-
Ramón Ahulló és l’autor de’un dels volums i tots dos Ambdós es presenten els dies 24 i 27 de setembre en Sueca i València, i la Missa de Glòria s’estrenarà al Palau de la Música el 6 d’octubre
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, presentarà els propers dies a Sueca i a València dos de les seues últimes novetats al voltant de la figura del més popular dels músics valencians: José Serrano (1873-1941).
Es tracta Del músico popular al compositor desconocido, de Ramón Ahulló, i Missa de Glòria a tres veus i cor. Una obra inèdita, de José Serrano, amb estudi i transcripció de les partitures de Ramón Ahulló. La presentació en Sueca, localitat natal de Serrano i Ahulló, tindrà lloc el diumenge, 24 de setembre, a les 19:00 hores, a la Sala Els Porxets, i en ella intervindran, junt a l’autor, Abel Guarinos, director de l’Institut Valencià de Cultura; Vicent Ferri, cap de Publicacions del Magnànim, i Ramon Canut, codirector de les col·leccions de música del Magnànim.
Pel que fa a València, la presentació es realitzarà a la seu de l’SGAE, el dimecres, 27 de setembre, a les 19:00 hores, amb els mateixos protagonistes incloent la participació d’Álvaro Oltra, director general de l’SGAE a València. Tant a Sueca com a València, clourà els actes la soprano Núria Naval i la pianista Amparo Ferrís, les quals interpretaran diversos interludis musicals del compositor valencià.
Un compositor prolífic
Serrano, autor de la música de l’Himne Regional o el pasdoble El Fallero, va aconseguir una enorme popularitat entre el públic amb cinc sarsueles: La reina mora, La canción del olvido, Alma de Dios, La dolorosa i Los claveles, però l’èxit d’aquestes obres al llarg del anys ha fet caure en l’oblit unes altres composicions del músic valencià, fins i tot algunes que també triomfaren al seu moment als cartells dels teatres.
El complet estudi d’Ahulló repassa no només la prolífica i variada producció de Serrano, sinó que també altres aspectes, molt sovint ignorats, del seu corpus creatiu, com ara el magisteri i la influència compositiva o la seua implicació amb les modes del moment i el desenvolupament del teatre musical, sense oblidar la seua relació amb la Sociedad de Autores Españoles (més tard SGAE), el cinema o l’activitat empresarial.
Estrena de la Missa de Glòria a tres veus i cor
Junt al llibre sobre Serrano, Ahulló ha recuperat una obra inèdita, la Missa de Glòria a tres veus i cor, de la qual ha realitzat l’estudi i la transcripció, què farà possible la seua estrena, més d’un segle després, el divendres 6 d’octubre, a les 19:30 hores, a la sala José Iturbi del Palau de la Música, amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana, Homenatge al Mestre Serrano i el 80 Aniversari del Mestre García Asensio, amb el Cor de la Generalitat Valenciana i l’Orquestra de València, dirigida per Enrique García Asensio. El dissabte 7 d’octubre, a la mateixa hora, es repetirà aquest programa al Centre Bernat i Baldoví de Sueca.
Estudiós del teatre líric espanyol
Ramon Ahulló (Sueca, 1964) és llicenciat en Història i Ciències de la Música i doctor en Musicologia per la Universidad de La Rioja. Dedicat a la docència, ha centrat les seues investigacions en la música espanyola i, en particular, en el teatre líric de la segona meitat del segle XIX i la primera del XX.
Diputació de València