Projecte pilot per a reduir els nitrats de les aigües a partir de la palla de l’arròs

Projecte pilot per a reduir els nitrats de les aigües a partir de la palla de l’arròs

L’Àrea d’Energia del Consorci de la Ribera engega el projecte Life Libernitrate que té com a principal objectiu la reducció de la concentració de nitrats al cicle integral de l’aigua, implementant un sistema sostenible i innovador basat en la utilització de filtres de silici actius provinents de les cendres produïdes per la combustió controlada de la palla de l’arròs.

El projecte Life Libernitrate és un projecte pilot que es desenvoluparà a la Ribera i que té la intenció de demostrar la viabilitat d’una tecnologia que s’adreça a alguns dels principals problemes ambientals de la comarca que són: la contaminació de les aigües subterrànies per nitrats, la contaminació atmosfèrica per la crema de la palla de l’arròs i la dependència energètica dels combustibles fòssils.

La prova pilot del Life Libernitrate es desenvoluparà quasi exclusivament al poble d’Alginet on s’instal·laran els laboratoris per fabricar els filtres de silici i la caldera que produirà les cendres a partir de la palla al mateix temps que es produeix energia renovable. A més, serà a les instal·lacions de la planta d’òsmosi inversa d’Alginet on s’executarà la planta demostrativa de tractament de les aigües amb aquesta nova tecnologia.

Life Libernitrate va en línia amb: (i) la Directiva Marc de l’Aigua i de nitrats per revertir la situació de les masses subterrànies d’aigua contaminades; (ii) contribueïx a aconseguir els objecitus del Paquet 20-20-20 de mesures pel Clima i l’Energia amb la preparació d’una nova tecnologia que requereix un consum menor d’energia per tractar l’aigua contaminada, alhora que produeix energia renovable amb la combustió de la palla de l’arròs, i ; (iii) el Paquet de mesures sobre Economia Circular per utilitzar els recursos de forma sostenible permetent així impulsar la competitivitat, crear ocupació i generar un creixement sostenible.

Al projecte participen, a més de l’Àrea d’Energia del Consorci de la Ribera com a coordinador territorial, la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València, la Diputació de València, Aguas de Valencia SA, la Universitat de Gènova, la Unió de Llauradors i Ramaders i Stichting Incubator.

El projecte Life Libernitrate té una durada de 36 mesos, començarà el proper 1 d’obtubre de 2017 i s’espera que s’acabe el 30 de setembre de 2020.

El projecte té un pressupost de vora 2.5 milions d’euros cofinanciats per la Comissió Europea a través del programa Life+.

Consorci de la Ribera


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.