Comença la crema controlada de la palla de l’arròs en les zones autoritzades

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha acordat permetre amb caràcter excepcional la crema de la palla de l’arròs en la zona baixa dels arrossars de l’entorn del Parc Natural de l’Albufera, que afecta una superfície d’unes 6.000 hectàrees, i es durà a terme de forma controlada.

zona_de_crema_palla_2017

Zona autoritzada per a la crema

La mesura forma part d’una proposta conjunta i global l’objectiu de la qual és organitzar la gestió de la palla de l’arròs per a reduir progressivament la seua crema, així com disminuir les molèsties que puga generar, reforçant, a més, el control de cremes i fomentant alternatives al seu ús.

Es farà segons allò que s’ha acordat per la Conselleria i els agricultors, organitzacions agràries, cooperatives i ajuntaments relacionats amb el cultiu de l’arròs de l’Albufera en les últimes reunions (28 i 29 de setembre), de manera que únicament es podrà adoptar esta mesura per motius d’anoxia, i afeccions fitosanitàries i a causa de les dificultats extraordinàries de la retirada d’este subproducte de l’arròs en les zones baixes.

En les zones altes, menys afectades per problemes fitosanitaris i on és més fàcil la utilització d’altres mètodes de gestió de la palla, les organitzacions agràries hauran d’acreditar si hi ha evidència de problemes fitosanitaris, que posteriorment valoraran els tècnics de la Conselleria per a donar el vistiplau a la crema només si fóra estrictament necessari.

Les explotacions incloses en la zona autoritzada no necessitaran una sol·licitud específica de crema, excepte aquells que estiguen a menys de 500 metres de terreny forestal, que hauran de comptar amb l’autorització expressa dels agents mediambientals.

Des del dia 3 d’octubre fins al 30 de novembre de 2017 (ambdós inclosos), la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals avaluarà, diàriament, les condicions atmosfèriques i meteorològiques en l’entorn del llac de l’Albufera. En funció d’estes avaluacions, no es podran realitzar cremes en estos casos: quan es donen condicions d’inversió tèrmica; quan la component del vent estiga compresa entre el Sud-est i el Sud-oest (135é a 225é), i quan la velocitat del vent siga superior a 30 Qm/h, qualsevol que siga el seu component.

La Conselleria ha elaborat un mapa de zonificació, incloent-hi una relació de parcel·les i polígons, i un calendari de caràcter dinàmic de les possibles cremes, que s’ajustarà en funció de l’avanç de la sega, de la inundació i de les condicions meteorològiques, (s’adjunta mapa).

Els camps no inclosos en la zona autoritzada hauran de realitzar la sol·licitud de crema per mitjà del model annex V de l’Orde 7/2016.

Gestió alternativa
La proposta de la Conselleria inclou fomentar alternatives al seu ús. En este sentit, la Conselleria ha plantejat el seu aprofitament com a abonament, junt amb altres restes orgàniques en un projecte pilot que ja ha posat en marxa a través d’un conveni amb el Consell Agrari Municipal de València i Mercavalencia.

A més, l’IVIA realitzarà experiències de compostatge de palla d’arròs amb fangs de depuradora; la direcció general de Prevenció d’Incendis Forestals estudiarà el seu ús com coberta vegetal en àrees forestals afectades pel foc a fi d’evitar l’erosió; i es continuarà treballant en l’alternativa de la localització de punts d’arreplega de palla d’arròs per a la seua utilització per part de particulars i empreses ramaderes, com encoixinat en diferents cultius.

Així mateix, la Conselleria elaborarà un Pla de seguiment i control de les cremes, basat en un operatiu especial, amb agents mediambientals, policia local i autonòmica, i obert a col·laboració d’altres entitats.

Dins d’un marc de diàleg orientat al consens i a l’obtenció de solucions, a principis del mes de novembre la Conselleria, els ajuntaments i el sector es reuniran per a avaluar com s’està desenrotllant el procés de les cremes i el funcionament de les alternatives.

A finals de desembre o principis de gener es convocarà una altra reunió per a fer una valoració final de la campanya, tant sobre el seguiment del calendari i la zonificació de cremes, com sobre l’ús de les alternatives proposades. A principis de març de 2018, es començarà a organitzar de la campanya de 2018.

Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural

Zones en les quals es divideixen els permisos de crema

zones-crema-palla-arros-2017

Zona Nord: des del Tancat de Milia i el Tancat de la Coronerla i Fainó fins al Tancat del Pujol o del Pomero.

 • Sector N1: des del Tancat del Pujol o del Pomero fins al Barranc del Poyo.
 • Sector N2: des del Barranc del Poyo fins al Port de Silla.
 • Sector N3: des del Port de Silla fins al Tancat de la Foia.
 • Sector N4: des del Tancat de l’Amarguet fins al  Tancat de Milia i al Tancat de la Coronerla i Fainó.

Zona Sud: des del Tancat de Micó i el Tancat de Zacarés fins la CV-502 en Cullera.

 • Sector S1: des del  Tancat de Micó i el Tancat de Zacarés fins al Tancat del Rei.
 • Sector S2: des del Tancat del Racó de l’Olla fins la Gola del Perelló.
 • Sector S3: des del Gola del Perelló fins la CV-500 de les Palmeres.
 • Sector S4: des del CV-500 de les Palmeres fins la CV-502 en Cullera.

 

 1. […] amb la crema Els responsables del Consell són partidaris d’una reducció progressiva de la crema de la palla i per l’economia circular. Asseguren que existeix una comissió de tècnics que fa tot […]

  Reply
 2. […] de 9.000 hectàrees del Parc Natural de l’Albufera corren el perill de quedar-se a terra. Enguany, s’ha autoritzat la crema d’altres 6.000, les de les parts més fondes. Això està fent-se d’una manera […]

  Reply
 3. […] Enguany, s’ha autoritzat la crema d’altres 6.000, les de les parts més fondes. Això està fent-se d’una manera controlada, prèvia autorització i d’acord amb les condicions de l’oratge buscant la finalitat de causar el mínim de molèsties. […]

  Reply
 4. […] es cremarà en les zones més fondes de manera programada fins al 30 de novembre. La primera de les tirades està prevista per al dissabte 25 del mateix mes. I mentre no es creme […]

  Reply

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada