Preocupació en AVA davant els nous plans de Medi ambient per a limitar la crema de la palla

Preocupació en AVA davant els nous plans de Medi ambient per a limitar la crema de la palla
  • El president de l’organització, Cristóbal Aguado, anuncia que demanarà la mediació del cap del Consell, Ximo Puig, si la situació no es resol de manera favorable

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) considera molt preocupants els nous plans de la conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per a limitar al màxim l’autorització de la crema de la palla de l’arròs prevista per a l’actual campanya.

D’acord amb les informacions recaptades per aquesta organització agrària, els màxims responsables del departament agrari de la Generalitat -la consellera Elena Cebrián, el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero (PSPV-PSOE) i el secretari autonòmic de Medi ambient, Julià Álvaro (Compromís-Els Verds)- van mantenir ahir una reunió en la qual van acabar per imposar-se les tesis d’aquest últim, favorables a l’establiment de severes limitacions en la crema de la palla de l’arròs, mentre que Cebrián i Rodríguez Mulero es van mostrar partidaris dels arguments que defensen els arroceros.

El plantejament que inicialment va prosperar durant aquesta trobada, i que demà serà traslladat als representants del sector agrari, consisteix a limitar al màxim la incineració del sobrant del cultiu, de tal manera que, en principi, únicament s’autoritzaria la crema d’unes 5.000 hectàrees -les que es troben en les zones més baixes- mentre que es prohibiria en les 10.000 restants -les radicades en les àrees més altes- que componen el parc natural de l’Albufera.

AVA-ASAJA, al costat de les comunitats de regants, les cooperatives, altres organitzacions agràries i bona part dels ajuntaments de la demarcació afectada, vénen reiterant des de fa molt temps que a data d’avui no existeix cap alternativa viable a la crema de la palla, per la qual cosa la referida opció segueix sent la més plausible, raonable i avantatjosa tant des d’un punt de vista mediambiental com des d’una perspectiva fitosanitària i de la pròpia rendibilitat del cultiu.

L’última decisió de la conselleria sobre aquest punt suposa a més un canvi de rumb respecte als plans inicials que manejava, ja que existia un compromís verbal per a autoritzar enguany la crema i els arrosses estaven a l’espera de la resolució que formalitzara legalment l’engegada d’aquesta mesura.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, entén que “el que està succeint en la conselleria d’Agricultura reflecteix la difícil cohabitació entre els partits que la dirigeixen i açò és alguna cosa molt negatiu perquè va en detriment dels administrats, dels agricultors”.

El màxim responsable de AVA-ASAJA exigeix “seny” als grups polítics que estan al capdavant del departament agrari de la Generalitat perquè reconduïsquen el conflicte i mantinga la decisió inicial d’autoritzar les cremes controlades. Aguado assenyala que es tracta d’un assumpte molt delicat i agrega sobre aquest tema que si “no es troba una solució adequada demanaré la mediació del president de la Generalitat, Ximo Puig. Així, que estem a l’espera del que puga succeir demà perquè el malestar entre els arroceros és cada vegada major i si la situació no es canalitza degudament hi haurà mobilitzacions i no descartem prendre el centre de València amb els tractors”.

AVA-ASAJA

Fotografia d’Agroinformación

 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.