AVA qualifica d’avanç el canvi d’actitud del Consell en la crema de la palla de l’arròs

AVA qualifica d’avanç el canvi d’actitud del Consell en la crema de la palla de l’arròs

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) valora en termes positius l’acord aconseguint entre la Conselleria d’Agricultura i les organitzacions agràries, les cooperatives i les comunitats de regants entorn de la crema de la palla de l’arròs.

Després de les crítiques del sector a les limitacions que inicialment pretenia imposar el departament agrari i mediambiental de la Generalitat, les parts implicades en el conflicte han dut a terme ahir una llarga negociació que ha culminat amb una solució consensuada que “si ben no és la panacea per a ningú sí ens sembla una eixida acceptable per a tots”, destaca el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado.

Concretament, els representants de la conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural van acordar amb els dirigents del sector arrosser que s’autoritzarà la crema de la palla en al voltant del 50% de les quasi 15.000 hectàrees de la superfície d’arròs existents, quan inicialment la conselleria havia plantejat restringir al 33% de la superfície la referida fórmula per a eliminar el sobrant del cultiu.

L’acord contempla també que en la resta del territori arrosser els propietaris de les explotacions podran sol·licitar a partir de l’1 de novembre un permís per a procedir a la crema de la palla i la conselleria estudiarà cas per cas si l’autoritza en funció de criteris sanitaris del cultiu basats fonamentalment en l’existència de fisiopatologies com l’anòxia.

El president de AVA-ASAJA considera que “s’ha produït un avanç positiu” i valora “l’actitud dialogant i oberta a la negociació que han mostrat els dirigents de la conselleria d’Agricultura i Medi ambient”. “S’ha cercat un punt de trobada -afirma Aguado- i açò bé a l’hora evitar tensions i cercar el menor perjudici possible”.

Finalment, el president de AVA-ASAJA assenyala que “a partir d’ara anem a estar molt atents als termes en els quals es materialitza l’acord i demanem que per als pròxims anys es trobe d’una vegada per sempre una solució definitiva a aquest problema perquè als agricultors tampoc ens agrada el fum, però ara mateix no existeixen millors alternatives”.

AVA-ASAJA


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada