Jaume I ‘arriba’ enguany a Cullera pel 9 d’Octubre, Dia del Poble Valencià

  • El municipi prepara una extensa programació per a tots els públics amb motiu de la celebració del dia nacional dels valencians

El Dia del Poble Valencià se celebra amb magnificència a Cullera i enguany la ciutat ho fa sota un eslògan que vol posar en valor l’esforç al llarg dels segles i en el present de la seua gent per a conformar la identitat dels cullerencs: La nostra gent fa història.

cullera-programacio-9-octubre-2017La localitat costanera ha preparat tot un ventall de propostes lúdic-culturals que van des dels tallers infantils, activitats per a jóvens, concerts en valencià, passant per jornades de portes obertes en els museus. Una de les grans novetats d’enguany es produirà el 8 d’octubre amb la teatralització de l’entrada de Jaume I a la vila. A les 18 h, el rei i la seua cort arribaran fins als carrers del municipi. Després d’una cavalcada triomfal per diversos llocs de la localitat, ell la seua esposa, Violante d’Hongria, es dirigiran a tots els assistents en els Jardins del Mercat.

Cullera vol retre homenatge al monarca que durant la Reconquesta va protagonitzar en el municipi un dels seus episodis més frustrants de les tropes catalano-aragoneses, ja que no va poder arrabassar als àrabs el Castell de Cullera, obligant-li açò a posposar la presa d’estes terres frontereres amb el Xúquer. De fet, la fortalesa cullerenca és coneguda com aquella que el rei de la Corona d’Aragó no va poder conquistar.

El dia de la festivitat nacional dels valencians, s’issarà el Penó de la Conquesta en la Casa Consistorial a les 11.30 h. Posteriorment, hi haurà danses tradicionals pel centre de la Vila.

Programació
L’inici de la programació tindrà lloc el dilluns dia 2 d’octubre amb la iniciativa ‘Un somriure, un llibre en valencià’. Per cada préstec que es faça a la Biblioteca Municipal es rebrà un llibre en valencià, una iniciativa que pretén fomentar la lectura en la llengua autòctona.

Per als més xicotets i xicotetes s’ha pensat en la Biblioteca Infantil com un dels llocs idonis per a les seues activitats. El dimarts 3 d’octubre a les 18 h hi haurà un taller del drac de Jaume I. Després, el dijous 5 també a les 18 h, un conta-contes s’encarregarà de transmetre’ls històries populars de la tradició valenciana com ‘La llegenda de la torre de la reina mora’ o el ‘Mig pollastre’. D’altra banda, el diumenge 8 els Jardins del Mercat Municipal s’ompliran al matí d’activitats infantils de maquillatge i multiaventura.

El teatre és un altre dels atractius per als xicotets i els que no ho són tant. Així, el dia 7 a les 18.30 h, l’Auditori del Mercat Municipal acollirà l’obra ‘La màquina del temps i Jaume I’, un espectacle pensat per al gaudi en família. El dia 9 a la mateixa hora en el Saló d’Actes de la Casa de la Cultura es farà el teatre de titelles ‘Dins la panxa del llop’.

Els jóvens també tenen el seu espai en esta celebració. El 7 d’octubre a la vesprada tindran l’oportunitat de gaudir d’activitats com un simulador 9D, un futbolí gegant i jocs d’aventures.

Acte institucional i concert
Per al gaudi de tots els públics, trobem, entre altres coses, una actuació de la Muixeranga de Cullera el divendres 6 en els Jardins del Mercat Municipal a les 19 h. També hi haurà dos jornades de portes obertes a les 10 h, una per a visitar el Refugi el dissabte 7, i una altra per a visitar el castell el diumenge 8. A més, el dia 7 se celebrarà el I Tiratge Especial Fusell Històric en el camp de tir.

Els adults, per la seua banda, podran gaudir el dia 6 del concert del grup valencià Hereus a les 20 h en l’Auditori Municipal amb entrada gratuïta. Després seguirà la festa amb una discomòbil. L’endemà, a les 19.30 h, tindrà lloc la presentació de l’obra del pintor Emilio Frejo ‘Jaume I a Cullera’ en la Casa de l’Ensenyança.

La programació s’amplia fins a la setmana següent. Per si algú es queda amb més ganes d’oci, del 12 al 15 d’octubre la plaça de la Llibertat (Taüt) i els carrers del barri del Pou es transformaran en un mercat medieval. Hi haurà animacions de carrer, faquirs, teatres participatius, titelles, música i un espai infantil. A més, es podran realitzar rutes guiades gratuïtes pel barri del Pou tots estos dies a les 18 h.

Lliurament dels Distintius 9 d’Octubre
L’acte institucional dels Distintius 9 d’Octubre es trasllada per segon any consecutiu a l’Auditori del Mercat per a fer-lo més popular. Enguany, els guardonats són el mediàtic jutge cullerenc Joaquim Bosch i l’associació local de Mestresses de casa Tyrius.

Ajuntament de Cullera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.