixa els alcaldes i alcaldesses d’Albalat de la Ribera, Cullera, Sollana i Sueca, els quatre dels municipis de la Ribera que, a més d’Algemesí, tenen territori dins el parc natural.

Inicialment no s’ha convocat els primers edils de Corbera, Favara, Fortaleny i Llaurí, pobles on també es conrea l’arròs en l’espai protegit de la zona humida de la ribera sud del Xúquer.

Per a Marzo és fonamental facilitar el trànsit cap a la conversió de la palla en un recurs i un dels objectius complementaris a la instal·lació del banc serà la recerca dels mercats en col·laboració amb els consells agraris i els ajuntaments del parc.

Acabar amb la crema
Els responsables del Consell són partidaris d’una reducció progressiva de la crema de la palla i per l’economia circular. Asseguren que existeix una comissió de tècnics que fa tot l’any que treballant per a confeccionar les possibles solucions.

La crema no és la solució, segons Marzo. Ha instat l’IVIA (el Departament de l’Arròs de Sueca es troba en els mateixos mínims, o pitjor, que va deixar el Govern autonòmic del PP) perquè cree una secció que treballe envers un millor coneixement les causes de les malalties que afecten el conreu de l’arròs i que fan recomanable la crema de la palla.

En aquest sentit, coincideix amb Álvaro partidari de què els permisos de crema siguen atorgats per causes excepcionals i demostrables. Álvaro afirma que l’excepcionalitat no pot convertir-se en la norma, s’ha de justificar.

RBi


 

  1. […] En el cas del banc de Sueca, ja s’ha arribat a un acord amb els representants del grup inversor propietari d’unes naus industrials en desús instal·lades en la carretera N-332, quasi en la frontera del terme de Cullera. No han transcendit les condicions de l’esmentat acord, ni econòmic ni del temps de cessió. […]

    Reply

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada