El Magnànim edita una missa inèdita i un llibre sobre el músic José Serrano

  • Ramón Ahulló és l’autor de’un dels volums i tots dos Ambdós es presenten els dies 24 i 27 de setembre en Sueca i València, i la Missa de Glòria s’estrenarà al Palau de la Música el 6 d’octubre

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, presentarà els propers dies a Sueca i a València dos de les seues últimes novetats al voltant de la figura del més popular dels músics valencians: José Serrano (1873-1941).

jose-serrano-jose-ahulloEs tracta Del músico popular al compositor desconocido, de Ramón Ahulló, i Missa de Glòria a tres veus i cor. Una obra inèdita, de José Serrano, amb estudi i transcripció de les partitures de Ramón Ahulló. La presentació en Sueca, localitat natal de Serrano i Ahulló, tindrà lloc el diumenge, 24 de setembre, a les 19:00 hores, a la Sala Els Porxets, i en ella intervindran, junt a l’autor, Abel Guarinos, director de l’Institut Valencià de Cultura; Vicent Ferri, cap de Publicacions del Magnànim, i Ramon Canut, codirector de les col·leccions de música del Magnànim.

Pel que fa a València, la presentació es realitzarà a la seu de l’SGAE, el dimecres, 27 de setembre, a les 19:00 hores, amb els mateixos protagonistes incloent la participació d’Álvaro Oltra, director general de l’SGAE a València. Tant a Sueca com a València, clourà els actes la soprano Núria Naval i la pianista Amparo Ferrís, les quals interpretaran diversos interludis musicals del compositor valencià.

Un compositor prolífic
Serrano, autor de la música de l’Himne Regional o el pasdoble El Fallero, va aconseguir una enorme popularitat entre el públic amb cinc sarsueles: La reina mora, La canción del olvido, Alma de Dios, La dolorosa i Los claveles, però l’èxit d’aquestes obres al llarg del anys ha fet caure en l’oblit unes altres composicions del músic valencià, fins i tot algunes que també triomfaren al seu moment als cartells dels teatres.

El complet estudi d’Ahulló repassa no només la prolífica i variada producció de Serrano, sinó que també altres aspectes, molt sovint ignorats, del seu corpus creatiu, com ara el magisteri i la influència compositiva o la seua implicació amb les modes del moment i el desenvolupament del teatre musical, sense oblidar la seua relació amb la Sociedad de Autores Españoles (més tard SGAE), el cinema o l’activitat empresarial.

Estrena de la Missa de Glòria a tres veus i cor
Junt al llibre sobre Serrano, Ahulló ha recuperat una obra inèdita, la Missa de Glòria a tres veus i cor, de la qual ha realitzat l’estudi i la transcripció, què farà possible la seua estrena, més d’un segle després, el divendres 6 d’octubre, a les 19:30 hores, a la sala José Iturbi del Palau de la Música, amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana, Homenatge al Mestre Serrano i el 80 Aniversari del Mestre García Asensio, amb el Cor de la Generalitat Valenciana i l’Orquestra de València, dirigida per Enrique García Asensio. El dissabte 7 d’octubre, a la mateixa hora, es repetirà aquest programa al Centre Bernat i Baldoví de Sueca.

Estudiós del teatre líric espanyol
Ramon Ahulló (Sueca, 1964) és llicenciat en Història i Ciències de la Música i doctor en Musicologia per la Universidad de La Rioja. Dedicat a la docència, ha centrat les seues investigacions en la música espanyola i, en particular, en el teatre líric de la segona meitat del segle XIX i la primera del XX.

Diputació de València


 

Deixa un comentari

El vostre correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.